ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας

Γερμανία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας

Αύριο Τετάρτη (14/03)αναμένεται να ορκιστεί ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών

Την παραίτησή του από την θέση του Πρωθυπουργού της Βαυαρίας υπέβαλε σήμερα ο Αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος αύριο αναμένεται να ορκιστεί ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών. Στην θέση του εκτιμάται ότι θα εκλεγεί από το τοπικό Κοινοβούλιο ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Μάρκους Σέντερ.

Ο κ. Ζεεχόφερ προήδρευσε σήμερα στο Μόναχο στο τελευταίο του υπουργικό συμβούλιο, έπειτα από σχεδόν 10 χρόνια παραμονής στην πρωθυπουργία του μεγαλύτερου κρατιδίου της Γερμανίας και ενός εκ των πλουσιότερων. «Ήταν μια υπέροχη εποχή», δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ και ευχαρίστησε τους υπουργούς και τους συνεργάτες του, αναφέροντας ως μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του την ισορροπία μεταξύ οικονομίας και κοινωνίας. Ο μελλοντικός υπουργός Εσωτερικών, μετά την ήττα της CSU στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου δέχθηκε ισχυρή εσωκομματική πίεση να παραιτηθεί από την Πρωθυπουργία πριν από τις εκλογές του κρατιδίου που θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο, παραμένοντας στην ηγεσία του κόμματος. Την Παρασκευή αναμένεται να εκλεγεί εύκολα Πρωθυπουργός ο Μάρκους Σέντερ, καθώς η Κοινοβουλευτική Ομάδα της CSU διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία στο τοπικό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αναφερόμενος στα μελλοντικά του σχέδια, ο κ. Ζεεχόφερ δήλωσε ότι σκοπεύει να επιστρέφει από το Βερολίνο στην Βαυαρία κάθε Σαββατοκύριακο και μάλιστα οδικώς, καθώς έτσι, είπε, θα έχει την ευκαιρία να εργάζεται και να κάνει τα τηλεφωνήματά του με ησυχία. «Το αν θα νοικιάσω διαμέρισμα στο Βερολίνο ή θα μένω σε κάποια αποθήκη του υπουργείου Εσωτερικών, θα το δούμε. Αλλά το κέντρο της ζωής μου θα παραμείνει στο Ίνγκολσταντ της Βαυαρίας», δήλωσε, ενώ σε ό,τι αφορά την συνύπαρξη με τον κ. Σέντερ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνεργασία θα είναι αρμονική, «συνετή» και προσεκτική, όπου χρειάζεται.

Σχετικές ειδήσεις