ΚΟΣΜΟΣ

Σκριπάλ: Από τη Ρωσία το δηλητήριο που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση - Τι απαντά η Μόσχα

Σκριπάλ: Από τη Ρωσία το δηλητήριο που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση - Τι απαντά η Μόσχα

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων επιβεβαίωσε τα ευρήματα της βρετανικής κυβέρνησης σχετικά με την ταυτότητα του νευροπαραλυτικού παράγοντα που χρησιμοποιήθηκε στην Αγγλία για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του.

«Τα αποτελέσματα της ανάλυσης που πραγματοποίησαν εργαστήρια που όρισε ο ΟΑΧΟ (…) επιβεβαιώνουν τα ευρήματα του Ηνωμένου Βασιλείου όσον αφορά την ταυτότητα του τοξικού χημικού παράγοντα που χρησιμοποιήθηκε στο Σάλσμπερι», ανέφερε ο ΟΑΧΟ σε μια ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε στο Λονδίνο, υπογραμμίζοντας ότι η ουσία ήταν «υψηλής καθαρότητας».

Υπενθυμίζεται πως το Λονδίνο ταυτοποίησε την ουσία ως έναν νευροπαραλυτικό παράγοντα της οικογένειας Novitchok και απέδωσε στη Μόσχα την ευθύνη για την επίθεση.

Η Μόσχα έλαβε την έκθεση με τα αποτελέσματα της έρευνας

Η Ρωσία έλαβε τα αποτελέσματα της έρευνας που διενήργησε ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) σχετικά με τη δηλητηρίαση του Ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, δήλωσε στο πρακτορείο TASS ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον Οργανισμό.

«Πήραμε την έκθεση ( με τα αποτελέσματα της έρευνας-σ.σ). Η μελέτη της θα απαιτήσει ορισμένο χρόνο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε κάθε λόγο να κατηγορούμε το Λονδίνο για εσκεμμένη παραπληροφόρηση»

Η Ρωσία έχει κάθε λόγο να προσάψει στο Λονδίνο κατηγορίες για εσκεμμένη παραπληροφόρηση, προπαγάνδα και χειραγώγηση της κοινής γνώμης στην υπόθεση της δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, ανέφερε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει δει ούτε τον Σεργκέι Σκριπάλ, ούτε την κόρη του Γιούλια, και μάλιστα ένα μήνα μετά την δηλητηρίαση τους», συμπλήρωσε η Μαρία Ζαχάροβα.

«Σήμερα», συνέχισε η Ζαχάροβα, «τα βρετανικά Μέσα ενημέρωσης συγκρίνουν το περιστατικό που σημειώθηκε στο Σάλσμπερι με τη δηλητηρίαση του πρώην πράκτορα της FSB και υπηκόου της Μεγάλης Βρετανίας Αλεξάντρ Λιτβινένκο. Υπάρχει μια πολύ σημαντική διαφορά, που είναι προφανής. Τότε είχαμε δει τουλάχιστον φωτογραφίες του Λιτβινένκο, έστω τη μορφή του», ενώ «όσον αφορά τους Σκριπάλ, έχει περάσει περισσότερο από ένας μήνας και μέχρι στιγμής κανείς δεν τους έχει δει».

«Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να έρθει μαζί τους σε επαφή με κάποιο τρόπο, ούτε τα ΜΜΕ, ούτε η ρωσική πλευρά, αν και η Ρωσική Ομοσπονδία έστειλε στην βρετανική πλευρά την σχετική νότα ώστε να της δοθεί αυτή η δυνατότητα», είπε η Ζαχάροβα, τονίζοντας ότι «οι διαρροές στον Τύπο σε σχέση με την υπόθεση δηλητηρίασης του πρώην κατασκόπου και της κόρης του γίνονται εσκεμμένα».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι «ακόμα και αντιπαραθέτοντας επιφανειακά γεγονότα και συμπεράσματα δεν μένει καμία αμφιβολία για το ότι όσα συμβαίνουν συνιστούν μια προβοκάτσια που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με άσχημο τρόπο, ακόμη και από την άποψη της λογικής και των υπολογισμών».

Εκτός των άλλων όπως υποστήριξε η Ζαχάροβα, «η άρνηση του Λονδίνου να δώσει βίζα στην Βικτόρια Σκριπάλ (ανιψιά του Σεργκέι Σκριπάλ-σ.σ.) οφείλεται σε πολιτικού λόγους».

Στις 4 Μαρτίου ο Σεργκέι Σκριπάλ, ο οποίος είχε καταδικαστεί στην Ρωσία για διενέργεια κατασκοπείας υπέρ της Μεγάλης Βρετανίας και η κόρη του Γιούλια δηλητηριάσθηκαν σύμφωνα με την εκδοχή του Λονδίνου, με νευροπαραλυτική ουσία. Το Λονδίνο ισχυρίσθηκε ότι η ουσία αυτή παρασκευάστηκε στη Ρωσία, ενώ η ρωσική πλευρά αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς αυτούς θεωρώντας τους εικασίες.

Τζόνσον: «Καμία αμφιβολία πως η Ρωσία είναι υπεύθυνη για την επίθεση στον Σκριπάλ»

Την άποψη πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ρωσία φέρει την ευθύνη για την απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, μετά και την ανακοίνωση του διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), επανέλαβε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Ο Τζόνσον ανέφερε πως η Ρωσία «πρέπει να δώσει απαντήσεις» μετά τη χρήση του στρατιωτικού βαθμού νευροπαραλυτικού παράγοντα Novichok που έστειλε στο νοσοκομείο τον Σκριπάλ, την κόρη του και έναν Βρετανό αστυνομικό.

«Δεν μπορεί να υπάρξει τώρα αμφιβολία για το τι χρησιμοποιήθηκε και δεν παραμένει εναλλακτική εξήγηση για το ποιος είναι υπεύθυνος», ανέφερε σε μια δήλωση ο Τζόνσον, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των αναλύσεων τεσσάρων εργαστηρίων που συνδέονται με τον ΟΑΧΟ τα οποία επιβεβαίωσαν τα βρετανικά ευρήματα για τον νευροπαραλυτικό παράγοντα που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα.

Ο ΟΑΧΟ διευκρινίζει πως το όνομα και η δομή της χημικής ουσίας που ταυτοποιήθηκε περιέχονται στην «πλήρη διαβαθμισμένη έκθεση» που διανεμήθηκε στα κράτη-μέλη.

«Μόνο η Ρωσία έχει τα μέσα, το κίνητρο και το ιστορικό», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Μπόρις Τζόνσον συγκάλεσε μάλιστα σύνοδο του ΟΑΧΟ στις 18 Απριλίου προκειμένου να «μελετήσει τι θα ακολουθήσει» μετά τη δημοσιοποίηση των συμπερασμάτων του που επιβεβαιώνουν την ταυτότητα του δηλητηρίου που χρησιμοποιήθηκε κατά του πρώην πράκτορα της Ρωσίας Σεργκέι Σκριπάλ.

«Εργαζόμαστε αδιάκοπα με τους εταίρους μας προκειμένου να σταματήσουμε την απαράδεκτη χρήση όπλων αυτού του τύπου και συγκαλέσαμε μια σύνοδο του εκτελεστικού συμβουλίου του ΟΑΧΟ για την προσεχή Τετάρτη 18 Απριλίου», υπογράμμισε στην ανακοίνωση ο υπουργός.

Σχετικές ειδήσεις