ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Αντιμέτωπη με «παύση λειτουργίας» η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για πρώτη φορά μετά το 2013

ΗΠΑ: Αντιμέτωπη με «παύση λειτουργίας» η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για πρώτη φορά μετά το 2013

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί να βρεθεί σε κατάσταση μερικής παράλυσης από το πρωί του Σαββάτου (20/1) και εκατοντάδες χιλιάδες υπάλληλοι να τεθούν σε αναγκαστική αργία, αν το Κογκρέσο δεν καταφέρει να συμβιβάσει τις διαφορές του και να υιοθετήσει έναν προσωρινό προϋπολογισμό, μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Βουλευτές και γερουσιαστές έχουν διορία μέχρι τα μεσάνυχτα για να καταλήξουν σε συμφωνία στο σχέδιο του προϋπολογισμού που θα διασφαλίζει τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους, με κίνδυνο, σε διαφορετική περίπτωση, μια "παύση λειτουργίας": το κλείσιμο μεγάλου αριθμού ομοσπονδιακών υπηρεσιών, για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2013.

"Είναι πιθανόν" να υπάρξει μια τέτοια παύση λειτουργίας, έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επιρρίπτοντας την ευθύνη στους Δημοκρατικούς. Νωρίτερα, είχε χαρακτηρίσει "καταστροφική" μια τέτοια εξέλιξη, ωστόσο ταυτόχρονα περιέπλεξε τις διαπραγματεύσεις καθώς επέκρινε το σχέδιο για την παράταση της χρηματοδότησης ενός προγράμματος για την υγειονομική ασφάλιση άπορων παιδιών (του λεγόμενου CHIP), που αποτελεί προτεραιότητα για τους Δημοκρατικούς. Ο Λευκός Οίκος στη συνέχεια εξέδωσε ανακοίνωση διαβεβαιώνοντας ότι ο πρόεδρος στηρίζει πλήρως την πρόταση που αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Οι Ρεπουμπλικανοί, που ελέγχουν το Κογκρέσο, θέλουν να περάσουν έναν προϋπολογισμό για το 2018 με αυξημένες τις αμυντικές δαπάνες, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο Τραμπ. Σε αντάλλαγμα για τις ψήφους τους, οι Δημοκρατικοί ζητούν να δοθεί μια λύση στο πρόβλημα των 690.000 Dreamers, των ανθρώπων που έφτασαν παράτυπα στις Ηνωμένες Πολιτείες όταν ήταν ανήλικοι και κινδυνεύουν με απέλαση εάν τερματιστεί το πρόγραμμα DACA που τους πρόσφερε προσωρινά άδεια παραμονής και εργασίας.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ρεπουμπλικανός Πολ Ράιαν, δήλωσε ότι οι Δημοκρατικοί "εξακολουθούν να κρατούν σε ομηρεία τη χρηματοδότηση του στρατού, για θέματα που δεν σχετίζονται με αυτήν", αναφερόμενος στο ζήτημα των "Ονειροπόλων". Μια προσωρινή συμφωνία δεν αποτελεί ιδανική λύση, όμως έτσι θα αποφευχθεί το "χάος", πρόσθεσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους και διαβεβαιώνοντας ότι επιτυγχάνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κομμάτων.

Σε μια ενδεχόμενη "παύση λειτουργίας" του ομοσπονδιακού κράτους, οι δημόσιοι υπάλληλοι που θεωρούνται "μη απολύτως αναγκαίοι" θα παραμείνουν στα σπίτια τους, όπως είχε γίνει τον Οκτώβριο του 2013, όταν είχαν τεθεί σε "τεχνική αργία" 850.000 άνθρωποι. Τότε, οι μισοί από τους 742.000 πολιτικούς υπαλλήλους του Πενταγώνου –είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης του δημοσίου– είχαν τεθεί σε αργία, όμως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονταν κανονικά. Ένα ενδεχόμενο θα ήταν να καθυστερήσει η καταβολή των μισθών των στρατιωτών, εφόσον αυτή η παράλυση συνεχιστεί και τον Φεβρουάριο.

Αναμένεται ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα κλείσουν όλα τα εθνικά πάρκα και τα μουσεία (συνολικά 368), συμπεριλαμβανομένου και του ζωολογικού κήπου της Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, από το κλείσιμο αυτό το 2013 για δύο εβδομάδες το κράτος είχε απώλεια εσόδων ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι περισσότερες ομοσπονδιακές υπηρεσίες θα υπολειτουργούσαν, γεγονός που θα προκαλούσε καθυστερήσεις, για παράδειγμα στην έκδοση διαβατηρίων, στην είσπραξη φόρων, στην έγκριση κυκλοφορίας φαρμάκων στην αγορά, στη χορήγηση δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλπ. Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) θα σταματούσαν να δέχονται νέους ασθενείς για πειραματικές θεραπείες.

Στην Ουάσιγκτον, την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα που χρηματοδοτείται απευθείας από το Κογκρέσο, θα έκλειναν οι υπηρεσίες καθαριότητας των δρόμων, αποκομιδής των σκουπιδιών και οι βιβλιοθήκες. Τα σχολεία και τα μέσα μεταφοράς θα συνέχιζαν να λειτουργούν κανονικά.

Από το "κλείσιμο" εξαιρούνται ο Λευκός Οίκος, το Κογκρέσο, οι αερομεταφορές, η αστυνομία, η δικαιοσύνη, τα ταχυδρομεία και όσες υπηρεσίες κρίνονται αναγκαίες για την ασφάλεια και την προστασία της χώρας. Η έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ για την ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 δεν θα επηρεαζόταν.

Ο Λευκός Οίκος εκτιμά ότι οι οικονομικές επιπτώσεις από την "παράλυση" του 2013 κυμαίνονται μεταξύ 2-6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΑΠΕ, Reuters, AFP

Σχετικές ειδήσεις