ΚΟΣΜΟΣ

Επιστροφή στον τόπο της τραγωδίας: Δάκρυα και πόνος στο σχολείο της Φλόριντα που ανοίγει ξανά σήμερα

Επιστροφή στον τόπο της τραγωδίας: Δάκρυα και πόνος στο σχολείο της Φλόριντα που ανοίγει ξανά σήμερα

Φλόριντα - Όλες οι ειδήσεις: Το λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας στο Πάρκλαντ της Φλόριντα θα προσπαθήσει να επανέλθει σήμερα (28/2) στους κανονικούς ρυθμούς, δύο εβδομάδες μετά το μακελειό που κόστισε τη ζωή σε 17 ανθρώπους και ώθησε τους επιζώντες να ζητήσουν την αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τα πυροβόλα όπλα.

«Θα είμαι δυνατή», δήλωσε η Τζένα Κόρστεν, μια 17χρονη μαθήτρια του λυκείου. «Πρέπει να είμαστε δυνατοί σε τέτοιου είδους καταστάσεις διότι είμαστε μια οικογένεια».

«Φοβάμαι, αλλά επίσης χαίρομαι που θα ξαναβρώ μια αίσθηση κανονικότητας», εξήγησε από την πλευρά του ο Τάνζιλ Φίλιπ 16 ετών. «Δεν ξέρω πώς θα νιώσω όταν επιστρέψω (στο σχολείο) χωρίς τους γονείς μου και κάτσω» στην αίθουσα, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η σημερινή ημέρα θα είναι «πολύ θλιβερή».

Capture

Στο λύκειο έχουν τοποθετηθεί 17 λευκοί σταυροί στη μνήμη των θυμάτων του Νίκολας Κρουζ, ο οποίος άνοιξε πυρ εναντίον μαθητών και εκπαιδευτικών στις 14 Φεβρουαρίου με ένα ημιαυτόματο όπλο, το οποίο είχε καταφέρει να αγοράσει νόμιμα παρά τα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετώπιζε και τα οποία είχαν επισημανθεί στις αρχές.

Το μακελειό αυτό, το πιο αιματηρό σε σχολικό περιβάλλον εδώ και πολλά χρόνια έφερε για μία ακόμη φορά στο φως την αντιπαράθεση μεταξύ όσων επιθυμούν πιο αυστηρή νομοθεσία αναφορικά με την πώληση όπλων και όσων ισχυρίζονται ότι υπερασπίζονται το συνταγματικό δικαίωμα των Αμερικανών να οπλοφορούν.

Πολλοί επιζώντες του λυκείου συναντήθηκαν με κοινοβουλευτικούς στη Φλόριντα και την Ουάσινγκτον σε μια προσπάθεια να τους πείσουν να προχωρήσουν άμεσα σε μεταρρυθμίσεις.

Όμως οι προσπάθειες αυτές προσκρούουν στην αντίσταση πολλών κοινοβουλευτικών, κυρίως Ρεπουμπλικανών, αλλά και στο ισχυρό λόμπι των όπλων στις ΗΠΑ, το NRA.

Κάποια μέτρα, όπως η βελτίωση των ελέγχων για το ιστορικό όσων επιθυμούν να αγοράσουν όπλα φαίνεται να είναι πιο ευρέως αποδεκτά. Άλλα όμως, όπως η αύξηση το νόμιμου ορίου ηλικίας για την αγορά πυροβόλων όπλων από τα 18 στα 21, βρίσκουν αντίθετο το NRA.
Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ρεπουμπλικάνος Πολ Ράιαν, επέκρινε χθες «την κολοσσιαία αποτυχία του συστήματος σε τοπικό επίπεδο», υπενθυμίζοντας ότι το γραφείο του FBI στη Φλόριντα «απέτυχε να ερευνήσει μια ξεκάθαρη πληροφορία», αφού ενημερώθηκε τον Ιανουάριο για τις προθέσεις του Κρουζ.

gettyimages 921381800

«Επιτρέψτε μου να πω ότι δεν πρέπει να απαγορεύσουμε στους νομοταγείς πολίτες να έχουν όπλα, αλλά ότι θα πρέπει να φροντίσουμε ότι οι πολίτες που δεν πρέπει να αποκτήσουν όπλο, να μην αποκτούν», τόνισε.



«Την ώρα που οι άνθρωποι σκέφτονται νέους νόμους πρέπει πρώτα να δούμε πόσοι νόμοι δεν εφαρμόζονται ή δεν εφαρμόζονται σωστά», επεσήμανε από την πλευρά του ο Στιβ Σκαλίζ, τρίτος στην ιεραρχία των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Εξάλλου το κοινοβούλιο της Φλόριντα πρόκειται να εξετάσει αυτή την εβδομάδα μια σειρά προτάσεων, μεταξύ των οποίων η αύξηση του νόμιμου ορίου ηλικίας για την απόκτηση όπλου και την παράταση του χρόνου ελέγχου του ιστορικού των υποψήφιων αγοραστών όπλων.

Όμως η γερουσία της Πολιτείας απέρριψε μια τροποποίηση στη νομοθεσία που θα απαγόρευε τα ημιαυτόματα όπλα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις