ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός! H Βόρεια Κορέα εκτόξευσε νέο βαλλιστικό πύραυλο

Συναγερμός! H Βόρεια Κορέα εκτόξευσε νέο βαλλιστικό πύραυλο

Παγκόσμιος συναγερμός σήμανε το βράδυ της Τρίτης (28/11), καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από τα διεθνή Μέσα η Βόρεια Κορεά προχώρησε σε νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου.

Πρόκειται για την 7η πυραυλική δοκιμή από το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν, παρά τις διεθνείς κυρώσεις και τις απειλές των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap που επικαλείται ως πηγή του το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων της Νότιας Κορέας, ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από τη νότια επαρχία Πιονγκάν προς τα ανατολικά.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανέφερε λίγο αργότερα ότι βάσει μιας πρώτης εκτίμησης που έκανε, ο πύραυλος που εκτόξευσε η Πιονγκγιάνγκ ήταν ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM).

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από το Σάιν Νι, στη Βόρεια Κορέα. Διένυσε μια απόσταση 1.000 χλμ προτού καταλήξει στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Επιπλέον, το Πεντάγωνο επιβεβαιώνει ότι ο βορειοκορεατικός πύραυλος δεν απείλησε τις ΗΠΑ, αμερικανικά εδάφη ή τους συμμάχους τους.

cbs

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε σχετικά με τη νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, ενώ ο πύραυλος αυτός βρισκόταν ακόμα σε πορεία, έγινε σήμερα γνωστό από τον Λευκό Οίκο.

«Θα το τακτοποιήσουμε», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ επισήμανε ότι η νέα εκτόξευση πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ δεν αλλάζει την προσέγγιση των ΗΠΑ στο θέμα της Βόρειας Κορέας, μία εβδομάδα μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να συμπεριλάβει τη χώρα αυτή στον κατάλογο των ΗΠΑ με τα κράτη που στηρίζουν την τρομοκρατία.

Αυτή η νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ, που τους τελευταίους δύο μήνες δεν είχε προχωρήσει σε κάποια πυραυλική δοκιμή, αποτελεί ένδειξη ότι το βορειοκορεατικό καθεστώς αψηφά τις διπλωματικές προσπάθειες του Ρεπουμπλικανού προέδρου, που πρόσφατα επέστρεψε από μια μακρά περιοδεία στην Ασία, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, στόχευε στο «να ενώσει τον κόσμο εναντίον της απειλής που θέτει» η Βόρεια Κορέα.

Ο Τραμπ βρισκόταν σε επίσκεψη στο Κογκρέσο τη στιγμή της εκτόξευσης και «ενημερώθηκε σχετικά με την κατάσταση στη Βόρεια Κορέα ενώ ο πύραυλος βρισκόταν ακόμη σε πορεία» είπε η Σάρα Σάντερς, η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου, ο συνταγματάρχης Ρομπ Μάνινγκ, διευκρίνισε ότι ο αμερικανικός στρατός ανίχνευσε «γύρω στις 13.30 τοπική ώρα (20.30 ώρα Ελλάδας)» μια «πιθανή εκτόξευση πυραύλου εκ μέρους της Β. Κορέας».

Λεπτά μετά την εκτόξευση του πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ, οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας προχώρησαν σε πυραυλική δοκιμή ως απάντηση για την προκλητική ενέργεια.

Νωρίτερα σήμερα η Σεούλ είχε προειδοποιήσει ότι παρατηρήθηκε κινητικότητα σε μια βάση της Βόρειας Κορέας.

Η τελευταία βαλλιστική δοκιμή από το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ έγινε στις 15 Σεπτεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας συγκάλεσε έκτακτη, κατεπείγουσα σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου με αφορμή την νέα εκτόξευση του πυραύλου, ανέφερε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Γιοσιχίντε Σούγκα.

Σχετικές ειδήσεις