ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Νέα φρίκη στο Αφρίν - Πολλοί άμαχοι νεκροί από τουρκικούς βομβαρδισμούς

Συρία: Νέα φρίκη στο Αφρίν - Πολλοί άμαχοι νεκροί από τουρκικούς βομβαρδισμούς

Συνεχίζονται οι επιθέσεις της Τουρκίας στο Αφρίν, με τραγικά αποτελέσματα για τον άμαχο πληθυσμό.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή (23/02), ότι ερεύνησε τρεις επιθέσεις που έγιναν στην ελεγχόμενη από τους Κούρδους περιοχή Αφρίν τον περασμένο μήνα, στις οποίες ο τουρκικός στρατός δεν απέτρεψε την πρόκληση απωλειών μεταξύ των αμάχων.

Οι αεροπορικές επιδρομές και ο βομβαρδισμός ενός καταυλισμού με σκηνές, ενός ορνιθοτροφείου και ενός σπιτιού προκάλεσαν τον θάνατο 26 αμάχων, μεταξύ των οποίων 17 παιδιά, σημείωσε.

Η Τουρκία εξαπέλυσε επίθεση τον περασμένο μήνα στο Αφρίν, με στόχο την εκδίωξη από εκεί των YPG (κουρδικής πολιτοφυλακής της Συρίας Μονάδες Προστασίας του Λαού), για τις οποίες θεωρεί ότι συνιστούν απειλή που βρίσκεται κατά μήκος των συνόρων της. Η Άγκυρα αρνείται ότι έχει πλήξει αμάχους κατά την επιχείρησή της αυτή.

«Όπως πάντα δόθηκε όλη η προσοχή και δείχτηκε όλη η ευαισθησία που άρμοζε για να μην προκληθεί βλάβη σε αμάχους», ανακοίνωσε σήμερα ο τουρκικός στρατός. Βίντεο που γυρίστηκε από αέρος δείχνει μια σειρά από εκρήξεις και καπνό σε επαρχιακό δρόμο.

Εν τω μεταξύ, αυτοκινητοπομπή που εισερχόταν στο Αφρίν και η οποία μετέφερε -σύμφωνα με την Άγκυρα- μαχητές και όπλα, έπληξε ο τουρκικός στρατός.

Από την πλευρά τους, οι κουρδικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι η αυτοκινητοπομπή μετέφερε πολίτες με τρόφιμα και φάρμακα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ο τουρκικός στρατός, σημειώνει ότι η αυτοκινητοπομπή αυτή περίπου 30-40 οχημάτων της κουρδικής πολιτοφυλακής της Συρίας Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) είχε πλησιάσει στην κύρια πόλη της περιοχής Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία και επίσης ότι το τουρκικό πυροβολικό είχε στόχο το κομβόι αυτό που «μετέφερε τρομοκράτες, όπλα και πυρομαχικά».

Ωστόσο οι YPG ανακοίνωσαν ότι η αυτοκινητοπομπή που έφτασε αργά χθες στο Αφρίν μετέφερε αμάχους από την περιοχή Τζαζίρα, η οποία βρίσκεται ανατολικά του Αφρίν, και από άλλες πόλεις που τελούν υπό τον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων.

Ο Μπιρούσκ Χασάκα, εκπρόσωπος των YPG στο Αφρίν, δήλωσε παράλληλα ότι εκατοντάδες άνθρωποι μεταφέρονταν με τα οχήματα αυτά. Ο ίδιος σημείωσε ότι από τον βομβαρδισμό των τουρκικών δυνάμεων σκοτώθηκε ένας από τους επιβαίνοντες και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 10 άνθρωποι και ότι ορισμένα οχήματα τυλίχθηκαν στις φλόγες.

«Φαίνεται ότι ευάλωτοι άμαχοι έρχονται αντιμέτωποι με τον εκτοπισμό και τον θάνατο εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο διεξάγεται η πρόσφατη επιχείρηση της Τουρκίας», δήλωσε η Λάμα Φακίχ, αναπληρώτρια διευθύντρια για τη Μέση Ανατολή της οργάνωσης αυτής που έχει την έδρα της στις ΗΠΑ.

Σε ανακοίνωσή τους οι Μονάδες Προστασίας του Λαού κατηγόρησαν την Τουρκία ότι προσπαθεί να «δημιουργήσει ένα κράτος τρομοκρατίας και να αναγκάσει τους ανθρώπους σε μαζική φυγή» με τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιεί και τους αυθαίρετους βομβαρδισμούς του Αφρίν.

Η Άγκυρα θεωρεί τις YPG προέκταση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο η Τουρκία και οι δυτικοί σύμμαχοί της θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση.

Πηγή πληροφοριών: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος νεύρων στην Κύπρο: Στη Λεμεσό το SAIPEM 12000 μετά τις απειλές των Τούρκων

Έκτακτο δελτίο καιρού ΕΜΥ: Έρχεται ισχυρή κακοκαιρία με χιόνια και καταιγίδες - Πού θα «χτυπήσει»

Σχετικές ειδήσεις