ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ για υπόθεση Σκριπάλ: Όλα δείχνουν Ρωσία

Τραμπ για υπόθεση Σκριπάλ: Όλα δείχνουν Ρωσία

Η Ρωσία «φαίνεται» πως βρίσκεται πίσω από τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην κατασκόπου, Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στη Βρετανία, σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Φαίνεται πως ευθύνονται οι Ρώσοι», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στον Λευκό Οίκο με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ.

Ο Τραμπ αποκάλυψε επίσης ότι επικοινώνησε με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι σχετικά με το περιστατικό, το οποίο έκρινε πως είναι μια «πολύ θλιβερή κατάσταση», την οποία οι ΗΠΑ λαμβάνουν υπόψη τους «πολύ σοβαρά».

«Θα εξεταστούν σύντομα οι εμπορικές κυρώσεις σε βάρος της Κίνας»

Τα εμπορικά μέτρα σε βάρος της Κίνας θα εξεταστούν σύντομα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σε απάντηση για την «κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας» που διαπράττει το Πεκίνο, διαβεβαίωσε, στο μεταξύ, ο σύμβουλός του για θέματα εμπορικής πολιτικής Πίτερ Ναβάρο.

«Τις επόμενες εβδομάδες ο πρόεδρος Τραμπ θα λάβει στο γραφείο του τις προτάσεις με βάση την έκθεση που συνέταξε ο πρεσβευτής (ειδικός απεσταλμένος για θέματα εμπορίου) Λαϊτχάιζερ για τις κλοπές πνευματικής ιδιοκτησίας εκ μέρους της Κίνας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ναβάρο σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Τον Αύγουστο του 2017 οι ΗΠΑ ξεκίνησαν μια έρευνα, με βάση το άρθρο 301 του αμερικανικού εμπορικού δικαίου, που αφορά τις παραβιάσεις σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Η Ουάσινγκτον ανησυχεί κυρίως για το σύστημα συνεκμετάλλευσης που επιβάλλει το Πεκίνο στις αμερικανικές εταιρείας: σε αντάλλαγμα για την πρόσβασή τους στην κινεζική αγορά είναι υποχρεωμένες να μοιράζονται με τους τοπικούς συνεταίρους τους ένα μέρος της τεχνογνωσίας τους.

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται τις τελευταίες ημέρες σε κυρώσεις σε βάρος της Κίνας που μπορεί να κυμανθούν από 30 έως 60 δισεκατομμύρια δολάρια, όμως ο Ναβάρο δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το ακριβές ποσό, ούτε για τα προϊόντα που θα στοχοποιηθούν. Κατηγόρησε, δε, την Κίνα ότι «καταπάτησε όλους τους κανονισμούς» αφότου εντάχθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου το 2001 και ότι «αποσταθεροποίησε το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα».

Σχετικές ειδήσεις