ΚΟΣΜΟΣ

Θρήνος στις ΗΠΑ: Πέθανε η Άννα Τσαν Τσενόλτ (Pics)

Θρήνος στις ΗΠΑ: Πέθανε η Άννα Τσαν Τσενόλτ (Pics)

Από επιπλοκές μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 χρόνων η Άννα Τσαν Τσενόλτ, χήρα του αμερικανού πτέραρχου τρατηγού Κλερ Λι Τσενόλτ, επικεφαλής των πιλότων Ιπτάμενοι Τίγρεις οι οποίοι πολεμούσαν κατά των Ιαπώνων που εισέβαλαν στην Κίνα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Άννα Τσαν Τσενόλτ, γνωστή και ως Τσεν Σιανγκμέι, πέθανε στο σπίτι της στην Ουάσινγκτον.

Γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1923, το 1944 αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ και γνώρισε τον Τσενόλτ, ενώ εργαζόταν ως πολεμική ανταποκρίτρια πριν τον παντρευτεί το 1947. Μετά το θάνατο του συζύγου της το 1958, η Άννα Τσαν μετακόμισε στην Ουάσινγκτον όπου μεγάλωσε μόνη τις δύο της κόρες.

920x920

Τις τελευταίες δεκαετίες είχε δραστηριοποιηθεί σε πολιτικούς και διπλωματικούς κύκλους των ΗΠΑ και αφοσιώθηκε στη φιλία και στη συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας.

20184495435

chennault002

Για την προσφορά της την αποκαλούσαν «λαϊκή πρέσβειρα» μεταξύ των δύο χωρών. Τις πρώτες ημέρες μετά τη σύναψη των διπλωματικών δεσμών ΗΠΑ - Κίνας και την έναρξη της μεταρρύθμισης και του ανοίγματος στην Κίνα, η Τσεν συνόδεψε αρκετές φορές αμερικανικές αντιπροσωπείες κατά την επίσκεψή τους στη Κίνα.



Επίσης ταξίδεψε αρκετές φορές στην Κίνα μαζί με τους βετεράνους των Ιπτάμενων Τίγρεων και τις οικογένειές τους. Τον Σεπτέμβριο του 2015 η Τσεν παρακολούθησε τη στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο για τον εορτασμό της 70ης επετείου της νίκης στον πόλεμο της Αντίστασης του Κινέζικου Λαού κατά της Ιαπωνικής Επίθεσης και του Παγκόσμιου Αντιφασιστικού Πολέμου.

Έγραψε επίσης πολλά μυθιστορήματα, ποίηση και βιβλία επιστημονικής φαντασίας.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery του Newsbomb.gr

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις