ΚΟΣΜΟΣ

Ταυτόχρονη παραίτηση των πρωθυπουργών Σλοβενίας και Σλοβακίας

Ταυτόχρονη παραίτηση των πρωθυπουργών Σλοβενίας και Σλοβακίας

Ούτε… συνεννοημένοι να ήταν! Την παραίτησή τους ανακοίνωσαν την Τετάρτη (14/03) οι πρωθυπουργοί της Σλοβενίας και της Σλοβακίας.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Μίρο Τσεράρ, υπέβαλε την παραίτησή του λίγες ώρες μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ακυρώσει το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος που διεξήχθη το Σεπτέμβριο και ενέκρινε την κατασκευή σιδηροδρομικού έργου, αξίας ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, το μεγαλύτερο πρόγραμμα επένδυσης της κεντροαριστερής κυβέρνησης.

«Οι εταίροι του συνασπισμού προσπαθούν εδώ και πολύ καιρό να υπονομεύσουν κάποια έργα», δήλωσε ο Τσεράρ σε συνέντευξη Τύπου. Πρόσθεσε πάντως πως θα παραμείνει στο πόστο του έως το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης.

Η Σλοβενία αναμένεται να διεξάγει εκλογές τον Ιούνιο, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο αν η παραίτηση του Τσεράρ θα τις επισπεύσει.

Λίγο νωρίτερα, εν μέσω μιας πολιτικής κρίσης που έχει ξεσπάσει στη χώρα, μετά τη δολοφονία στα τέλη Φεβρουαρίου του 27χρονου δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ που ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς, έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του προέδρου Αντρέι Κίσκα, και ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο.

Την παραίτηση του Φίτσο ζητούσε η αντιπολίτευση.

«Σήμερα, θέτω την παραίτησή μου στη διάθεση του προέδρου της Δημοκρατίας» Αντρέι Κίσκα, δήλωσε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Αν ο πρόεδρος την κάνει αποδεκτή, θα παραιτηθώ αύριο».

Σχετικές ειδήσεις