ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν άνοιξε το «κουτί της Πανδώρας»: Οι Κούρδοι κήρυξαν γενική επιστράτευση κατά της Τουρκίας

Ο Ερντογάν άνοιξε το «κουτί της Πανδώρας»: Οι Κούρδοι κήρυξαν γενική επιστράτευση κατά της Τουρκίας

Οι τοπικές κουρδικές αρχές κήρυξαν σήμερα (23/1) «γενική επιστράτευση» για να υπερασπιστούν τον θύλακο της Αφρίν (βορειοδυτική Συρία) καλώντας τους πολίτες να «πάρουν τα όπλα» κατά την τέταρτη ημέρα της επίθεσης που έχει εξαπολυθεί από την Τουρκία.

Η επίθεση, η οποία εξαπολύθηκε το Σάββατο από τον τουρκικό στρατό μαζί με σύρους αντάρτες που υποστηρίζουν την Άγκυρα, έχει στόχο την πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας «Μονάδες Προστασίας του Λαού» (YPG) που θεωρείται «τρομοκρατική» από την Τουρκία, όμως αποτελεί την αιχμή του δόρατος στη μάχη κατά των τζιχαντιστών που διεξάγεται στη Συρία.

«Κηρύσσουμε γενική επιστράτευση και καλούμε όλα τα παιδιά του λαού μας να υπερασπιστούν την Αφρίν», αναφέρουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι κουρδικές αρχές του καντονιού Τζαζιρέ, στη βορειοανατολική Συρία.

22774369259 a4567b2f08 b



Το καντόνι αυτό είναι ένα από τα τρία που σχηματίζουν την «ομοσπονδιακή περιφέρεια», μια ημιαυτόνομη διοικητική περιοχή που δημιουργήθηκε το 2016 από τους Κούρδους της Συρίας στα εδάφη που ελέγχουν.

«Είναι μια πρόσκληση προς όλους τους Κούρδους της Συρίας να πάρουν τα όπλα», διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας υπεύθυνος Τύπου της YPG για την Αφρίν, ο Ρεζάν Εντό.

Όλα τα κέντρα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, ενός συνασπισμού κούρδων και αράβων μαχητών της Συρίας στον οποίο κυριαρχεί η YPG, «είναι έτοιμα να υποδεχθούν όλους αυτούς που θέλουν να υπερασπιστούν την Αφρίν και να τους παράσχουν όπλα», υπογράμμισε.

Οι έφεδροι καλούνται να μεταβούν στα κέντρα τους, πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις