ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν και Τραμπ ρίχνουν τους τόνους για Συρία αλλά το Κρεμλίνο... ειρωνεία: Δεν είμαστε του Twitter

Πούτιν και Τραμπ ρίχνουν τους τόνους για Συρία αλλά το Κρεμλίνο... ειρωνεία: Δεν είμαστε του Twitter

Νερό στο κρασί τους φαίνεται να βάζουν Βλαντιμίρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ, καθώς μετά τις πολεμικές ιαχές για τη Συρία, ρίχνουν τους τόνους,ωστόσο το Κρεμλίνο δεν διστάζει να πετάξει νέα… καρφιά εναντίον του Αμερικανού προέδρου.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας χαρακτήρισε «ανησυχητική» την κατάσταση στον κόσμο, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι θα επικρατήσει η «κοινή λογική».

«Η Ρωσία», συμπλήρωσε ο Πούτιν, «θα σεβαστεί όλες τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο». Πρόσθεσε μάλιστα ότι σκοπεύει να σφυρηλατήσει εποικοδομητικές σχέσεις με τους διεθνείς εταίρους της.

Τραμπ: Η αντιπαράθεση με τη Ρωσία προκλήθηκε από τη διεφθαρμένη έρευνα του εισαγγελέα Μάλερ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών εκτίμησε σε ένα τουίτ πως η εχθρότητα με τη Μόσχα προκλήθηκε από τη «διεφθαρμένη» έρευνα που, όπως είπε, προκάλεσαν οι Δημοκρατικοί, για τη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

«Η εχθρότητα με τη Ρωσία οφείλεται κυρίως στην Ψευδή και Διεφθαρμένη Ρωσική Έρευνα, που προκάλεσαν όλοι οι πιστοί Δημοκρατικοί, ή πρόσωπα που εργάστηκαν για τον Ομπάμα. Ο (ειδικός εισαγγελέας) Μάλερ είναι εκείνος που έχει τις περισσότερες συγκρούσεις (συμφερόντων)», έγραψε χαρακτηριστικά ο Τραμπ σε μήνυμά του στο Twitter.

Κρεμλίνο: «Μην προσανατολίζεστε με δημοσιεύματα εφημερίδων που προβλέπουν πλήγματα κατά της Συρίας»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος επέλεξε να μην κάνει υποθετικές προβλέψεις αναφορικά με τα ενδεχόμενα πλήγματα των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της Συρίας.

«Ας μην προσανατολιζόμαστε σε δημοσιεύματα εφημερίδων, πολύ περισσότερο που επικαλούνται εφήμερες πηγές», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι η Ρωσία τάσσεται υπέρ μια αντικειμενικής έρευνας όσον αφορά τους ισχυρισμούς ότι η Συρία δήθεν διαθέτει χημικά όπλα και δεν συμφωνεί με την εκδοχή που παρουσιάζουν μια σειρά δυτικών χωρών.

«Δεν συμφωνούμε με τέτοιες δηλώσεις. Θεωρούμε ότι οι πληροφορίες αυτές, αναφορικά με κάποιες τερατώδεις συνέπειες από τη χρήση χημικών όπλων στην Ντούμα δεν βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα», ξεκαθάρισε ο Πεσκόφ.

Όταν του ζητήθηκε, δε, να σχολιάσει μια πιθανή αμερικανική επίθεση στη Συρία, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου εξέφρασε την ελπίδα ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα προχωρήσει σε τέτοιες πρωτοβουλίες.

«Θέλω να ελπίζω ότι όλες οι χώρες θα αποφύγουν πρωτοβουλίες οι οποίες πρώτον, στην πραγματικότητα με τίποτα δεν δικαιολογούνται και δεύτερον μπορούν να αποσταθεροποιήσουν ούτως ή άλλως την εύθραυστη κατάσταση στην περιοχή», κατέληξε.

«Το Κρεμλίνο δεν είναι υπέρ της διπλωματίας του Twitter»

Και εκεί που η θύελλα έδειχνε να κοπάζει, το Κρεμλίνο επανήλθε με δήλωση όλο... σπόντες και ειρωνεία.

Η Μόσχα δεν είναι θιασώτης της «διπλωματίας του Twitter» αλλά τάσσεται υπέρ της σοβαρής προσέγγισης στις διεθνείς υποθέσεις, δήλωσε όλο… νόημα ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ όταν δημοσιογράφοι του ζήτησαν να σχολιάσει τις τελευταίες δηλώσεις που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter, μέσω των ποίων καλούσε τη Ρωσία να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τους πυραύλους που θα στείλει στην Συρία.

«Δεν είμαστε θιασώτες της διπλωματίας των Twitter. Είμαστε θιασώτες των σοβαρών προσεγγίσεων» είπε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ και τόνισε: «Πάντα θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να μην προβαίνουμε σε πρωτοβουλίες οι οποίες μπορούν να βλάψουν την ούτως ή άλλως εύθραυστη κατάσταση» (στην Συρία-σ.σ).

Ο Πεσκόφ προσέθεσε ότι το εσκεμμένο ζήτημα της δήθεν χρήσης χημικών όπλων στη Συρία, δεν μπορεί να συνιστά αφορμή για να προβαίνει κάποιος σε στρατιωτική δράση εναντίον αυτής της χώρας.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε, ότι η πρόφαση περί χρήσης χημικών όπλων στην πόλη Ντούμα είναι εσκεμμένη και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την οποιαδήποτε στρατιωτική δράση», υπογράμμισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Το τέλος της κούρσας των εξοπλισμών να ξεκινήσει από τα αμερικανικά χημικά όπλα»

Νωρίτερα πάντως, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα είχε απατήσει στο Λευκό Οίκο πως το τέλος της κούρσας των εξοπλισμών θα μπορούσε να ξεκινήσει με την καταστροφή των αποθεμάτων χημικών όπλων που διαθέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η εκπρόσωπος απάντησε κατ' αυτόν τον τρόπο σχολιάζοντας την προτροπή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προς τη Μόσχα να σταματήσει η κούρσα των εξοπλισμών.

«Θαυμάσια ιδέα! Υπάρχει μια πρόταση να ξεκινήσουμε με την εξάλειψη των αμερικανικών χημικών όπλων», ανέφερε η Ζαχάροβα.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα (11/04), ο Τραμπ, με ανάρτησή του στο Twitter, χαρακτήρισε «χειρότερη από ποτέ» τη σχέση της Ουάσινγκτον με τη Μόσχα.

«Δεν υπάρχει λόγος γι΄ αυτό. Η Ρωσία μάς χρειάζεται για να βοηθήσουμε με την οικονομία της, κάτι που θα είναι πολύ εύκολο να κάνουμε, και χρειαζόμαστε όλα τα έθνη να εργάζονται από κοινού. Να σταματήσουμε την κούρσα των εξοπλισμών;» έγραψε.

Δεν είναι σαφές πάντως ποια θα μπορούσε να είναι η οικονομική βοήθεια στην οποία αναφερόταν ο Τραμπ, ενώ εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου δεν ανταποκρίθηκαν σε αίτημα να σχολιάσουν τη συγκεκριμένη ανάρτηση.

Σχετικές ειδήσεις