ΚΟΣΜΟΣ

Νέο πολύνεκρο ναυάγιο ανοικτά της Λιβύης

Νέο πολύνεκρο ναυάγιο ανοικτά της Λιβύης

Σκάφος ναυάγησε ανοικτά της δυτικής ακτής της Λιβύης, σήμερα Σάββατο (25/11), με τραγικό απολογισμό θυμάτων.

Τουλάχιστον 25 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους σήμερα, όταν το σκάφος στο οποίο επέβαιναν, ναυάγησε στα ανοικτά της δυτικής ακτής της Λιβύης. Οι επιζώντες μεταφέρονται πίσω στο λιμάνι της Τρίπολης, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της λιβυκής ακτοφυλακής.

Η Λιβύη είναι το κύριο σημείο αναχώρησης για τους κυρίως αφρικανούς μετανάστες που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη. Οι διακινητές συνήθως τους στοιβάζουν σε επισφαλή φουσκωτά πλεούμενα που συχνά παθαίνουν βλάβη ή βυθίζονται.

Οι περισσότεροι μετανάστες περισυλλέγονται από διεθνή σκάφη και μεταφέρονται στην Ιταλία, όπου φέτος έχουν φθάσει μέχρι στιγμής περισσότεροι από 115.000, αν και όλο και περισσότεροι αναχαιτίζονται πλέον από την υποστηριζόμενη από την ΕΕ λιβυκή ακτοφυλακή και μεταφέρονται πίσω στη Λιβύη.

Από τον Ιούλιο έχει σημειωθεί σημαντική σημείωση στους διάπλους αυτούς, αν και αυτή την εβδομάδα σημειώθηκε νέα αύξηση των αναχωρήσεων.

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον 3.000 μετανάστες έχουν χάσει φέτος τη ζωή τους ή αγνοούνται στην προσπάθειά τους να φθάσουν δια θαλάσσης στην Ευρώπη, οι περισσότεροι απ' αυτούς από τη Λιβύη στην Ιταλία. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανακοίνωσε χθες Παρασκευή πως από το 2.000, η Μεσόγειος είναι «με μεγάλη διαφορά το πιο φονικό σύνορο στον κόσμο».

Πηγή πληροφοριών: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Σχετικές ειδήσεις