ΚΟΣΜΟΣ

Ισόβια για τον ισλαμιστή που προσπάθησε να φτιάξει στρατό τζιχαντιστών στο Λονδίνο

Ισόβια για τον ισλαμιστή που προσπάθησε να φτιάξει στρατό τζιχαντιστών στο Λονδίνο

Προσπάθησε να στρατολογήσει περισσότερα από 100 παιδιά για να σχηματίσουν έναν «στρατό» τζιχαντιστών και να εξαπολύσουν επιθέσεις σε όλο το Λονδίνο.

Σε ισόβια κάθειρξη, από την οποία θα πρέπει να εκτίσει τουλάχιστον 25 έτη για να έχει δικαίωμα αποφυλάκισης, καταδικάστηκε σήμερα ένας Βρετανός υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Ουμάρ Χακ, 25 ετών, έδειχνε στα παιδιά βίντεο με αποκεφαλισμούς και άλλο βίαιο πρπαγανδιστικό υλικό, τα ανάγκαζε να αναπαριστούν φονικές επιθέσεις στη βρετανική πρωτεύουσα και να «παίζουν» ότι σκοτώνουν αστυνομικούς, με κάποια από αυτά να αναλαμβάνουν τον ρόλο του θύματος.

«Το σχέδιο ότου ήταν να δημιουργήσει έναν στρατό παιδιών που θα τον βοηθούσαν σε αλλεπάλληλες τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλο το Λονδίνο. Προσπάθησε και πιστεύουμε ότι κατάφερε να ριζοσπαστικοποιήσει ευάλωτα παιδιά από 11 έως 14 ετών», είπε ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, Ντιν Χέιντον.

Μολονότι δεν είχε τα τυπικά προσόντα και εργαζόταν ως διαχειριστής, ο Χακ, υπό το πρόσχημα ότι δίδασκε Ισλαμικές Σπουδές, προσέλκυσε 110 παιδιά στον «Φανό της Γνώσης» (Lantern of Knowledge), ένα μικρό, ιδιωτικό ισλαμικό σχολείο που συνδεόταν με τον Τέμενος Ριπλ Ρόουντ του ανατολικού Λονδίνου.

Στόχος του ήταν να χρησιμοποιήσει τους ανήλικους για επιθέσεις στο Big Ben, εναντίον στρατιωτών της Βασιλικής Φρουράς, ενός μεγάλου εμπορικού κέντρου, τραπεζών και μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τις εισαγγελικές Αρχές. Πιστεύεται ότι ο ίδιος είχε ριζοσπατικοποιηθεί μέσω του διαδικτύου και «εμπνεύστηκε» από μια επίθεση που σημειώθηκε πέρσι τον Μάρτιο, όταν ένας άνδρας παρέσυρε και σκότωσε τέσσερις πεζούς στη Γέφυρα του Γουεστμίνστερ και στη συνέχεια μαχαίρωσε και τραυμάτισε θανάσιμα έναν αστυνομικό έξω από το κοινοβούλιο.

Ένας από τα παιδιά που εκπαιδεύτηκαν από τον Χακ είπε αργότερα στην Aστυνομία ότι ο «δάσκαλός» του ήθελε να οργανώσει μια ομάδα 300 ανδρών. «Μας εκπαιδεύει τώρα ώστε όταν θα είμαστε 14-15 ετών, να είμαστε αρκετά δυνατοί σωματικά για να πολεμήσουμε», όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Φωτό αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις