ΚΟΣΜΟΣ

O τρόμος επέστρεψε στην Καμπούλ: Επίθεση αυτοκτονίας του ISIS σε νοσοκομείο με δεκάδες νεκρούς (Vid)

O τρόμος επέστρεψε στην Καμπούλ: Επίθεση αυτοκτονίας του ISIS σε νοσοκομείο με δεκάδες νεκρούς (Vid)

Τουλάχιστον 32 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε σήμερα (21/3) στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την Καμπούλ, ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχθηκε κοντά σε ένα σιιτικό τέμενος στην Καμπούλ, την ώρα που στην πόλη πραγματοποιούνται εκδηλώσεις για την εορτή του Νεβρόζ, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη του νέου έτους για τους Ιρανούς.

Λίγο αργότερα το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) ανέλαβε την ευθύνη για τη σημερινή επίθεση αυτοκτονίας, υποστηρίζοντας πως είχε στόχο ειδικά τους σιίτες που γιορτάζουν το Νεβρόζ, σύμφωνα με το πρακτορείο προπαγάνδας της οργάνωσης Amaq.

Οι Ταλιμπάν, που συχνά μάχονται το τοπικό παρακλάδι του ΙΚ στο Αφγανιστάν, εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία αρνούνται κάθε ευθύνη.

Ο Νασράτ Νασράτ Ραχίμι, ο εκπρόσωπος του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, δήλωσε ότι ο βομβιστής πυροδότησε τα εκρηκτικά του κοντά στο τέμενος Καρτ-ε-Σάχι, το οποίο έχει υπάρξει στόχος και προηγούμενων επιθέσεων.

Η Καμπούλ είχε τεθεί σε επιφυλακή για επιθέσεις στη διάρκεια του Νεβρόζ ωστόσο ο βομβιστής κατάφερε να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος καθώς οι πιστοί έφευγαν από το τέμενος Καρτ-ε-Σάχι, σε μια κυρίως σιιτική περιοχή στο δυτικό τμήμα της πόλης.

«Οι άνθρωποι κατευθύνονταν στα σπίτια τους χαρούμενοι μετά το τέλος της τελετής όταν ο βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά του ανάμεσά τους», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της Καμπούλ Νταούντ Αμίν. «Πολλοί συμπατριώτες μας έγιναν μάρτυρες», συμπλήρωσε.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Νατζίμπ Ντάνες δήλωσε πως ο βομβιστής είχε προφανώς σκοπό να φθάσει στο τέμενος, το οποίο ήταν στόχος επίθεσης στη διάρκεια μιας σιιτικής γιορτής τον Οκτώβριο του 2016, αλλά δεν μπόρεσε να προσεγγίσει πιο πολύ λόγω των αστυνομικών σημείων ελέγχου.

«Είχαμε τοποθετήσει δυνάμεις ασφαλείας εκεί και γύρω από το τέμενος», είπε, προσθέτοντας: «Όλοι οι νεκροί ήταν νεαροί που είτε ήταν περαστικοί είτε πήγαιναν για να γιορτάσουν το Νεβρόζ».

Ο Ουαχίντ Ματζρόχ, εκπρόσωπος του υπουργείου Δημόσιας Υγείας, δήλωσε από την πλευρά του πως έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 32 ανθρώπων, ενώ περισσότεροι από 50 τραυματίες έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία της πόλης. Στα θύματα περιλαμβάνονται γυναίκες και παιδιά.

Οι εκδηλώσεις του Νεβρόζ -μίας γιορτής με ζωροαστρικές καταβολές, η οποία στα περσικά σημαίνει Νέα Ημέρα- αρχίζουν στις 21 Μαρτίου χαιρετίζοντας τον ερχομό της νέας ιρανικής χρονιάς. Στο Αφγανιστάν εορτάζεται ευρέως παρότι έχει συναντήσει αντιδράσεις από ομάδες φονταμεταλιστών μουσουλμάνων που υποστηρίζουν ότι είναι αντι-ισλαμική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις