ΚΟΣΜΟΣ

Ανασκόπηση 2017: Αίμα, φόβος και ανασφάλεια «έπνιξαν» τον πλανήτη (pics+vids)

Ανασκόπηση 2017: Αίμα, φόβος και ανασφάλεια «έπνιξαν» τον πλανήτη (pics+vids)

Ανασκόπηση 2017 | Ειδήσεις:Το Newsbomb.gr ανατρέχει σε όλα εκείνα τα γεγονότα που στιγμάτισαν τον κόσμο τη χρονιά που φεύγει.

Επιμέλεια: Μωραΐτης Ευστράτιος, Κολιοφούτη Ελένη

Οι απώλειες, οι συγκρούσεις και ο φόβος κυριάρχησαν στην παγκόσμια ειδησεογραφία και τη φετινή χρονιά.

Από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ στις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και από την κρίση στην Καταλονία στην εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα.

Δείτε, με χρονολογική σειρά, τα σημαντικότερα γεγονότα για το 2017:

1 Ιανουαρίου: «Ματωμένη» Πρωτοχρονιά σε κλαμπ στην Κωνσταντινούπολη

Μία μόλις ώρα μετά την αλλαγή του χρόνου ένας ένοπλος, ντυμένος Άγιος Βασίλης, εισέβαλε στην πασίγνωστη ντισκοτέκ της Κωνσταντινούπολης Reina και «θέρισε» δεκάδες ανθρώπους που γιόρταζαν την αλλαγή του χρόνου.

e5c67ceb596646e081200e99c6329996 18

Από την επίθεση 39 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 70 τραυματίστηκαν από τα πυρά του Ουζμπέκου Αμπντουλγκαντίρ Μασαρίποφ.

Την ευθύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), ενώ ο Μασαρίποφ συνελήφθη στις 17 Ιανουαρίου λίγο πριν καταφέρει να διαφύγει με πλαστά χαρτιά στη Συρία.

Διαβάστε περισσότερα για την τρομοκρατική επίθεση στο κλαμπ Ρέινα ΕΔΩ

20 Ιανουαρίου: Ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίζεται νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ

Στις 20 Ιανουαρίου ο Ντόναλντ Τραμπ παραλαμβάνει τη «σκυτάλη» από τον Μπαράκ Ομπάμα και εν μέσω επευφημιών από το συγκεντρωμένο πλήθος έξω από το Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον, ορκίζεται 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ.


Διαβάστε περισσότερα για την ορκωμοσία Τραμπ ΕΔΩ

13 Φεβρουαρίου: Δολοφονία Κιμ Γιονγκ Ναμ

Στις 13 Φεβρουαρίου δολοφονείται στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ ο Κιμ Γιονγκ Ναμ, ετεροθαλής αδερφός του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, μετά την έκθεσή του στον νευροπαραλητικό χημικό παράγοντα VX από δύο γυναίκες.

Το χημικό αυτό έχει χαρακτηριστεί από τον ΟΗΕ ως όπλο μαζικής καταστροφής, ενώ οι δύο κατηγορούμενες για τη δολοφονία φέρονται να το ψέκασαν στο πρόσωπό του, ισχυριζόμενες ότι το έπραξαν νομίζοντας ότι συμμετέχουν σε φάρσα.

kim jong nam1



Διαβάστε περισσότερα για τη δολοφονία του Κιμ Γιονγκ Ναμ ΕΔΩ

22 Φεβρουαρίου: Η NASA ανακάλυψε 7 αδελφές της Γης με συνθήκες κατάλληλες για ζωή

Όχι έναν, ούτε δύο, ούτε τρεις, αλλά επτά μικρούς εξωπλανήτες, οι οποίοι έχουν μεγάλες ομοιότητες με τη Γη, ανακάλυψαν επιστήμονες της NASA γύρω από ένα σχετικά κοντινό και αχνό άστρο στον Αστερισμό του Υδροχόου, σε απόσταση περίπου 40 ετών φωτός.

Η ανακάλυψη αυτή επιβεβαιώνει κάτι που μέχρι τώρα ήταν απλώς υπόθεση: ότι μπορεί να υπάρχουν κι αλλού «αδέρφια» της Γης.

Trappist 17 NASA R.Hurt T.Pyle n87

Διαβάστε περισσότερα για την ανακάλυψη ΕΔΩ

18 Μαρτίου: Πέθανε ο «πατέρας» του ροκ εντ ρολ Τσακ Μπέρι

Ο θρυλικός κιθαρίστας Τσακ Μπέρι (Chuck Berry), ο πρωτοπόρος μουσικός που ένωσε τα μπλουζ με τη σουίνγκ, δημιουργώντας τους πρώιμους ήχους του ροκ εντ ρολ, η καλλιτεχνική ιδιοφυΐα που επηρέασε όσο λίγοι την εξέλιξη της μουσικής που ακούμε σήμερα πέθανε το Σάββατο 18 Μαρτίου, σε ηλικία 90 ετών.

chuck berry n69

Διαβάστε περισσότερα για το θάνατο του Τσακ Μπέρι ΕΔΩ

22 Μαρτίου: Τρομοκρατική επίθεση στο βρετανικό κοινοβούλιο

Ο 52χρονος Βρετανός, Khalid Masood έπεσε με αυτοκίνητο πάνω σε πεζούς στη γέφυρα του Γουεστμίνστερ και στη συνέχεια οπλισμένος με τουλάχιστον δύο μαχαίρια μαχαίρωσε και σκότωσε τον 48χρονο αστυνομικό Κιθ Πάλμερ και επιχείρησε να μπει στη βρετανική Βουλή.

Ο ένοπλος δράστης πυροβολήθηκε και έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των αστυνομικών.

pirovolismoi londino3

Οι νεκροί περιλαμβάνουν το δράστη και τον αστυνομικό, ενώ οι άλλοι τρεις υπέστησαν θανατηφόρα τραύματα από το αυτοκίνητο που ανέπτυξε ταχύτητα στη γέφυρα του Ουέστμινστερ προτού πέσει πάνω στα κιγκλιδώματα έξω από τη Βουλή.

Ανάμεσα στους περισσότερους από 50 τραυματίες της επίθεσης συμπεριλαμβάνονταν και δύο Έλληνες.

london terror attack

Διαβάστε περισσότερα για την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο ΕΔΩ

3 Απριλίου: Τρομοκρατική επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης

Δέκα πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στην έκρηξη που σημειώθηκε σε συρμό του μετρό της Αγίας Πετρούπολης και 50 τραυματίστηκαν από εκρηκτικό μηχανισμό που ήταν τοποθετημένος σε χαρτοφύλακα που μετέφερε ο 22χρονος Ακμπαρζόν Τζαλίλοφ από το Κιργιστάν.


Διαβάστε περισσότερα για τη φονική επίθεση στο ρωσικό μετρό ΕΔΩ

4 Απριλίου: Επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία - Τουλάχιστον 30 παιδιά νεκρά

Σοκ, θλίψη, οργή και αποτροπιασμό προκάλεσαν οι φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τo θηριώδες έγκλημα με χημικά όπλα στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, από την οποία βρήκαν φριχτό θάνατο τουλάχιστον 86 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και 30 παιδιά.

Οι γιατροί της περιοχής δήλωσαν ότι οι τραυματίες είχαν τα συμπτώματα μιας χημικής επίθεσης: διεσταλμένες κόρες, σπασμούς, αφρό από το στόμα.

Διαβάστε περισσότερα για τη χημική επίθεση στην Ιντλίμπ ΕΔΩ

7 Απριλίου: Επίθεση ΗΠΑ στη Συρία: Στις φλόγες η αεροπορική βάση Ας Σαϊράτ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτόξευσαν τα ξημερώματα της Παρασκευής (7/4) δεκάδες πυραύλους «Τόμαχοκ» κατά αεροπορικής βάσης στη Συρία ως απάντηση για την επίθεση με χημικά όπλα στην Ιντλίμπ, για την οποία η Ουάσιγκτον έχει κατηγορήσει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Διαβάστε περισσότερα για την επίθεση ΕΔΩ

7 Απριλίου: Τρομοκρατική επίθεση με φορτηγό στη Στοκχόλμη

Το μεσημέρι της Παρασκευής (07/04) ένα φορτηγό έπειτα από «τρελή» πορεία κατέληξε σε τοίχο πολυσύχναστου εμπορικού κέντρου στην οδό Drottninggatan, στη Στοκχόλμη, παρασύροντας δεκάδες πεζούς.

kentrik


Δράστης της επίθεσης, που είχε ως αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο πέντε άνθρωποι και να τραυματιστούν ακόμη 14, ήταν o 39χρονος Ουζμπέκος, Ραχμάτ Ακίλοφ, υποστηρικτής της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Διαβάστε περισσότερα για την τρομοκρατική επίθεση στη σουηδική πρωτεύουσα ΕΔΩ

16 Απριλίου: Οι Τούρκοι στις κάλπες για το δημοψήφισμα που ανέδειξε τον Ερντογάν σε «Σουλτάνο»

Στις 16 Απριλίου, οι Τούρκοι ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες σε ένα βαθιά αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα, προκειμένου να αποφασίσουν αν εγκρίνουν ή απορρίπτουν ένα πακέτο 18 συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες - επί της ουσίας - καταργούν τον Πρωθυπουργό της χώρας και αναδεικνύουν τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε «Σουλτάνο», ικανό να παραμείνει στην εξουσία τουλάχιστον έως το 2029.

erdogan copy

Με αρκετή δυσκολία και με ένα αποτέλεσμα που διέψευσε απόλυτα τις προσδοκίες του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πέρασε τελικά η συνταγματική αναθεώρηση που επιθυμούσε ο ίδιος, αλλά με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για νοθεία και ένα αιματηρό επεισόδιο με δύο νεκρούς σε εκλογικό κέντρο του Ντιγιάρμπακιρ να στιγματίζουν το δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το «Ναι» επικράτησε οριακά με ποσοστό 51,4% έναντι του «Όχι», που ψήφισε το 48,6% των πολιτών.

Διαβάστε περισσότερα για το δημοψήφισμα στην Τουρκία ΕΔΩ

7 Μαΐου: Ο Εμανουέλ Μακρόν νέος Πρόεδρος της Γαλλίας

Ο Εμανουέλ Μακρόν εξελέγη το βράδυ της Κυριακής (07/05), πανηγυρικά, νέος Πρόεδρος της Γαλλίας, επικρατώντας στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (FN), Μαρίν Λεπέν. Έτσι, με 66,10% των ψήφων, έναντι 33,90% που συγκέντρωσε η Μαρίν Λεπέν έγινε ο όγδοος κατά σειρά Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.

emmanuel macron

Υπενθυμίζεται ότι παρέλαβε την εξουσία από τον Φρανσουά Ολάντ στις 14 Μαίου και στις 15 Μαίου διόρισε Πρωθυπουργό της χώρας τον Εντουάρντ Φιλίπ.

Διαβάστε περισσότερα για την εκλογική νίκη του Μακρόν ΕΔΩ

22 Μαΐου: Πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση σε συναυλία στο Μάντσεστερ

Είκοσι δύο άνθρωποι, κυρίως παιδιά, έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 500 τραυματίστηκαν όταν βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχθηκε στον συναυλιακό χώρο του Μάντσεστερ Αρίνα, δευτερόλεπτα αφού η τραγουδίστρια Ariana Grande είχε κατέβει από τη σκηνή.

Η βρετανική αστυνομία ταυτοποίησε τον βομβιστή αυτοκτονίας που σκόρπισε το θάνατο ως τον 22χρονο Salman Abedi, ο οποίος έδρασε στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

DAd3tcbXYAEczOR

Διαβάστε περισσότερα για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Μάντσεστερ ΕΔΩ

3 Ιουνίου: Τρομοκρατική επίθεση στη Γέφυρα του Λονδίνου

Μια ακόμη εφιαλτική νύχτα έζησε το Λονδίνο το Σάββατο 3 Ιουνίου περί τις 22:00 τοπική ώρα (00:00 ώρα Ελλάδας), μετά τα διαδοχικά χτυπήματα στη Γέφυρα του Λονδίνου και τη λαϊκή αγορά του Μπόροου. Από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους 8 άνθρωποι ενώ άλλοι 48 τραυματίστηκαν.

Τρεις δράστες που επέβαιναν σε λευκό κλειστό φορτηγάκι που κινείτο με περίπου 80 χιλιόμετρα την ώρα έπεσαν πάνω σε πεζούς στη Γέφυρα του Λονδίνου και στη συνέχεια οπλισμένοι με μαχαίρια, εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο και επιτέθηκαν σε ανθρώπους στην κοντινή αγορά.

4114538700000578 4569638 image m 129 1496537704640

Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) ανέλαβε την ευθύνη των φονικών επιθέσεων.

Διαβάστε περισσότερα για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο ΕΔΩ

8 Ιουνίου: Εκλογές στη Βρετανία

Ένα απίστευτο εκλογικό θρίλερ έζησε η Βρετανία, καθώς παρότι οι δημοσκοπήσεις έδειχναν εξ αρχής εύκολη επικράτηση των «Τόρις» της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, ωστόσο το αποτέλεσμα της κάλπης έδειξε μεν ότι η νυν πρωθυπουργός κέρδισε την εκλογική μάχη, χωρίς όμως να καταφέρνει να εξασφαλίσει την απαιτούμενη αυτοδυναμία των 326 εδρών, γεγονός που αναιρούσε το σκοπό για τον οποίο είχαν προκηρυχθεί οι εκλογές, δηλαδή την πολιτική ενδυνάμωση της Τερέζα Μέι πριν την αρχή των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ για το Brexit.

theresa may

Η αποτυχία επίτευξης αυτοδυναμίας ανάγκασε τους Συντηρητικούς να ζητήσουν τη στήριξη του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας.



Διαβάστε περισσότερα για τα αποτελέσματα των εκλογών στη Βρετανία ΕΔΩ

grenfell3

14 Ιουνίου: «Κόλαση» φωτιάς στον Grenfell Tower

Η φωτιά ξεκίνησε τα ξημερώματα της Τετάρτης (14/6) στο δεύτερο όροφο από έκρηξη στην καλωδίωση ψυγείου και μέσα σε 15 λεπτά είχε εξαπλωθεί στο υπόλοιπο κτήριο των 120 διαμερισμάτων, λόγω εύφλεκτων υλικών που είχαν χρησιμοποιηθεί σε πρόσφατη ανακαίνιση, εγκλωβίζοντας σε αυτό περίπου 600 ανθρώπους.



Οι σκηνές που διαδραματίστηκαν ήταν σοκαριστικές. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πολλοί ένοικοι, εκλιπαρώντας για βοήθεια, έδεναν σχοινιά από τα παράθυρα και πηδούσαν στο κενό προκειμένου να γλιτώσουν από τις φλόγες.

Ο αριθμός των νεκρών στον «Πύργο της Κολάσεως», όπως χαρακτηρίστηκε από τα βρετανικά Μέσα Ενημέρωσης, ανήλθε σε 71, ενώ περισσότεροι από 70 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Διαβάστε περισσότερα για την πολύνεκρη πυρκαγιά στο Λονδίνο ΕΔΩ

9 Ιουλίου: «Έπεσε» η πρωτεύουσα του ISIS στο Ιράκ - Σε άτακτη φυγή οι τζιχαντιστές του ISIS

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χάιντερ αλ-Αμπάντι ανακοίνωσε στις 9 Ιουλίου τη «νίκη» κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στην πόλη της Μοσούλης.

Η ανακατάληψη της Μοσούλης, του κύριου προπυργίου του ISIS στο Ιράκ, είναι η πιο σημαντική νίκη της Βαγδάτης, αφού οι τζιχαντιστές κατέλαβαν το καλοκαίρι του 2014 μεγάλες περιοχές της χώρας.

Διαβάστε περισσότερα για την απελευθέρωση της Μοσούλης ΕΔΩ

17 Αυγούστου: Τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ισπανία

Η σκιά της τρομοκρατίας απλώνεται και πάλι πάνω από την Ευρώπη. Αυτή τη φορά, οι τρομοκράτες αιματοκύλησαν τη Βαρκελώνη εν μέσω καλοκαιριού. Δύο τρομοκρατικές επιθέσεις σε μία νύχτα ξύπνησαν μνήμες τρόμου στην Ισπανία.

Οδηγός «έσπειρε» το θάνατο και τον τρόμο οδηγώντας εσκεμμένα ένα λευκό βαν μέσα σε πλήθος στην πλέον πολυσύχναστη τουριστική Λεωφόρο της Βαρκελώνης Λας Ράμπλας, σε μία επίθεση την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

varkeloni

Λίγες ώρες αργότερα, νέα παρόμοια επίθεση πραγματοποιήθηκε στο παραλιακό θέρετρο Καμπρίλς, 120 χιλιόμετρα νότια της Βαρκελώνης. Η αστυνομία της Καταλονίας σκότωσε και τους πέντε επιβαίνοντες του αυτοκινήτου που έπεσε πάνω στο πλήθος στον παραλιακό δρόμο της πόλης.

Από τις δύο επιθέσεις 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ δεκάδες τραυματίστηκαν.

Διαβάστε ΕΔΩ το χρονικό των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Καταλονία.

20 Αυγούστου: Πέθανε ο θρυλικός κωμικός Τζέρι Λιούις

jerry

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 91 ετών ο θρυλικός κωμικός, ηθοποιός, τραγουδιστής και σκηνοθέτης Τζέρι Λιούις.

Τα τελευταία χρόνια ο διάσημος ηθοποιός είχε αποσυρθεί από την ενεργό δράση λόγω της ηλικίας του, ενώ οι μεγάλες επιτυχίες που σημείωσε κατά τη διάρκεια της καριέρας του τον κατατάσσουν εύκολα ανάμεσα στις σημαντικότερους καλλιτέχνες του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Διαβάστε για το θάνατο του Τζέρι Λιούις ΕΔΩ.

3 Σεπτεμβρίου: Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε πυρηνική δοκιμή που προκάλεσε σεισμό 6,3 Ρίχτερ

Στις 3 Σεπτεμβρίου η Πιονγκγιάνγκ, η οποία έχει αυξήσει τις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων, διεξάγει την έκτη πυρηνική της δοκιμή, την ισχυρότερη μέχρι στιγμής. Μάλιστα, από την πυρηνική δοκιμή καταγράφηκε μια ισχυρή σεισμική δόνηση 6,3 βαθμών σε χαμηλό βάθος.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 75 χλμ. βόρεια - βορειοδυτικά του Κιμτσέκ.

kim

Διαβάστε περισσότερα για την πυρηνική δοκιμή ΕΔΩ

Στα τέλη Νοεμβρίου ο ηγέτης της χώρας, Κιμ Γιονγκ - Ουν δηλώνει ότι στη χώρα του έχει γίνει πυρηνική δύναμη, μετά την επιτυχημένη δοκιμή ενός νέου τύπου πυραύλου, ικανού να πλήξει τις ΗΠΑ. Ο Τραμπ απειλεί «να καταστρέψει ολοσχερώς» τη Βόρεια Κορέα σε περίπτωση επίθεσης.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

24 Σεπτεμβρίου: Γερμανικές εκλογές - Πικρή νίκη για τη Μέρκελ

Σοκαρισμένη η Ευρώπη παρακολουθεί τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών, με την άνοδο της ακροδεξιάς του AfD να επισκιάζει την -πύρρειο - νίκη της Άνγκελα Μέρκελ, το κόμμα της οποίας κατέγραψε σοβαρές απώλειες.

Ιστορική ήττα με «άρωμα» πανωλεθρίας κατέγραψαν οι σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς, οι οποίοι ήρθαν δεύτεροι.

merkel

Διαβάστε περισσότερα για τις γερμανικές εκλογές ΕΔΩ

28 Σεπτεμβρίου: «Έφυγε» από τη ζωή ο ιδρυτής του Playboy, Χιού Χέφνερ

hefner

Τέλος εποχής για το πιο δημοφιλές περιοδικό, το Playboy, καθώς ο ιδρυτής του περιοδικού που αποτέλεσε... συντροφιά για τους άνδρες πολλών γενεών «έφυγε» σε ηλικία 91 ετών, στην έπαυλή του.

Διαβάστε περισσότερα για το θάνατο του Χιου Χέφνερ ΕΔΩ.

1 Οκτωβρίου: Δημοψήφισμα στην Καταλονία

Την 1η Οκτωβρίου δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας διεξάγεται παρά την απαγόρευσή του από τη Δικαιοσύνη της Ισπανίας. Γενικευμένες ταραχές εκτυλίσσονται σε πολλές περιοχές της Καταλονίας, όπου ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας πολιορκούν εκλογικά κέντρα σε μία προσπάθεια να εμποδίσουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

ISPANIA

Στις 27 Οκτωβρίου το καταλανικό κοινοβούλιο κηρύσσει μονομερώς την ανεξαρτησία της ισπανικής επαρχίας.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

Η Μαδρίτη θέτει υπό κηδεμονία την Καταλονία, καθαιρώντας την περιφερειακή κυβέρνηση και διαλύοντας το κοινοβούλιο για να προκηρύξει νέες περιφερειακές εκλογές για τις 21 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Στις 30 Οκτωβρίου ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν καταφεύγει στο Βέλγιο για να γλιτώσει από τις νομικές διώξεις.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Στις 21 Δεκεμβρίου τα αποσχιστικά κόμματα εξασφαλίζουν την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

2 Οκτωβρίου: Πυροβολισμοί σε συναυλία στο Λας Βέγκας

Πενήντα οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 500 τραυματίστηκαν σε ένοπλη επίθεση κατά πλήθους στη διάρκεια μεγάλης υπαίθριας συναυλίας μουσικής country στο Λας Βέγκας.

Ο 64χρονος Στίβεν Πάντοκ, αφού άνοιξε πυρ εναντίον του πλήθους από το δωμάτιο του ξενοδοχείου του, στη συνέχεια αυτοκτόνησε προτού φτάσει η Αστυνομία. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

vegas1

Ωστόσο, σύμφωνα με τις Αρχές όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ο δράστης ήταν ένας «μοναχικός λύκος», χωρίς ιδιαίτερες πολιτικές και θρησκευτικές αντιλήψεις.

Διαβάστε περισσότερα για το μακελειό ΕΔΩ

5 Νοεμβρίου: Μακελειό σε εκκλησία στο Τέξας

Μια μικρή εκκλησία στο Σάδερλαντ Σπρινγκς της κομητείας Γουίλσον στο Τέξας έγινε τόπος μαρτυρίου για 27 ανθρώπους, που έπεσαν νεκροί από τα πυρά ενός ένοπλου άνδρα.

Μια οικογενειακή διένεξη όπλισε το χέρι του Ντέβιν Πάτρικ Κέλεϊ, όπως ανακοίνωσε ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας της Πολιτείας.

texas

Ο δράστης μπήκε στην εκκλησία φορώντας μάσκα και αλεξίσφαιρο γιλέκο. Άνοιξε πυρ εναντίον των πιστών που βρίσκονταν εκεί, με ένα τουφέκι.

Διαβάστε ΕΔΩ το χρονικό της επίθεσης.

15 Νοεμβρίου: Δυστύχημα με υποβρύχιο στην Αργεντινή

Ίση με την έκρηξη 5,6 κιλών ΤΝΤ ήταν η ενέργεια που εκλύθηκε από τη συντριβή του υποβρυχίου "San Juan", τα ίχνη του οποίου χάθηκαν στις 15 Νοεμβρίου στο νότιο Ατλαντικό.

Ο αναλυτής ακουστικής, Μπρους Ρουλ, μετά από έρευνα που διενήργησε έφτασε στο συμπέρασμα ότι το αργεντίνικο υποβρύχιο καταστράφηκε ολοσχερώς μέσα σε 40 μιλισεκόντ, δηλαδή το 1/25 του δευτερολέπτου.

argentini

Υπολόγισε δε ότι η ενέργεια που εκλύθηκε από τη συντριβή του, ήταν ίση με την έκρηξη 5,6 κιλών ΤΝΤ, σε βάθος περίπου 380 μέτρων, από την επιφάνεια της θάλασσας. Σύμφωνα πάντα με τον Ρουλ, το υποβρύχιο μετά την έκρηξη βυθίστηκε κάθετα με μια ταχύτητα 10 - 13 κόμβων.

Παράλληλα, ο πρώην ειδικός του αμερικανικού ναυτικού, έφτασε στο συμπέρασμα ότι τα 44 μέλη του πληρώματος του υποβρυχίου "San Juan" που χάθηκαν όταν στο σκάφος σημειώθηκε έκρηξη, πέθαναν ακαριαία και δεν υπέφεραν.

Διαβάστε περισσότερα για το περιστατικό ΕΔΩ

20 Νοεμβρίου: Πέθανε ο διαβόητος serial Killer Τσαρλς Μάνσον

charles

Πέθανε σε ηλικία 83 ετών ο Τσάρλς Μάνσον, ο διαβόητος serial killer o οποίος ήταν φυλακισμένος για τη δολοφονία της ηθοποιού Σάρον Τέιτ, το 1969.

Ο Αμερικανός κατά συρροή δολοφόνος νοσηλευόταν από την Πέμπτη (16/11), καθώς η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

21 Νοεμβρίου: Ζιμπάμπουε - Η πτώση του Μουγκάμπε

Mugabe

Ο 93χρονος Ρόμπερτ Μουγκάμπε παραιτείται από την προεδρία της Ζιμπάμπουε έπειτα από 37 χρόνια στην εξουσία.

Είχε προηγηθεί ένα πραξικόπημα του στρατού με την υποστήριξη του κόμματος του Μουγκάμπε, μετά την αποπομπή του αντιπροέδρου της χώρας, Έμερσον Μνανγκάγκουα, ο οποίος τελικά τον διαδέχεται.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

22 Νοεμβρίου: «Έφυγε» από τη ζωή ο Ντέιβιντ Κάσιντι

kasinti

Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 67 ετών, άφησε ο τραγουδιστής, ηθοποιός και κιθαρίστας, Ντέιβιντ Κάσιντι.

Το ποπ είδωλο της δεκαετίας του '70 είχε αποκαλύψει τον περασμένο Φεβρουάριο ότι πάσχει από άνοια, μόλις μία μέρα μετά τις παραστάσεις του στη νότια Καλιφόρνια, κατά τη διάρκεια των οποίων είχε ξεχάσει τα λόγια και φάνηκε να πέφτει από τη σκηνή.

Διαβάστε περισσότερα για το θάνατο του τραγουδιστή ΕΔΩ

24 Νοεμβρίου: Λουτρό αίματος στην Αίγυπτο - Ένοπλοι σκότωσαν αθώους την ώρα που προσεύχονταν

Ένοπλοι χτύπησαν με βόμβα και πυροβόλα όπλα ισλαμικό τέμενος στην επαρχία του Βόρειου Σινά της Αιγύπτου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 305 άνθρωποι.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι το τέμενος Αλ Ράουντα, στην πόλη Μπιρ Αλ Αμπέντ, κοντά στην Αλ Αρίς, δέχθηκε την επίθεση την ώρα της προσευχής. Η τοπική Αστυνομία δήλωσε ότι άνδρες πάνω σε οχήματα άνοιξαν πυρ κατά των πιστών.

aigyptos

Πρόκειται για την πλέον πολύνεκρη επίθεση των τζιχαντιστών, ορισμένοι εκ των οποίων ανήκουν στο τοπικό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή.

Διαβάστε το χρονικό της τρομακτικής επίθεσης ΕΔΩ

6 Δεκεμβρίου: Παγκόσμιος θρήνος για τον Γάλλο σταρ της ροκ Τζόνι Χάλιντεϊ

johnny hallyday

Θλίψη σε όλο τον κόσμο προκάλεσε η είδηση του θανάτου του πασίγνωστου Γάλλου σταρ της ροκ μουσικής σκηνής, Τζόνι Χάλιντεϊ, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 74 ετών, έπειτα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο του πνεύμονα.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

6 Δεκεμβρίου: Ο Τραμπ αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ έδωσε εντολή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ξεκινήσει τη διαδικασία για τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Στην ομιλία του, αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή στην ίδρυση του Ισραήλ και την πολιτική που ακολούθησαν οι προκάτοχοί του, επισήμανε ότι η Ιερουσαλήμ είναι η έδρα της σύγχρονης κυβέρνησης του Ισραήλ, η έδρα του κοινοβουλίου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος, μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, ζήτησε να υπάρξει «ηρεμία» και να επικρατήσουν οι «μετριοπαθείς φωνές» επί εκείνων που κηρύσσουν το μίσος. Ζήτησε, επίσης, «αμοιβαία κατανόηση και σεβασμό».

Διαβάστε περισσότερα για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου και τις αντιδράσεις που ακολούθησαν ΕΔΩ

9 Δεκεμβρίου: Το Ισλαμικό Κράτος ηττάται, αλλά δεν εξαλείφεται

Στις 9 Δεκεμβρίου η Βαγδάτη ανακοινώνει τη νίκη της επί του ΙΚ, όμως, σύμφωνα με τους στρατιωτικούς, η τζιχαντιστική οργάνωση εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για το Ιράκ.

SYRIA

Στη Συρία, αν και το ΙΚ έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών που κατείχε, επανέκαμψε στις αρχές Δεκεμβρίου στην επαρχία Ιντλίμπ.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

14 Δεκεμβρίου: Σπουδαία ανακάλυψη της NASA

Ηλιακό σύστημα αντίστοιχο με το δικό μας εντόπισε η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν νέο εξωπλανήτη γύρω από το άστρο Kepler-90, που μοιάζει με το δικό μας ήλιο. Η ανακάλυψη αυτού του όγδοου εξωπλανήτη στο συγκεκριμένο άστρο, σημαίνει ότι το μακρινό αυτό ηλιακό σύστημα έχει τον ίδιο αριθμό πλανητών με το δικό μας.

NASA

Ο Kepler και το ηλιακό του σύστημα ήταν ήδη γνωστά, ωστόσο η NASA με τη βοήθεια του προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης της Google, κατάφερε να εντοπίσει έναν ακόμα εξωπλανήτη.

Διαβάστε περισσότερα για την ανακάλυψη της NASA ΕΔΩ

Οι φυσικές καταστροφές που συγκλόνισαν τον πλανήτη το 2017

Τουλάχιστον 46 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους - στην πλειονότητά τους στην Πολωνία - από το κύμα ψύχους που έπληξε την Ευρώπη τις δύο πρώτες δύο εβδομάδες του Ιανουαρίου, με τις θερμοκρασίες να φθάνουν τους μείον 20 βαθμούς Κελσίου σε κάποιες περιοχές.

Την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου χιονοστιβάδα που αποκολλήθηκε από το βουνό Γκραν Σάσσο εξαιτίας των ισχυρών σεισμών που συγκλόνισαν την κεντρική Ιταλία καταπλάκωσε το ξενοδοχείο Ριγκοπιάνο, με αποτέλεσμα να βρουν στο εσωτερικό του φριχτό θάνατο 29 άνθρωποι και να τραυματιστούν 11 ακόμη.

17518165

Διαβάστε περισσότερα για την τραγωδία στο Ριγκοπιάνο ΕΔΩ

12
fire portugal

Στις 31 Μαρτίου τουλάχιστον 254 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 300 τραυματίστηκαν σε μια γιγαντιαία κατολίσθηση λάσπης που προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές σε πόλη της νότιας Κολομβίας, ενώ στις 27 Μαίου τουλάχιστον 146 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις κατολισθήσεις και τις πλημμύρες που έπληξαν τη Σρι Λάνκα.

Δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 17 Ιουνίου σε περιοχή της κεντρικής Πορτογαλίας προκάλεσε το θάνατο 65 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσοτέρων από 200. Οι περισσότεροι νεκροί βρέθηκαν απανθρακωμένοι μέσα στα αυτοκίνητά τους.

Στις 14 Αυγούστου 400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που σημειώθηκαν στη Φριτάουν, την πρωτεύουσα της Σιέρα Λεόνε, μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις που έπληξαν τη χώρα.

siera leone

Διαβάστε περισσότερα για τις πλημμύρες και τις κατολισθίσεις στη Σιέρα Λεόνε ΕΔΩ

Λίγο αργότερα, στις 26 Αυγούστου ο τυφώνας Χάρβεϊ, ο ισχυρότερος που έπληξε τις ΗΠΑ τα τελευταία 50 χρόνια, προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές, 84 θανάτους στο Τέξας και τη Λουιζιάνα και τον εκτοπισμό άνω του ενός εκατομμυρίου ανθρώπων.

Άνθρωποι είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται, ολόκληρες περιοχές θάφτηκαν κάτω από τόνους λάσπης και νερού σε μία από τις χειρότερες καταστροφές που έχουν σημειωθεί στις ΗΠΑ.

Διαβάστε περισσότερα για τον τυφώνα Χάρβεϊ ΕΔΩ

Μετά τον Χάρβεϊ, στις 4 Σεπτεμβίου ο τυφώνας Ίρμα «έσπειρε» το θάνατο στις ΗΠΑ. Tο καταστροφικό πέρασμά του στοίχισε τη ζωή σε 72 ανθρώπους.

Ο τυφώνας - ο οποίος προκάλεσε τεράστιες ζημιές σε νησιά της Καραϊβικής πριν φθάσει στο έδαφος των ΗΠΑ - άφησε πίσω του κτήρια που κατέρρευσαν, λυόμενα σπίτια διαλυμένα και τόνους συντριμμιών στα νησιά Κις, όπου το 85% των οικημάτων υπέστη μερική ή ολική καταστροφή.

Διαβάστε περισσότερα για τον τυφώνα Ίρμα ΕΔΩ

Στις 20 Σεπτεμβρίου, φονικός σεισμός 7,1 Ρίχτερ ισοπέδωσε το Μεξικό. Ο σεισμός στοίχισε τη ζωή σε συνολικά 366 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους στη μεξικανική πρωτεύουσα.

μεξικο

Ο σεισμός προκάλεσε την κατάρρευση δεκάδων κτηρίων, ενώ σωλήνες αερίου έσπασαν, με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν πυρκαγιές σ' όλη την πόλη και σε άλλες πόλεις στο κεντρικό Μεξικό. Συντρίμμια από κτήρια και διαφημιστικές πινακίδες που έπεσαν συνέθλιψαν πολλά αυτοκίνητα.

Διαβάστε περισσότερα για το φονικό σεισμό στο Μεξικό ΕΔΩ

Στις 9 Οκτωβρίου, οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια ήταν με διαφορά οι πλέον πολύνεκρες στην ιστορία της Πολιτείας: 43 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Οι πυρκαγιές, που έκαιγαν για πολλές ημέρες, προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές στην καρδιά του οινοπαραγωγικού κλάδου της Πολιτείας και μετέτρεψαν σε αποκαΐδια μια έκταση 991.480 στρεμμάτων σε διάφορες κομητείες βόρεια της περιοχής του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο.

Περίπου 100.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, λίγο πριν οι φλόγες σαρώσουν ολόκληρες κοινότητες ή συνοικίες.

Διαβάστε περισσότερα για τις φονικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια ΕΔΩ

Παράλληλα, στις 12 Οκτωβρίου από τον ισχυρό σεισμό των 7,3 Ρίχτερ κοντά στα σύνορα Ιράν - Ιράκ 450 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ χωριά και συνοικίες πόλεων σε ορεινά τμήματα της επαρχίας Κερμανσάχ ισοπεδώθηκαν.

Η δόνηση έπληξε 14 επαρχίες του Ιράν.

iran

Διαβάστε περισσότερα για το φονικό σεισμό ΕΔΩ

Από τις φωτιές που ξέσπασαν στην Πορτογαλία στις 14 Οκτωβρίου τουλάχιστον 43 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές, στην Πορτογαλία φέτος κάηκαν περί τα 2.400.000 στρέμματα από τον Ιανουάριο έως το Σεπτέμβριο και κατόπιν άλλα 2.800.000 στρέμματα από την 1η έως τη 19η Οκτωβρίου.

portogalia

Διαβάστε περισσότερα για τις φωτιές στην Πορτογαλία ΕΔΩ

Τέλος, η τροπική καταιγίδα Τεμπίν που σάρωσε τις νότιες Φιλιππίνες στις 23 Δεκεμβρίου προκαλώντας πλημμύρες και κατολισθήσεις, άφησε πίσω της 240 νεκρούς.

Διαβάστε περισσότερα για την τροπική καταιγίδα ΕΔΩ

Σχετικές ειδήσεις