ΚΟΣΜΟΣ

Νέα Υόρκη: Φαντασμαγορικές οι χριστουγεννιάτικες βιτρίνες της Πέμπτης Λεωφόρου (Pics)

Νέα Υόρκη: Φαντασμαγορικές οι χριστουγεννιάτικες βιτρίνες της Πέμπτης Λεωφόρου (Pics)

Στην Πέμπτη Λεωφόρο, στη Νέα Υόρκη, «κορδώνεται» ένα διάσημο πολυκατάστημα ειδών πολυτελείας, το Bergdorf Goodman. Το ίδρυσε, το 1899, ο Χέρμαν Μπέργκντορφ και, αργότερα, το αγόρασε ο Έντουιν Γκούντμαν. Εξ ου και η επωνυμία του. Το χριστουγεννιάτικο στόλισμα των βιτρινών του συνιστά, κάθε χρόνο, εικαστικό γεγονός για το Μεγάλο Μήλο.

Φέτος, ο γιορτινός διάκοσμος είναι φόρος τιμής σε επτά πολιτισμικά ιδρύματα και οργανισμούς της Νέας Υόρκης: το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (AMNH), τη Μουσική Ακαδημία του Μπρούκλιν (BAM), το Μουσείο Κινούμενης Εικόνας (MoMI), τον Βοτανικό Κήπο της Νέας Υόρκης (NYBG), τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης (NYPO), την Εταιρεία Ιστορίας της Νέας Υόρκης (N-YHS) και την UrbanGlass.

Στα μέσα Νοεμβρίου έγιναν τα αποκαλυπτήρια των βιτρινών, και οι νεοϋορκέζοι αποθαύμασαν: σκελετοί δεινοσαύρων διακοσμημένοι με τεχνητά διαμάντια. Mια συμφωνική ορχήστρα από νέον. Συλλογή ξηρών βοτάνων από ίνες, απόγειο της fiber art.

Στη βιτρίνα που είναι αφιερωμένη στη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης, τα μουσικά όργανα από νέον ανταποκρίνονται στην μπαγκέτα ενός διευθυντή ορχήστρας που φορά κρεασιόν Zac Posen. Στη βιτρίνα του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, οι δεινόσαυροι έχουν περικυκλώσει ένα απαστράπτον φόρεμα με υπογραφή Halpern. Στη βιτρίνα της Εταιρείας Ιστορίας της Νέας Υόρκης, μια πολύ μεγάλη συλλογή αντιγράφων από παπιέ μασέ διαφόρων αντικειμένων της Εταιρείας, συλλογή στην οποία «προεδρεύουν» ένας ανθρωπόμορφος ταύρος και μια ανθρωπόμορφη αρκούδα (θυμόμαστε τα σύμβολα της Γουόλ Στριτ: ταύρος για επιθετικές αγορές μετοχών, αρκούδα για στάση αναμονής ή ξεφόρτωμα μετοχών). Εξίσου δυναμική είναι η βιτρίνα του Βοτανικού Κήπου, με λουλούδια, δέντρα και άλλα φυτά, όλα από ίνες που θυμίζουν την εκπληκτική συλλογή του Κήπου. Στη «δική» του βιτρίνα, το UrbanGlass αποδεικνύει με το καλύτερο τρόπο τον λόγο για τον οποίο ιδρύθηκε το 1977: πειραματισμοί με γυαλί, αντίληψη του γυαλιού ως μέσον (καλλιτεχνικής) δημιουργίας.

Είναι εντυπωσιακό. Απλά, εντυπωσιακό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις