ΚΟΣΜΟΣ

«Ταξίδι - έκπληξη του Κιμ Γιονγκ Ουν στην Κίνα» (vid)

«Ταξίδι - έκπληξη του Κιμ Γιονγκ Ουν στην Κίνα» (vid)

Άγνωστες οι λεπτομέρειες του ταξιδιού

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν βρίσκεται στην Κίνα, στο πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό αφότου ανέλαβε την εξουσία, το 2011, μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο τρεις μη κατονομαζόμενες πηγές.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία άλλη λεπτομέρεια για την επίσκεψη αυτή. Είναι άγνωστος ο σκοπός του ταξιδιού, καθώς και το πού ακριβώς θα πάει ο Κιμ και με ποιον έχει προγραμματίσει να συναντηθεί, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ένα τρένο που προερχόταν από τη Βόρεια Κορέα έφτασε σήμερα στο Πεκίνο μεταφέροντας έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο που θα μπορούσε να είναι ακόμη και ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν, σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο Kyodo.

Η επίσκεψη αυτή έχει ως στόχο την ενίσχυση των σχέσεων των δύο γειτονικών χωρών, προσθέτει το πρακτορείο που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές.

Η Κίνα και η Βόρεια Κορέα είναι παραδοσιακοί σύμμαχοι, από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο οι σχέσεις τους διανύουν περίοδο έντασης επειδή το Πεκίνο στήριξε τις κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ με σκοπό να τερματιστεί το πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα της Β. Κορέας. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η Κίνα παραμένει ο βασικός διπλωματικός και εμπορικός εταίρος της Β. Κορέας.

Δείτε το βίντεο!

Σύμφωνα με το Kyodo, το ειδικό τρένο που ενδέχεται να μετέφερε τον Κιμ πέρασε την Κυριακή από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Νταντόνγκ, μιας πόλης στα σύνορα της Κίνας με τη Βόρεια Κορέα. Στις εικόνες που μετέδωσε σήμερα το ιαπωνικό τηλεοπτικό κανάλι NNΝ φαίνεται ένα πράσινο τρένο με κίτρινες λωρίδες να φτάνει στον σιδηροδρομικό σταθμό του Πεκίνου.

Ο πατέρας του Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Κιμ Γιονγκ Ιλ, δεν ταξίδευε με αεροπλάνο για λόγους ασφαλείας και προτιμούσε ένα θωρακισμένο τρένο για τις μετακινήσεις του.

Αργά το βράδυ στον σταθμό του Πεκίνου όλα κυλούσαν σαν μια οποιαδήποτε άλλη ημέρα, όπως διαπίστωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. «Το απόγευμα, ήταν ασυνήθιστο. Υπήρχαν πολλοί αστυνομικοί απ' έξω και κατά μήκος του δρόμου», είπε ένας εργαζόμενος σε κατάστημα ακριβώς απέναντι από τον σταθμό.

Οι κινεζικοί σιδηρόδρομοι έδωσαν στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία σήμερα σημειώθηκαν ασυνήθιστες καθυστερήσεις σε πολλά δρομολόγια.

Σχετικές ειδήσεις