ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Τι απαντά στις προειδοποιήσεις του ΝΑΤΟ – Κοινό «μέτωπο» με Ερντογάν για Συρία

Πούτιν: Τι απαντά στις προειδοποιήσεις του ΝΑΤΟ – Κοινό «μέτωπο» με Ερντογάν για Συρία

Τηλεφωνική επικοινωνία προκειμένου να τον συγχαρεί για τη σαρωτική του νίκη στις προεδρικές εκλογές, αλλά και για να μιλήσουν σχετικά με τις ραγδαίες εξελίξεις στη Συρία είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι δύο ηγέτες επεσήμαναν την αποτελεσματική συνεργασία των χωρών τους στα ζητήματα που αφορούν στη διευθέτηση της συριακής κρίσης.

«Και από τις δύο πλευρές εκφράστηκε η βούληση να συνεχισθούν οι περαιτέρω κοινές δραστηριότητες που αφορούν την ενίσχυση της αμοιβαίας επωφελούς ρωσο-τουρκικής συνεργασίας», αναφέρει χαρακτηριστικά το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται μάλιστα ότι «αυτό θα συμβάλλει στο να διεξαχθεί στις αρχές Απριλίου η επόμενη συνοδος του Συμβουλίου συνεργασίας σε επίπεδο κορυφής».

Πούτιν: Η Ρωσία δεν θα εμπλακεί σε νέο ανταγωνισμό των εξοπλισμών

Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία δεν προτίθεται να εμπλακεί σ’ έναν νέον ανταγωνισμό των εξοπλισμών κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τους άλλους υποψήφιους για την προεδρία.

«Είναι αυτονόητο, ότι θα πρέπει να στρέψουμε και θα στρέψουμε την απαιτούμενη προσοχή στην ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας μας», ανέφερε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι «κανείς δεν θέλει να ξεκινήσει κάποιο ανταγωνισμό των εξοπλισμών». «Αντίθετα», συνέχισε, «πρόθεσή μας είναι να οικοδομούμε τις σχέσεις μας με όλα τα κράτη του κόσμου, με τρόπο ώστε να είναι εποικοδομητικές».

Αναφερόμενος στις στρατιωτικές αμυντικές δαπάνες, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι έχει προγραμματισθεί η μείωση τους για το 2018 και το 2019.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε «αυτό δεν θα προκαλέσει κάποια προβλήματα στον τομέα των εγγυήσεων που αφορούν την αμυντική ικανότητα, επειδή οι βασικές δαπάνες για την δημιουργία εξοπλισμών τελευταίας τεχνολογίας έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια».

Ο πρόεδρος Πούτιν είπε επίσης ότι θα προσπαθήσει να επιλύσει όλα τα προβλήματα που υπάρχουν με άλλες χώρες, μέσω της πολιτική και διπλωματικής οδού, διασφαλίζοντας παράλληλα τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας. «Θέλουμε εμείς οι ίδιοι αλλά και από τους εταίρους μας ο διάλογος να είναι αναμφίβολα εποικοδομητικός. Και φυσικά , δεν εξαρτώνται όλα από εμάς. Χρειάζεται όπως και στον έρωτα και οι δύο πλευρές να δείχνουν ενδιαφέρον, διαφορετικά δεν υπάρχει καμία αγάπη», κατέληξε ο Ρώσος πρόεδρος.

Σχετικές ειδήσεις