ΚΟΣΜΟΣ

Εξωφρενικό: Η Βρετανία έλαβε περισσότερα χρήματα για το προσφυγικό από ό,τι η Ελλάδα και η Ιταλία

Εξωφρενικό: Η Βρετανία έλαβε περισσότερα χρήματα για το προσφυγικό από ό,τι η Ελλάδα και η Ιταλία

«Η Ε.Ε. έδωσε στη Βρετανία περισσότερα χρήματα από το ταμείο διαχείρισης της μετανάστευσης απ' ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο κράτος-μέλος, τα περισσότερα εκ των οποίων χρησιμοποιήθηκαν για τον εκτοπισμό εκείνων των οποίων απορρίφτηκε το αίτημα ασύλου», αναφέρει η ευρωπαική ιστοσελίδα EUobserver.

Παρά το γεγονός ότι Ιταλία και Ελλάδα έχουν τις περισσότερες αφίξεις όλα αυτά τα χρόνια, με τη Γερμανία να δέχεται πάνω από ένα εκατομμύριο αιτούντες άσυλο, η Βρετανία κατάφερε να διασφαλίσει πολύ μεγαλύτερη επιχορήγηση από το ευρωπαϊκό πορτοφόλι.

Τα χρήματα, πάνω από 3 δισ. ευρώ, προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, μετανάστευσης και ενσωμάτωσης - AMIF, και καλύπτει την περίοδο 2014 - 2020.

Περίπου 2,39 δισ. ευρώ χρησιμοποιούνται για να χρηματοδοτήσουν εθνικά προγράμματα των κρατών. Από αυτά, η Βρετανία έλαβε 16,3%, κι ακολουθούν Ιταλία, Γαλλία και Ελλάδα (11,3%).

Η Βρετανία ξόδεψε το 60% αυτής της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για επιστροφές προσφύγων, πάνω από το διπλάσιο ποσό που χρησιμοποίησαν τα περισσότερα άλλα κράτη - μέλη, σύμφωνα με κοινή αναφορά της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και τους Εξόριστους.

Πηγή: EUobserver, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις