ΚΟΣΜΟΣ

Έκκληση του Τίλερσον στην Κίνα να διακόψει τις παραδόσεις πετρελαίου στη Β. Κορέα

Έκκληση του Τίλερσον στην Κίνα να διακόψει τις παραδόσεις πετρελαίου στη Β. Κορέα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον επανέλαβε την Πέμπτη (30/11) την έκκλησή του προς την Κίνα να διακόψει τις παραδόσεις πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα, εκτιμώντας ότι αυτό είναι το καλύτερο "όπλο" για να πιεστεί η Πιονγιάνγκ να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να συζητήσει τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματός της.

«Πιστεύω ότι οι Κινέζοι κάνουν ήδη πολλά αλλά πιστεύουμε επίσης ότι μπορούν να κάνουν περισσότερα με το πετρέλαιο. Τους ζητούμε πραγματικά να σταματήσουν τις παραδόσεις πετρελαίου» είπε, υποδεχόμενος τον Γερμανό ομόλογό του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στην Ουάσιγκτον. «Αυτό ήταν το αποτελεσματικότερο όπλο την τελευταία φορά που οι Βορειοκορεάτες ήρθαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», υπενθύμισε.

Την Τετάρτη, μετά την τελευταία βαλλιστική δοκιμή της Β. Κορέας, ο Τίλερσον διαβεβαίωσε ότι οι «διπλωματικές επιλογές» για την επίλυση της κρίσης παραμένουν ακόμη στο τραπέζι.

Λίγο νωρίτερα πάντως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με μήνυμά του στο Twitter είχε επικρίνει την Κίνα για τους χειρισμούς της στο θέμα. «Ο Κινέζος απεσταλμένος, που μόλις επέστρεψε από τη Βόρεια Κορέα, φαίνεται ότι δεν είχε καμία επίπτωση στον μικρό πυραυλάνθρωπο» έγραψε, χρησιμοποιώντας τον χαρακτηρισμό με τον οποίο αποκαλεί τον ηγέτη της Β. Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.

Σχετικές ειδήσεις