ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Αυτό είναι το πρώτο ηλεκτροκίνητο παγοθραυστικό του ρωσικού Στόλου

Ρωσία: Αυτό είναι το πρώτο ηλεκτροκίνητο παγοθραυστικό του ρωσικού Στόλου

Το ρωσικό παγοθραυστικό «Ιλιά Μούραμετς» που κινείται με ντιζελοηλεκτρική πρόωση, κατέπλευσε σήμερα υπό την ηγεσία του διοικητή του Στόλου της Βόρειας Θάλασσας στο λιμάνι Σεβεραμόρσκ, όπου έγινε η επίσημη τελετή ένταξης του στον ρωσικό Στόλο της Βόρειας Θάλασσας.

Το παγοθραυστικό «Ιλιά Μούραμετς» που είναι το πρώτο παγοθραυστικό που αποκτά το Στόλος της Βόρειας Θάλασσας, ανήκει στην κατηγορία 21180 των παγοθραυστικών και είναι ένα παγοθραυστικό νέας γενιάς, το οποίο θα διασφαλίζει τον ελλιμενισμό και την διέλευση των δυνάμεων του στόλου σε συνθήκες παγωμένων θαλασσίων οδών, την συνοδεία πλοίων, την ρυμούλκηση τους, ενώ θα μπορεί να πραγματοποιεί επιστημονικές και υδρογραφικές έρευνες.

Η ναυπήγηση του άρχισε το 2105 στα «Ναυπηγεία του Ναυάρχου» (Admiralty Shipyards) της Αγίας Πετρούπολης στις 23 Απριλίου του 2015 και καθελκύστηκε τον Ιούνιο του 2016 . Το παγοθραυστικό έχει μήκος 85 μέτρα, πλάτος 20 και εκτόπισμα 6000 τόνων. Έχει υψηλού βαθμού ικανότητα ασφαλούς πλεύσης και αυτονομία πλεύσης, ενώ διαθέτει ελικοδρόμιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις