ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Σφοδρές μάχες ανάμεσα στις ειδικές δυνάμεις του στρατού και τους τζιχαντιστές με 27 νεκρούς

Υεμένη: Σφοδρές μάχες ανάμεσα στις ειδικές δυνάμεις του στρατού και τους τζιχαντιστές με 27 νεκρούς

Συγκρούσεις ανάμεσα σε κυβερνητικά στρατεύματα και μαχητές της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ) είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 27 αντιμαχόμενοι την Κυριακή (18/2), εν μέσω μιας νέας ευρείας κλίμακας επιχείρησης εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης στο νοτιοανατολικό τμήμα της εμπόλεμης χώρας, δήλωσε αξιωματικός του στρατού.

Οκτώ στρατιώτες και 19 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν στην επιχείρηση εναντίον θέσεων της ΑΚΑΧ σε μια περιοχή κοντά στη Μουκάλα, πρωτεύουσα της επαρχίας Χαντραμούτ, σύμφωνα με τον στρατηγό Φάρατζ αλ Μπαχσάνι.

Σύμφωνα με τον στρατηγό, ο οποίος είναι ταυτόχρονα κυβερνήτης της Χαντραμούτ, ο στρατός μπόρεσε να ανακαταλάβει την κοιλάδα Μεσίνι, που κατείχαν τα μέλη της ΑΚΑΧ, μια περιοχή δυτικά από τη Μουκάλα.

Η πόλη Μουκάλα βρισκόταν υπό την κατοχή της ΑΚΑΧ από το 2015 ως το 2016, πριν την ανακτήσουν οι κυβερνητικές δυνάμεις.

Οι ειδικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επιχειρήσεις για να αποσπάσουν από πυρήνες της Αλ Κάιντα τις κοιλάδες Μεσίνι και Άμεντ στη Χαντραμούτ, μια επαρχία με μεγάλα πετρελαϊκά κοιτάσματα. Δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν το Σάββατο.

Η ΑΚΑΧ ενίσχυσε τα ερείσματά της και κλιμάκωσε τη δράση της στην Υεμένη επωφελούμενη από το χάος που προκάλεσε ο πόλεμος στη χώρα, η τελευταία φάση του οποίου διαρκεί σχεδόν τρία χρόνια.

Στη σύρραξη αναμετρώνται σιίτες αντάρτες που φέρονται να υποστηρίζονται από το Ιράν με τις δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, που υποστηρίζει μια συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας. Ο πόλεμος αυτός έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 9.200 ανθρώπους από τα τέλη του Μαρτίου του 2015, ενώ στην Υεμένη εκτυλίσσεται η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Οι μονάδες των ειδικών δυνάμεων που εξαπέλυσαν την έφοδο εναντίον της ΑΚΑΧ έχουν εκπαιδευτεί από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κράτος που ανήκει στη συμμαχία υπό την ηγεσία του Ριάντ που επενέβη στον πόλεμο στην Υεμένη για να στηρίξει την κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ χαρακτηρίζει την ΑΚΑΧ το πιο επικίνδυνο παρακλάδι του τζιχαντιστικού δικτύου και εξαπολύει συχνά επιθέσεις, κυρίως με τηλεχειριζόμενα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, εναντίον των μελών της οργάνωσης στην Υεμένη.

ΑΠΕ

Σχετικές ειδήσεις