ΚΟΣΜΟΣ

Handelsblatt: Το υπουργείο Οικονομικών θέλει ο Μάρτιν Σουλτς

Handelsblatt: Το υπουργείο Οικονομικών θέλει ο Μάρτιν Σουλτς

Το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να διεκδικήσει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), εφόσον προσχωρήσει σε «μεγάλο» συνασπισμό με την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), φέρεται να δήλωσε ο αρχηγός του κόμματος Μάρτιν Σουλτς, σε κλειστή συνάντηση με επτά βουλευτές από την περιοχή του Ρουρ, εκλογική περιφέρεια και τόπο καταγωγής του.

«Στόχος είναι το υπουργείο Οικονομικών», δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Handelsblatt», επισημαίνοντας ότι το εν λόγω υπουργείο, εκτός από τις άλλες αρμοδιότητες, καθορίζει εν πολλοίς και την ευρωπαϊκή πολιτική του Βερολίνου. «Το υπουργείο Οικονομικών θεωρείται το πλέον σημαντικό υπουργείο μετά την Καγκελαρία. Ο υπουργός Οικονομικών, ως άρχων των δημοσιονομικών, δεν έχει μόνο την αρμοδιότητα να μειώσει τις δαπάνες άλλων υπουργείων ή να αναλάβει ο ίδιος πρωτοβουλία για επενδύσεις ή για μείωση φόρων, αλλά είναι και εν πολλοίς αρμόδιος για την ευρωπαϊκή πολιτική. Και ακριβώς σε αυτό το SPD ζητάει μια αλλαγή πορείας», αναφέρει η εφημερίδα.

«Έπειτα από δέκα χρόνια συνεχούς κρίσης και αναγέννησης του εθνικισμού, η Ευρώπη οδεύει τώρα προς το έτος της απόφασης: συνεχίζουμε όπως μέχρι τώρα ή περαιτέρω εμβάθυνση; Αυτό είναι το κεντρικό ερώτημα της γερμανικής πολιτικής. Το Βερολίνο πρέπει να πει αν μπορεί η Ευρώπη να βασίζεται στην Γερμανία για τη μεταρρύθμιση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, για συγκεκριμένα βήματα σε μια κοινωνική Ευρώπη και για τις μεγάλες επενδύσεις του μέλλοντος», δήλωσε στην εφημερίδα ο αναπληρωτής επικεφαλής της Κ.Ο. του SPD Αχίμ Πος.

Όπως επισημαίνει η «Handelsblatt», το SPD δεν φοβάται τίποτα περισσότερο από ένα «συνεχίζουμε έτσι» σε έναν νέο «μεγάλο» συνασπισμό, καθώς έχει επενδύσει σε μια αλλαγή πορείας, ιδίως στην ευρωπαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Σύμφωνα πάντως με το έντυπο, υπάρχουν αρκετοί κύκλοι του SPD που τοποθετούνται αρνητικά έναντι της προοπτικής συγκρότησης «μεγάλου» συνασπισμού. Ήδη έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση η οργάνωση της Θουριγγίας, ενώ και η οργάνωση της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας έχει προειδοποιήσει την ηγεσία του κόμματος να μην δεσμευθεί πρόωρα για συνεργασία με την Χριστιανική Ένωση.

Επιπλέον, ο κ. Σουλτς, αποκαλύπτει η οικονομική εφημερίδα, εξέφρασε κατ΄ επανάληψη την ενόχλησή του για την στάση ηγετικών στελεχών του κόμματος και έκανε λόγο για κάποιον «σε υψηλότατη θέση» του SPD αλλά και για διαρροές από εμπιστευτικές συνεδριάσεις. Σύμφωνα με τους συνομιλητές του αρχηγού του SPD, ο κ. Σουλτς «φωτογράφιζε» τον υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τον αντιπρόεδρο του κόμματος και Δήμαρχο του Αμβούργου Όλαφ Σολτς. «Τι να κάνω όμως, δεν έχω δυνατότητα να επιβάλω κυρώσεις», φέρεται να δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος, αναφερόμενος στην πρόταση για «συνασπισμό συνεργασίας», με μια συμφωνία μόνο σε κάποια βασικά θέματα, έκανε λόγο για ιδέα της αριστερής πτέρυγας του SPD.

Την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση των τριών κομμάτων σε επίπεδο Αρχηγών και επικεφαλής Κοινοβουλευτικών Ομάδων, ενώ η πρώτη διευρυμένη συνάντηση αντιπροσωπειών, με 12 εκπροσώπους από κάθε κόμμα, τοποθετείται στις 7 Ιανουαρίου.

ΑΠΕ, Handelsblatt

Σχετικές ειδήσεις