ΚΟΣΜΟΣ

Μέι: Το Brexit δεν θα εκτροχιαστεί

Μέι: Το Brexit δεν θα εκτροχιαστεί

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα, Κυριακή (17/12/2017) ότι δεν πρόκειται να ανατραπεί το πρόγραμμά της για έξοδο από την ΕΕ θέτοντας τις βάσεις για δύσκολες συναντήσεις την προσεχή εβδομάδα κατά τις οποίες θα επιχειρήσει να ενώσει το πολωμένο υπουργικό συμβούλιο πίσω από το όραμά της για την μετά-Brexit Βρετανία.

Την Παρασκευή, η Μέι έγινε δεκτή θετικά από τους ηγέτες της ΕΕ στις Βρυξέλλες αφού εξασφάλισε συμφωνία για την άρση του αδιεξόδου που είχε προκύψει στις συνομιλίες ως προς το ζήτημα μιας μεταβατικής περιόδου και των μακροπρόθεσμων εμπορικών συμφωνιών.

Η πρόοδος που επιτεύχθηκε κατάφερε να κατευνάσει ως έναν βαθμό τις ανησυχίες των επιχειρήσεων και των επενδυτών που φοβούνται ότι η Βρετανία θα βγει εκτός μπλοκ χωρίς συμφωνία εξόδου ή ότι η εύθραυστη κυβέρνηση της Μέι θα καταρρεύσει υπό την πίεση της επίτευξης του Brexit.

«Μέσα σε όλη αυτή τη φασαρία συνεχίζουμε τη δουλειά μας. Το μήνυμά μου σήμερα είναι πολύ σαφές. Δεν θα εκτροχιαστούμε από αυτό το θεμελιώδες καθήκον μας να πραγματοποιήσουμε τη δημοκρατική επιθυμία του βρετανικού λαού», έγραψε η Μέι στην Sunday Telegraph.

Ωστόσο, η πρωθυπουργός αναμένεται να συναντήσει δυσκολίες αυτή την εβδομάδα όταν μαζί με τους υπουργούς της θα συζητήσουν το αποκαλούμενο «τελικό στάδιο» των διαπραγματεύσεων του «διαζυγίου» για πρώτη φορά μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος τον Ιούνιο 2016 για έξοδο της χώρας από την ΕΕ. Οι συναντήσεις αυτές αναμένεται να πραγματοποιηθούν την Δευτέρα και την Τρίτη.

Ένας από τους υπέρμαχους του Brexit στο υπουργικό συμβούλιο, ο Μπόρις Τζόνσον, εξέθεσε την άποψή του ενόψει των συναντήσεων προειδοποιώντας την Μέι ότι η Βρετανία θα πρέπει να αποφύγει να γίνει κατώτερη της ΕΕ.

Πηγή: Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων