ΚΟΣΜΟΣ

Με μια σφαίρα στο κεφάλι: Μαζικές εκτελέσεις εκατοντάδων αιχμαλώτων του ISIS

Με μια σφαίρα στο κεφάλι: Μαζικές εκτελέσεις εκατοντάδων αιχμαλώτων του ISIS

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) κατηγόρησε σήμερα (9/2) τις ιρακινές κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας ότι διέπραξαν «ένα έγκλημα πολέμου» προχωρώντας σε «ομαδικές εκτελέσεις» τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτος (ISIS) που κρατούσαν αιχμάλωτους.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ –έδρα της είναι η Νέα Υόρκη– η οποία βασίζεται στις μαρτυρίες ενός πρώην στελέχους των κουρδικών δυνάμεων και έξι κατοίκων, οι Πεσμεργκά (κούρδοι μαχητές) κρατούσαν φερόμενους ως τζιχαντιστές, τόσο Ιρακινούς όσο και ξένους, μέσα σε ένα σχολείο στη Σάχελ αλ Μάλιχα, μια κοινότητα περίπου 70 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, που αποσπάστηκε από το ISIS τον Ιούλιο.

Κατόπιν, στελέχη της Ασαγίς (της κουρδικής ασφάλειας) τους μετήγαγαν σε μια φυλακή στη Σίγκλια, 45 χλμ. από εκεί, και κατόπιν σε δύο τοποθεσίες κοντά στην κοινότητα Ζούμαρ, όπου εκτελέστηκαν και ενταφιάστηκαν σε ομαδικό τάφο.

«Αποδεικτικά στοιχεία» που έχει στη διάθεσή της η οργάνωση «δείχνουν ότι οι Ασαγίς διέπρατταν μαζικές εκτελέσεις, τη μια νύχτα πίσω από την άλλη, επί μία εβδομάδα, μελών του ISIS, σκοτώνοντας έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων, ενδεχομένως εκατοντάδες άνδρες», σημείωσε η Λάμα Φακίχ, υποδιευθύντρια του τμήματος του HRW που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή, στην ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε.

«Οι ιρακινές και οι κουρδικές αρχές πρέπει να ερευνήσουν με επείγοντα και διαφανή τρόπο αυτές τις καταγγελίες για ομαδικές εκτελέσεις και να προσαγάγουν στη δικαιοσύνη τους δράστες τους», πρόσθεσε.

Οι εκτελέσεις κατά την οργάνωση διαπράχθηκαν μεταξύ της 28ης Αυγούστου και της 3ης Σεπτεμβρίου.

Ερωτηθείς σχετικά από το HRW, ο Ντιντάρ Ζεμπαρί, αξιωματούχος της αυτόνομης κουρδικής κυβέρνησης, διέψευσε ότι έγιναν εκτελέσεις.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο αυτό της Ασαγίς, οι Πεσμεργκά μάχονταν σε ένα ευρύ μέτωπο, μήκους 71 χιλιομέτρων, με το ISIS όταν μια ομάδα τζιχαντιστών προσπάθησε να διαφύγει στη Συρία.

Σύμφωνα με τον Ζεμπαρί, «πολλά μέλη του ISIS σκοτώθηκαν όπως και Πεσμεργκά και τα πτώματα των μελών του ISIS που σκοτώθηκαν πιθανόν μεταφέρθηκαν κάπου και κηδεύτηκαν».

Το μέτωπο για το οποίο μίλησε ο Ζεμπαρί απέχει 40 χιλιόμετρα από τον τόπο όπου βρέθηκαν τα πτώματα. Εξάλλου, προσθέτει το HRW, οι εξηγήσεις που έδωσε «δεν είναι επαρκείς όσον αφορά την κατάσταση στην οποία βρέθηκαν τα πτώματα, καθώς σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες είχαν (το καθένα τραύμα από) μια σφαίρα στο κεφάλι».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις