ΚΟΣΜΟΣ

Ανησυχία στη Γερμανία για τα παιδιά των μαχητών του ISIS

Ανησυχία στη Γερμανία για τα παιδιά των μαχητών του ISIS

Αξιωματούχοι των γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας προετοιμάζονται για την άφιξη πάνω από 100 νηπίων και παιδιών ανθρώπων που έφυγαν από τη χώρα για να πολεμήσουν για το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στο Ιράκ και τη Συρία, εν μέσω ανησυχιών για τη ριζοσπαστικοποίηση ανηλίκων.

Σχεδόν χίλιοι άνθρωποι πιστεύεται πως έφυγαν από τη Γερμανία για να ενταχθούν στους μαχητικούς ισλαμιστές. Καθώς η παρουσία της οργάνωσης στη Μέση Ανατολή καταρρέει, μερικοί επιστρέφουν μαζί με μέλη οικογένειας, ενώ οι γερμανικές αρχές προσπαθούν να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση παιδιών οι γονείς των οποίων κρατούνται.

Σε ένα έγγραφο που απευθύνεται σε βουλευτή και το οποίο είδε σήμερα (8/1) το Ρόιτερ, η υφυπουργός Εσωτερικών Έμιλι Χάμπερ αναφέρει πως είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ο ακριβής αριθμός παιδιών που πρόκειται να φθάσουν, καθώς δεν είναι σαφές πόσα μωρά γεννήθηκαν ενώ οι γονείς τους ήταν στο Ιράκ ή τη Συρία.

Όμως αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας έχουν πληροφορίες που δείχνουν ότι «αναμένεται χαμηλός τριψήφιος αριθμός ανηλίκων» και οι περισσότεροι πιστεύεται ότι είναι μωρά ή νήπια, δήλωσε η Χάμπερ απαντώντας σε επίσημη κοινοβουλευτική ερώτηση της βουλευτή των Πρασίνων Ιρένε Μιχάλιτς.

Η υφυπουργός δήλωσε ακόμη ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για μεγάλη αύξηση των επιστροφών ανθρώπων από το Ιράκ και τη Συρία τους τελευταίους μήνες παρά την οπισθοχώρηση του ISIS.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών παρέχει προξενικές υπηρεσίες σε γερμανούς πολίτες και τα παιδιά τους που τέθηκαν υπό κράτηση ή φυλακίσθηκαν στο Ιράκ και επιδιώκει την επιστροφή παιδιών που είναι τώρα φυλακισμένα με τους γονείς τους στο Ιράκ, δήλωσε η Χάμπερ.
«Δεν μπορεί να δοθεί χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή αυτών των παιδιών αφού αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συνεργασία των ιρακινών αρχών», έγραψε.

ISIS CHILD

Δεδομένης της αποκεντρωμένης ομοσπονδιακής δομής της Γερμανίας, οι αξιωματούχοι των κρατιδίων έχουν την κύρια ευθύνη για την αποριζοσπαστικοποίηση αυτών που επιστρέφουν από το Ιράκ και τη Συρία, περιλαμβανομένων εκείνων που είχαν καταδικασθεί και φυλακισθεί, δήλωσε η Χάμπερ.

Όμως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, πρόσθεσε, υποστηρίζει αυτές τις προσπάθειες μέσω αριθμού πρωτοβουλιών, που περιλαμβάνουν την υποστήριξη των οικογενειών αυτών που έφυγαν από τη Γερμανία για να πολεμήσουν για το Ισλαμικό Κράτος.

Νέα προγράμματα με ομοσπονδιακή χρηματοδότηση σχεδιάζονται για το 2018 για την εκπαίδευση και την αποριζοσπαστικοποίηση ξένων μαχητών που επιστρέφουν και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χρηματοδοτεί επίσης προγράμματα σε καθένα από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια για την πρόληψη περαιτέρω ριζοσπαστικοποίησης στη φυλακή, δήλωσε η Χάμπερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις