ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: Έκρηξη σε πετρελαιαγωγό - Ο στρατός κατηγορεί τον ELN

Κολομβία: Έκρηξη σε πετρελαιαγωγό - Ο στρατός κατηγορεί τον ELN

Ο στρατός της Κολομβίας κατηγόρησε την Κυριακή (14/1) το Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), ότι διέπραξε μια βομβιστική επίθεση εναντίον ενός πετρελαιαγωγού που περνάει από τον Ισημερινό στην Κολομβία, προκαλώντας την αναστολή της μεταφοράς πετρελαίου.

Η επίθεση, τη νύχτα του Σαββάτου, καταγράφηκε ενώ επισκεπτόταν τη χώρα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, για να προσφέρει την υποστήριξή του στην εξελισσόμενη ειρηνευτική διαδικασία.

«Φαίνεται πως επρόκειτο για έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που τοποθετήθηκε στον πετρελαιαγωγό Transandino, μια ενέργεια που αποδίδεται στον ELN», ανέφερε ανακοίνωση των ένοπλων δυνάμεων.

Η βόμβα εξερράγη τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή στην κοινότητα Ρικάουρτε, πολύ κοντά στα σύνορα με τον Ισημερινό, χωρίς να προκαλέσει τραυματισμούς.

Η δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Ecopetrol, η οποία εκμεταλλεύεται τον αγωγό, ανέστειλε την άντληση. «Η επίθεση προκάλεσε διαρροή αργού, το οποίο μόλυνε τον ποταμό Γκουίσα, καθώς επίσης και το έδαφος και τη βλάστηση. Συνιστάται στον πληθυσμό να αποφεύγει να πίνει νερό από μολυσμένες πηγές», ανέφερε η επιχείρηση σε ανακοίνωσή της.

Ο πετρελαιαγωγός Transandino, μήκους 306 χιλιομέτρων, μεταφέρει πετρέλαιο από τον Ισημερινό στο λιμάνι Τουμάκο, στον Ειρηνικό.

Ένοπλοι που δήλωσαν μέλη του ELN απήγαγαν εξάλλου το Σάββατο έναν μηχανικό, συμβασιούχο της Εκοπετρόλ, που είχε αναλάβει την επισκευή υποδομών της εταιρείας που είχαν υποστεί ζημιές από επιθέσεις των ανταρτών.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος ανέστειλε την Τετάρτη τις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονταν με τον ELN στο Κίτο του Ισημερινού, καταγγέλλοντας τις «τρομοκρατικές» ενέργειες που αποδίδονται στους γκεβαριστές αντάρτες.

Μία ημέρα νωρίτερα τα δύο μέρη είχαν αρχίσει να συζητούν την παράταση της συμφωνίας αμοιβαίας κατάπαυσης του πυρός που είχε τεθεί σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου.

Ο Γκουτέρες, ο οποίος ολοκλήρωσε την Κυριακή τη διήμερη επίσκεψή του στην Κολομβία, συναντήθηκε με τον πρόεδρο Σάντος στον οποίο επανέλαβε ότι ο ΟΗΕ υποστηρίζει τις προσπάθειές του για να τερματιστεί η τελευταία εμφύλια ένοπλη σύρραξη που συνεχίζεται ακόμα στη Λατινική Αμερική.

Επισκέφθηκε επίσης τη Μεσέτα (κεντρικά), μια περιοχή όπου βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία κοινωνικής επανένταξης πρώην ανταρτών της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), που συνήψε τον Νοέμβριο του 2016 συμφωνία ειρήνης με την κυβέρνηση του Σάντος.

«Το να οικοδομηθεί η ειρήνη δεν είναι εύκολο», δήλωσε την Κυριακή ο ΓΓ του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Υπάρχουν ατέλειες, καθυστερήσεις. Αλλά αυτό που για μένα είναι πολύ σαφές είναι η απόλυτη δέσμευση της κυβέρνησης και των FARC στην οικοδόμηση της ειρήνης», συμπλήρωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Σχετικές ειδήσεις