ΚΟΣΜΟΣ

Σε θρίλερ εξελίσσεται ο εντοπισμός του αγνοούμενου υποβρυχίου – Σε δύο ημέρες τελειώνει το οξυγόνο

Σε θρίλερ εξελίσσεται ο εντοπισμός του αγνοούμενου υποβρυχίου – Σε δύο ημέρες τελειώνει το οξυγόνο

Το υποβρύχιο του πολεμικού ναυτικού της Αργεντινής, όπου επέβαινε 44μελές πλήρωμα, είχε αναφέρει την ύπαρξη κάποιας δυσλειτουργίας ή βλάβης και επέστρεφε πίσω στη βάση του όταν χάθηκε το σήμα του την περασμένη εβδομάδα ενώ έπλεε στο Νότιο Ατλαντικό κι έκτοτε αγνοείται, έγινε γνωστό σήμερα (20/11) από τον εκπρόσωπο τύπου του πολεμικού ναυτικού.

Οι ελπίδες για τον εντοπισμό του υποβρυχίου ARA San Juan, τα ίχνη του οποίου αγνοούνται από την περασμένη Τετάρτη (15/11), μειώθηκαν αφότου το πολεμικό ναυτικό γνωστοποίησε ότι οι δορυφορικές κλήσεις που καταγράφθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τελικά δεν προήλθαν από το υποβρύχιο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του πολεμικού ναυτικού Ενρίκε Μπάλμπι το ARA San Juan έστειλε το τελευταίο του σήμα την Τετάρτη. Ο αξιωματικός σημείωσε επίσης ότι τα αποθέματα οξυγόνου διαρκούν επτά ημέρες. Κατόπιν, το υποβρύχιο θα πρέπει να βγει στην επιφάνεια ή να αναδυθεί κοντά στην επιφάνεια για να ανεφοδιαστεί.

(Το υποβρύχιο που αναζητείται)

18733644

Περισσότερα από δώδεκα πλοία και αεροσκάφη από την Αργεντινή, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Χιλή και τη Βραζιλία συμμετέχουν στις επιχειρήσεις έρευνας. Οι αρχές σαρώνουν κυρίως από ψηλά τον βυθό στην προσπάθειά τους να ανιχνεύσουν κάποια ένδειξη του υποβρυχίου, την ώρα που οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή δυσχεραίνουν τις έρευνες των πλοίων.

Ο αντιπλοίαρχος Γκάμπριελ Γκαλεάτσι δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι το υποβρύχιο βγήκε στην επιφάνεια και ανέφερε ότι αντιμετωπίζει κάποιο ηλεκτρολογικό πρόβλημα προτού χαθεί ενώ έπλεε σε απόσταση 432 χιλιομέτρων από τις ακτές.

18733646

«Το υποβρύχιο αναδύθηκε και ανέφερε μια δυσλειτουργία, για αυτό ακριβώς διατάχθηκε να επιστρέψει στη ναυτική βάση στο Μαρ ντελ Πλάτα» επισήμανε ο ίδιος.

Ο αντιπλοίαρχος τόνισε ότι είναι κάτι το φυσιολογικό τα υποβρύχια να αντιμετωπίζουν δυσλειτουργίες στα συστήματά τους.

«Ένα πολεμικό πλοίο έχει πολλά εφεδρικά συστήματα που του επιτρέπουν να χρησιμοποιήσει ανά πάσα στιγμή το ένα ή το άλλο όταν υπάρχει μια βλάβη» σημείωσε ο αξιωματικός.

Την ίδια ώρα, οι συγγενείς του πληρώματος του υποβρυχίου παραμένουν στη ναυτική βάση στο Μαρ ντελ Πλάτα, περιμένοντας με αγωνία νέα για τους δικούς τους. Στο πλευρό τους έσπευσε ο πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι, ο οποίος δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Το υποβρύχιο ARA San Juan παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1983. Ήταν το νεότερο από τα τρία υποβρύχια του στόλου. Κατασκευάστηκε στη Γερμανία και το 2008 έγιναν εργασίας συντήρησης σε αυτό στην Αργεντινή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις