ΚΟΣΜΟΣ

Βόμβα σε χριστουγεννιάτικη αγορά στη Γερμανία: Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής (Pics+Vid)

Βόμβα σε χριστουγεννιάτικη αγορά στη Γερμανία: Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής (Pics+Vid)

Πυροτεχνουργοί της αστυνομίας προχώρησαν στην εξουδετέρωση του εκρηκτικού μηχανισμού που εντοπίστηκε κοντά σε μια υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά στη γερμανική πόλη Πότσδαμ, κοντά στο Βερολίνο, γνωστοποίησαν οι αστυνομικές αρχές με μήνυμα που ανήρτησαν στο Twitter.

Η περιοχή παραμένει αποκλεισμένη από τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες κλήθηκαν αφού ένα ύποπτο δέμα παραδόθηκε σε ένα φαρμακείο.
«Η υποψία ενός (αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού) επιβεβαιώθηκε» ανέφερε η αστυνομία στο Twitter.

Η εφημερίδα Potsdamer Neueste Nachrichten έγραψε ότι το φαρμακείο ειδοποίησε την αστυνομία αφού παρέλαβε ένα δέμα μεγέθους 40 εκ. επί 50 εκ. που περιείχε ύποπτα καλώδια, πιθανόν καρφιά και ένα μηχανισμό.

Η εφημερίδα Potsdamer Neueste Nachrichten έγραψε ότι το φαρμακείο ειδοποίησε την αστυνομία αφού παρέλαβε ένα δέμα μεγέθους 40 εκ. επί 50 εκ. που περιείχε ύποπτα καλώδια, πιθανόν καρφιά και ένα μηχανισμό.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο ο εκρηκτικός μηχανισμός βρέθηκε μπροστά από το φαρμακείο, ενώ η τοπική εφημερίδα Märkische Allgemeine, επικαλούμενη μια εκπρόσωπο τύπου της αστυνομίας, έγραψε ότι το ύποπτο δέμα περιείχε ένα μεταλλικό κουτί, το οποίο άνοιξε ένας υπάλληλος του φαρμακείου.

Συγκεκριμένα το κουτί περιείχε «καρφιά και κάποιου είδους σκόνη», όπως διευκρίνισε λίγο αργότερα ο υπουργός Εσωτερικών της περιφερειακής κυβέρνησης Καρλ Χάινς Σχρέτερ στο τηλεοπτικό δίκτυο n-tv.

Αστυνομικοί που αναπτύχθηκαν στην περιοχή συνέστηναν προς τους κατοίκους των κτηρίων της περιοχής να μην βγουν από τα σπίτια τους.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα η αστυνομία κλήθηκε στις 15:30 τοπική ώρα. Τρεις ώρες αργότερα οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι ο μηχανισμός είχε εξουδετερωθεί. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, ακούστηκε ένας δυνατός κρότος, πιθανόν από την ελεγχόμενη έκρηξη.

18797079

Βόμβα ή μια κακόγουστη φάρσα;

«Ασαφές» εάν το πακέτο που παραδόθηκε σε φαρμακείο κοντά στην υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά του Πότσδαμ, στο Βρανδεμβούργο, περιείχε αληθινή εκρηκτική συσκευή ή μόνο κάποια απομίμησή της, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου Καρλ-Χάιντς Σρέτερ και τόνισε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες οι οποίες να δηλώνουν ότι επρόκειτο πραγματικά για απόπειρα επίθεσης.

Το περιεχόμενο του πακέτου, μια κονσέρβα η οποία περιείχε καλώδια, καρφιά και μπαταρίες, έχει γίνει γνωστό μόνο από την εξέτασή του με ακτίνες, ενώ, όπως μεταδίδει το περιοδικό Der Spiegel, επικαλούμενο πηγές στην αστυνομία της περιοχής, δεν έχει βρεθεί πυροδοτικός μηχανισμός.

Το ιδιωτικό ειδησεογραφικό δίκτυο ntv μετέδωσε ότι έχει εκκενωθεί περιοχή ακτίνας 500 μέτρων γύρω από την χριστουγεννιάτικη αγορά, ενώ διεξάγεται έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν και άλλα τέτοια πακέτα. Θεωρείται πάντως ότι το πακέτο που βρέθηκε στο φαρμακείο δεν μπορούσε να προκαλέσει έκρηξη.

Οι χριστουγεννιάτικες αγορές άνοιξαν στη Γερμανία τη Δευτέρα, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας με ενισχυμένη αστυνομική παρουσία και τσιμεντένια οδοφράγματα για την προστασία των καταναλωτών. Περίπου 2.600 χριστουγεννιάτικες αγορές υπάρχουν σε ολόκληρη τη χώρα.

Δείτε φωτογραφίες στην παραπάνω gallery του Newsbomb.gr

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις