ΚΟΣΜΟΣ

Το εντυπωσιακό «Διαμάντι της Ειρήνης» πωλήθηκε 6,5 εκατ. δολάρια

Το εντυπωσιακό «Διαμάντι της Ειρήνης» πωλήθηκε 6,5 εκατ. δολάρια

Η κυβέρνηση της Σιέρα Λεόνε το έθεσε προς πώληση και κατακυρώθηκε στο ποσό των 6,53 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη.

Είναι μια πώληση που αναμένεται να συνεισφέρει στα αναπτυξιακά προγράμματα στη δυτικοαφρικανική χώρα και να σηματοδοτήσει τη ρήξη με την εποχή των πασίγνωστων «διαμαντιών του αίματος».

Αγοραστής του άκοπου διαμαντιού, που έχει το μέγεθος ενός αβγού, είναι ο βρετανός χρυσοχόος Λόρενς Γκραφ. «Το εκατό τοις εκατό του ποσού της πώλησης θα πάει στην κυβέρνηση και στους πολίτες της Σιέρα Λεόνε. Ουδέποτε έχει ξανασυμβεί αυτό», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Μάρτιν Ράπαπορτ, πρόεδρος του Rapaport Group, ενός δικτύου εταιριών διαμαντιών που οργάνωσε τη δημοπρασία και δεσμεύτηκε να μην λάβει προμήθεια.

Το διαμάντι των 709 καρατίων (σχεδόν 140 γραμμάρια), ένα από τα μεγαλύτερα άκοπα διαμάντια παγκοσμίως, ανακαλύφθηκε τον Μάρτιο από εργαζόμενους μιας εταιρίας μεταλλευτικής έρευνας της οποίας ηγείται ο ευαγγελιστής πάστορας Ιμάνουελ Μόμο στην αδαμαντοφόρο επαρχία Κόνο, στην ανατολική Σιέρα Λεόνε.

Ο πάστορας Μόμο είχε παραδώσει το διαμάντι στην κυβέρνηση για να διαχειριστεί την πώλησή του. Αυτή δεσμεύτηκε να το πουλήσει και να του δώσει το 26% του ποσού, δηλαδή 1,69 εκατομμύριο δολάρια, από τα οποία 339.000 δολάρια θα δοθούν στους πέντε εργαζόμενους που ανακάλυψαν την πολύτιμη πέτρα. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε επίσης από το υπόλοιπο 74%, να μοιραστεί το 59% στις οικονομικές υπηρεσίες και το 15% στο ταμείο ανάπτυξης της αδαμαντοφόρου περιοχής.

Η τιμή πώλησης είναι μικρότερη από αυτή που είχε προταθεί κατά τη διάρκεια μιας πρώτης δημοπρασίας τον Απρίλιο στη Φριντάουν της Σιέρα Λεόνε, δηλαδή 7,1 εκατομμύρια δολάρια, πώληση που ακυρώθηκε τότε από την κυβέρνηση, η οποία έκρινε το ποσό ανεπαρκές για την αξία της πέτρας.

«Ίσως αυτή είναι η τιμή της διαφάνειας», σχολίασε για την προσαρμογή της τιμής προς τα κάτω ο Ράπαπορτ.

Eνόψει της δημοπρασίας της Δευτέρας το διαμάντι παρουσιάστηκε σε 60 εν δυνάμει αγοραστές και είχε επτά προσφορές. «Δείξαμε το διαμάντι παντού και κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να πετύχουμε την καλύτερη τιμή στην αγορά σήμερα», διευκρίνισε.

Ο στόχος του προέδρου 'Ερνεστ Μπάι Κορόμα και της κυβέρνησής του είναι να ενθαρρύνουν την έρευνα της περιοχής για πολύτιμες πέτρες και να διακοπεί κάθε σχέση με την εποχή των "ματωμένων διαμαντιών". Αυτές οι πέτρες χρησίμευσαν στη χρηματοδότηση των συγκρούσεων στην Αφρική, κυρίως στη Σιέρα Λεόνε (1991-2002), μέσω των διακινητών που διέφευγαν από τις αρχές.

«Είναι μια ιστορική ημέρα για εμάς. Αλλάξαμε την Ιστορία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Κορόμα, ο Αμπντουλάι Μπέιρεϊτεϊ, που ήταν παρών στη συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε ότι το προϊόν της πώλησης αυτής θα «βοηθήσει να μεταμορφωθεί η ζωή των πολιτών της Σιέρα Λεόνε».

Αυτοί άλλωστε δεν επιθυμούν τίποτε περισσότερο: με τα χρήματα της πώλησης, η κυβέρνηση θα πρέπει να εγγυηθεί «το νερό, την ηλεκτροδότηση και καλούς δρόμους για τους πολίτες», ζήτησε ο Τζιμπρίλ Σισέι, πωλητής στη Σιέρα Λεόνε.

«Το ποσό που δόθηκε για το διαμάντι ήταν αρκετά πιο χαμηλό από το αναμενόμενο», δήλωσε απογοητευμένη στο AFP η Μπεατρίς Κολ, μια αξιωματούχος που παρακολουθούσε στη Φριτάουν τη δημοπρασία που μεταδιδόταν απευθείας από την τηλεόραση.

«Πιστεύω ότι αυτό που άρχισα θα συνεχιστεί», δήλωσε ο πάστορας Μόμο ενθαρρύνοντας κι άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.
Ο ΟΗΕ ήρε μια απαγόρευση στις εξαγωγές διαμαντιών από τη Σιέρα Λεόνε το 2003, μολονότι ο τομέας πλήττεται από το λαθρεμπόριο.

Τα διαμάντια τροφοδοτούσαν τον δεκαετή εμφύλιο πόλεμο στη χώρα, που τερματίστηκε το 2002, κατά τον οποίο αντάρτες εξανάγκαζαν πολίτες να εξορύσσουν τις πολύτιμες πέτρες και με τα έσοδα αγόραζαν όπλα, μια πρακτική που καθιέρωσε τον όρο «ματωμένα διαμάντια».