ΚΟΣΜΟΣ

Μεξικό: Δημοσιογράφος Δολοφονήθηκε στη χριστουγεννιάτικη σχολική γιορτή του γιου του

Μεξικό: Δημοσιογράφος Δολοφονήθηκε στη χριστουγεννιάτικη σχολική γιορτή του γιου του

Ένας δημοσιογράφος έπεσε νεκρός από τα πυρά ενός αγνώστου στη μεξικανική Πολιτεία Βερακρούς, εν μέσω της χριστουγεννιάτικης γιορτής στο σχολείο του γιου του. Ο θάνατός του μετέτρεψε το 2017 στην πιο πολύνεκρη χρονιά στην ιστορία για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ στο Μεξικό.

Ο Γκουμάρο Πέρες, 35 χρονών, ο οποίος κάλυπτε συχνά θέματα δημόσιας ασφάλειας και διακίνησης ναρκωτικών, δέχθηκε τέσσερις σφαίρες και πέθανε στην Ακαγιούκαν. Ήταν ο τρίτος δημοσιογράφος που δολοφονήθηκε στην Πολιτεία της Βερακρούς φέτος και ο δωδέκατος συνολικά στο Μεξικό μέσα στο 2017.

Ο Πέρες εργαζόταν για τα μέσα ενημέρωσης Golfo Sur και Voz del Sur, μεταξύ άλλων.

«Έχουμε υποστεί σοκ, περιμένουμε να παραδώσουν τη σορό του και θα δούμε τι θα κάνουμε μαζί με την οικογένειά του», ανέφερε η Ένωση Ανεξάρτητων Δημοσιογράφων της Ακαγιούκαν (Asociación de Periodistas Independientes de Acayucan, APIA), στην οποία ήταν μέλος ο Πέρες.

Ο δολοφόνος, ο οποίος έδρασε μόνος, σύμφωνα με αυτόπτες, μπήκε στην τάξη του εξάχρονου γιου του Πέρες όπου γινόταν η γιορτή του σχολείου για τα Χριστούγεννα και πυροβόλησε εν ψυχρώ τον δημοσιογράφο, ανέφερε η Ένωση.

Κατά τον απολογισμό της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF) για το 2017 ο οποίος δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίτερα την Τρίτη, τουλάχιστον 65 δημοσιογράφοι, ανάμεσά τους 50 επαγγελματίες, δολοφονήθηκαν ενώ έκαναν τη δουλειά τους φέτος και το Μεξικό ήταν μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες του κόσμου για τους ανθρώπους που ασκούν αυτό το επάγγελμα. Με τον θάνατο του Γκουμάρο Πέρες ο αριθμός ανεβαίνει στους 66.

Από το 2000, τουλάχιστον 111 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα ΜΜΕ έχουν δολοφονηθεί στο Μεξικό, με 38 θανάτους να καταγράφονται αφότου ανέλαβε την προεδρία ο Ενρίκε Πένια Νιέτο, τον Δεκέμβριο του 2012, σύμφωνα με την οργάνωση υπεράσπισης της ελευθερίας του λόγου Article19.

Σχετικές ειδήσεις