ΚΟΣΜΟΣ

Ανήσυχος ο Ερντογάν: Ένοχος ο Τούρκος τραπεζίτης που τον ενέπλεξε σε διεθνές σκάνδαλο με μίζες

Ανήσυχος ο Ερντογάν: Ένοχος ο Τούρκος τραπεζίτης που τον ενέπλεξε σε διεθνές σκάνδαλο με μίζες

Ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν έκρινε σήμερα (3/1) ένοχο τον Τούρκο τραπεζίτη Μεχμέτ Χακάν Ατίλα για συμμετοχή σε συνωμοσία με στόχο να προσφερθεί βοήθεια στο Ιράν για να παρακάμψει τις αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις, σε μια υπόθεση που έχει κλιμακώσει την ένταση στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας.

Ο Ατίλα, υψηλόβαθμο στέλεχος της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank, έπειτα από δίκη που διήρκησε σχεδόν τέσσερις εβδομάδες, καταδικάστηκε σε πέντε από τις έξι κατηγορίες που του είχαν απαγγελθεί, ανάμεσά τους για τραπεζική απάτη και συνομωσία. Κρίθηκε αθώος για την κατηγορία του Ξεπλύματος χρήματος.

 98997744 9e3dacec 4a66 4225 b143 9e7f050f0763

Οι εισαγγελείς είχαν κατηγορήσει τον Ατίλα ότι συνωμότησε με τον Τουρκοϊρανό έμπορο χρυσού Ρεζά Ζαράμπ και άλλους για να βοηθήσουν το Ιράν να παρακάμψει τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο Ζαράμπ– μάρτυρας κατηγορίας εναντίον του Ατίλα, έπειτα από συμφωνία που σύναψε με τους αμερικανούς εισαγγελείς– περιέγραψε ένα εκτεταμένο σχέδιο, που περιλάμβανε δωροδοκίες σε αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης, το οποίο διεξαγόταν εν γνώσει του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 98999912 zarrab yeni

Ο Ερντογάν έχει απορρίψει τη δίωξη ως μια διαδικασία με πολιτικά κίνητρα που έχει σκοπό την υπονόμευση της κυβέρνησής του.

Οι αμερικανικές εισαγγελικές αρχές έχουν ασκήσει δίωξη σε βάρος εννέα ανθρώπων για συνωμοσία με σκοπό το Ιράν να μπορέσει να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις. Εντούτοις μόνο ο Ζαράμπ, 34 ετών, και ο Ατίλα, 47, έχουν συλληφθεί από τις αρχές των ΗΠΑ.

Ένα ανώτερο στέλεχος της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε, μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, ότι η καταδίκη του Τούρκου τραπεζίτη παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, σημειώνοντας ότι η απόφαση του δικαστηρίου δεν θα επηρεάσει την τράπεζα Halkbank, ούτε το τουρκικό τραπεζικό σύστημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις