ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Σήμερα η εκλογή της Μέρκελ στο αξίωμα της καγκελαρίου για τέταρτη φορά

Γερμανία: Σήμερα η εκλογή της Μέρκελ στο αξίωμα της καγκελαρίου για τέταρτη φορά

Το πρωί της Τετάρτης (14/3) θα πραγματοποιηθεί στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο η επίσημη επανεκλογή της Άνγκελα Μέρκελ στη θέση της καγκελαρίου για τέταρτη φορά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός της (CDU) Μίχαελ Γκρόσερ-Μπρέμερ, η εκλογή της θα επιτευχθεί με άνεση, από την πρώτη ψηφοφορία.

Εφόσον η Μέρκελ εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία (355 ψήφους επί συνόλου 709 βουλευτών) στην πρώτη προσπάθεια, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ θα την ανακηρύξει Καγκελάριο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 13:00 (ώρα Ελλάδος) θα ορκιστεί ενώπιον του Κοινοβουλίου και θα ακολουθήσει η ορκωμοσία των νέων υπουργών.

Μέχρι τώρα όλοι οι καγκελάριοι της Ομοσπονδιακής Γερμανίας έχουν εκλεγεί, έστω και οριακά όπως ο Κόνραντ Αντενάουερ, από την πρώτη ψηφοφορία.

Τα κόμματα της συγκυβέρνησης (CDU, CSU, SPD) καταλαμβάνουν συνολικά 399 έδρες και ο κ. Γκρόσε-Μπρέμερ θεωρεί ότι η Μέρκελ μπορεί να εκλεγεί χωρίς απολύτως καμία διαρροή, προειδοποιεί ωστόσο να μην γίνουν εικασίες, καθώς η ψήφος είναι μυστική και η στήριξη στην Μέρκελ ενδέχεται να μην προέλθει αποκλειστικά από τους βουλευτές των κομμάτων του «μεγάλου συνασπισμού».

Την επόμενη Τετάρτη η Καγκελάριος θα μιλήσει στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σχετικές ειδήσεις