ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: Τρεις αντάρτες του ELN σκοτώθηκαν από επίθεση που εξαπέλυσε ο στρατός

Κολομβία: Τρεις αντάρτες του ELN σκοτώθηκαν από επίθεση που εξαπέλυσε ο στρατός

Τρεις μαχητές του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν στην Κολομβία όταν ο στρατός προχώρησε σε βομβαρδισμό εναντίον καταυλισμού των γκεβαριστών ανταρτών, μελών της τελευταίας ένοπλης οργάνωσης της αριστεράς που συνεχίζει τη δράση της στη χώρα των Άνδεων, γνωστοποίησε την Πέμπτη (1/2) το επιτελείο.

Η επιχείρηση διεξήχθη σε μια περιοχή κατά μήκος του ποταμού Σαν Χουάν, στη νομαρχία Τσοκό (βορειοδυτικά), η οποία γειτονεύει με τον Παναμά, διευκρίνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο στρατηγός Χόρχε Αρτούρο Σαλγάδο, επικεφαλής της μικτής διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των κολομβιανών ένοπλων δυνάμεων.

Κοινότητες ιθαγενών που ζουν στην περιοχή κατήγγειλαν την Τρίτη, διαμέσου της Εθνικής Οργάνωσης Ιθαγενών της Κολομβίας (Organización Nacional Indígena de Colombia, ONIC) τις ζημιές που προκάλεσε ο βομβαρδισμός.

Η ONIC τόνισε ότι μια ανήλικη τραυματίστηκε στον βομβαρδισμό. Όμως ο επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων, ο στρατηγός Αλμπέρτο Μεχία, αντέταξε σε κολομβιανό ραδιοφωνικό δίκτυο ότι η νεαρή ιθαγενής είχε στρατολογηθεί από τους αντάρτες και αρνήθηκε ότι η επιχείρηση έπληξε αμάχους.

Η επίθεση αυτή εξαπολύθηκε την ίδια ημέρα που ο πρόεδρος της Κολομβίας, ο Χουάν Μανουέλ Σάντος, ανέστειλε τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τον ELN στο Κίτο, στον Ισημερινό, έπειτα από επιθέσεις των γκεριγέρος εναντίον της αστυνομίας, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους επτά μέλη των δυνάμεων επιβολής της τάξης και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλα.

Ο αρχηγός του κράτους – ο οποίος θα εγκαταλείψει την εξουσία τον Αύγουστο, έπειτα από δύο τετραετείς θητείες στην προεδρία – διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας της Κολομβίας να δράσουν «με τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα» εναντίον των ανταρτών.

Ο συντηρητικός πρόεδρος Σάντος επιδίωκε να καταλήξει με τον ELN σε μια συμφωνία ειρήνης παρόμοια με εκείνη που υπέγραψε το 2016 με την μέχρι τότε ισχυρότερη οργάνωση ανταρτών στη χώρα, τη FARC, που σήμερα έχει αφοπλιστεί και έχει μετασχηματιστεί σε πολιτικό κόμμα.

Η Κολομβία σπαράσσεται επί μισόν αιώνα και πλέον από έναν πόλεμο στον οποίο ενεπλάκησαν περίπου τριάντα οργανώσεις ανταρτών που ανήκαν στην αριστερά, παραστρατιωτικές οργανώσεις της άκρας δεξιάς, συμμορίες, ο στρατός και η αστυνομία. Στον πόλεμο αυτό έχασαν τη ζωή τους 260.000 άνθρωποι, πάνω από 60.000 θεωρούνται ως και σήμερα επισήμως αγνοούμενοι, ενώ οι εσωτερικά εκτοπισμένοι ξεπερνούν τα 7,4 εκατομμύρια ανθρώπους.

Σχετικές ειδήσεις