ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Συνελήφθη στρατιωτικός που διέσωσε τον Ερντογάν τη νύχτα του πραξικοπήματος

Τουρκία: Συνελήφθη στρατιωτικός που διέσωσε τον Ερντογάν τη νύχτα του πραξικοπήματος

Ακόμα και μέλη του πληρώματος του ελικοπτέρου που διέσωσε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη δραματική βραδιά της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου βάζει στη φυλακή η τουρκική κυβέρνηση.

Ένας τεχνικός αεροσκάφους, ο οποίος βρισκόταν στο πλήρωμα του ελικοπτέρων του Τούρκου προέδρου τη νύχτα της προσπάθειας πραξικοπήματος το 2016, συνελήφθη στις 20 Νοεμβρίου λόγω υποψίας ότι χρησιμοποίησε μια πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων που λέγεται ότι χρησιμοποιήθηκε από τη FETO.

Ο Tayyib Sina Doğan ήταν ένα από τα τρία μέλη του πληρώματος ελικοπτέρου που μετέφερε τον Ερντογάν και την οικογένειά του στο αεροδρόμιο του Νταλαμάν από το Μαρμαρά όπου βρισκόταν εκείνη τη νύχτα. Συνελήφθη επειδή φέρεται να «κατέβασε» την επίμαχη εφαρμογή, όπως μεταδίδει η hurriyetdailynews.

Ο Doğan, ο οποίος είχε μετατεθεί στην ομάδα αεροσκαφών του Eρντογάν το Σεπτέμβριο του 2014, είχε απομακρυνθεί από τη θέση του βάσει του διατάγματος έκτακτης ανάγκης στις 22 Νοεμβρίου 2016 μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. O αξιωματικός αρνήθηκε οποιαδήποτε σύνδεση με τη FETΟ, η οποία θεωρείται ότι βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος.

«Δεν έχω κατεβάσει ποτέ αυτή την εφαρμογή. Νομίζω ότι έγινε λήψη στο τηλέφωνό μου μέσω άλλου λογισμικού. Αν διαπιστωθεί ότι η εφαρμογή και το όνομα χρήστη ανήκουν σε εμένα, δέχομαι κάθε τιμωρία», δήλωσε.

Είπε επίσης ότι ήταν ένας από τους τεχνικούς των πτήσεων του προέδρου εκείνη τη νύχτα και ήταν «ενεργά αντίθετος» στις πρωτοβουλίες των πραξικοπηματιών. «Αν ήμουν μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης, δεν θα άφηνα το ελικόπτερο να απογειωθεί. Είχα το κλειδί και έχω γνώση του εξοπλισμού» συμπλήρωσε ο Doğan.

Πηγή φωτογραφίας: hurriyetdailynews

Σχετικές ειδήσεις