ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: «Οι Ευρωπαίοι μας την έχουν στημένη» καταγγέλλει ο Ντέιβιντ Ντέιβις

Brexit: «Οι Ευρωπαίοι μας την έχουν στημένη» καταγγέλλει ο Ντέιβιντ Ντέιβις

Ο υπουργός για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, παραπονέθηκε σε επιστολή του στην πρωθυπουργό ότι οι Βρυξέλλες ζημιώνουν τα βρετανικά συμφέροντα με το να αναφέρουν όλο και πιο πολύ την απειλή προς τις επιχειρήσεις στην περίπτωση που η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία.

Σύμφωνα με την επιστολή, ο Ντέιβις ζήτησε συμβουλές νομικού χαρακτήρα για το εάν οι Βρυξέλλες παραβιάζουν τα δικαιώματα της Βρετανίας ως κράτους-μέλους συμβουλεύοντας τις εταιρίες αναφορικά με τους κινδύνους στις δραστηριότητές τους στην περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας. Η επιστολή δημοσιεύθηκε αρχικά στους Financial Times και επιβεβαιώθηκε ως αυθεντική από το υπουργείο του Brexit.

«Η ΕΕ έχει υιοθετήσει μια σειρά από μέτρα που δημιουργούν τον κίνδυνο να τερματιστούν οι συμφωνίες ή τα συμβόλαια, στην περίπτωση του σεναρίου της μη συμφωνίας και/ή απαιτούν από τις βρετανικές εταιρίες να μετεγκατασταθούν σε άλλο κράτος-μέλος», αναφέρεται στην επιστολή.
Αξιωματούχος του υπουργείου για το Brexit επιβεβαίωσε ότι η επιστολή με ημερομηνία Δεκέμβριος 2017 από τον Ντέιβις προς την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι είναι αυθεντική. «Είναι σαφές ότι υπήρξαν μια σειρά από περιπτώσεις κατά τις οποίες (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή), μεταχειριζόμενη το Ηνωμένο Βασίλειο με διαφορετικό τρόπο παρόλο που είναι ακόμα μέλος της ΕΕ, δεν ενήργησε καλή τη πίστει», πρόσθεσε ο αξιωματούχος. «Δεν θα πρέπει να προκαλέσει έκπληξη ότι, εάν η Κομισιόν προσπαθήσει να δημιουργήσει φόβους για το χειρότερο σενάριο, θα τους διορθώσουμε και θα καθησυχάσουμε τις εταιρίες μας».

davis

Στα παραδείγματα που επικαλέστηκε ο Ντέιβις περιλαμβάνονται ευρωπαϊκοί οργανισμοί που λένε στις επιχειρήσεις ότι η Βρετανία θα γίνει «τρίτη χώρα» όταν αποχωρήσει από την ΕΕ τον Μάρτιο του 2019 χωρίς να αναφέρονται στον στόχο της Βρετανίας να συμφωνήσει πρώτα σε μια μεταβατική περίοδο και μια μελλοντική εμπορική σχέση.

Οι συμβουλές τους αυτές, σύμφωνα με τον Ντέιβις, υποδηλώνουν ότι οι εταιρίες θα χρειαστεί να έχουν την έδρα τους στην ΕΕ ή τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο προκειμένου να συμμορφώνονται με τους ρυθμιστικούς κανόνες.

Η Βρετανία και η ΕΕ κατέληξαν σε μια συμφωνία διαζυγίου τον Δεκέμβριο που άνοιξε τον δρόμο για συνομιλίες για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις, οι οποίες πιθανόν να αποδειχθούν δυσκολότερες.

Η κυβέρνηση της Μέι έχει πει ότι προετοιμάζεται για το όποιο αποτέλεσμα, περιλαμβανομένης της πιθανότητας η Βρετανία να βγει από την Ένωση χωρίς συμφωνία, και έχει επιμερίσει επιπλέον ποσό 3 δισεκ. λιρών για να προετοιμαστεί για την εξέλιξη αυτή.

Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ έχει κατ’ επανάληψη προειδοποιήσει ότι ένα σενάριο χωρίς συμφωνία θα έχει καταστροφικό αντίκτυπο στους πολίτες, τις εταιρίες και το εμπόριο.

Στελέχη της αντιπολίτευσης επέκριναν τη στάση του Ντέιβις. Η Νίκολα Στέρτζον, πρωθυπουργός της Σκοτίας, που τάχθηκε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, δήλωσε ότι η επιστολή αποτελεί παράδοξο.

«Η κυβέρνηση, που προτίθεται να αποχωρήσει από την ΕΕ και συνεχώς μιλά για την προοπτική ‘μη συμφωνίας’ γκρινιάζει που η ΕΕ ετοιμάζεται να μεταχειριστεί το Ηνωμένο Βασίλειο ως μη μέλος και για την πιθανότητα ‘μη συμφωνίας’. Απίστευτο – ή μάλλον, ολοένα και πιο λογικό από αυτή την ακατάλληλη βρετανική κυβέρνηση», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις