ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Αποστολή εξετελέσθη - Πούτιν: Σκηνοθετήσατε τη χημική επίθεση για να βομβαρδίσετε τη Συρία

Τραμπ: Αποστολή εξετελέσθη - Πούτιν: Σκηνοθετήσατε τη χημική επίθεση για να βομβαρδίσετε τη Συρία

Συγχαρητήρια για την επιτυχημένη επίθεση στη Συρία μοίρασε διαδικτυακά ο Ντόναλτ Τραμπ, την ίδια ώρα που ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξαπέλυσε σφοδρά «πυρά», κάνοντας λόγο για σκηνοθετημένη επίθεση με χημικά στην Ντούμα, προκειμένου να δικαιολογηθεί ο βομβαρδισμός της Συρίας - «Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους απέφυγαν επιμελώς κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να τους φέρει σε εμπλοκή με τη Ρωσία»

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έγραψε σήμερα στο Twitter ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί της Δύσης κατά της συριακής κυβέρνησης «πραγματοποιήθηκαν άψογα» προσθέτοντας ότι: «Η Αποστολή Εξετελέσθη. Ο αεροπορικός βομβαρδισμός πραγματοποιήθηκε άψογα χθες το βράδυ. Ευχαριστώ την Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο για την σοφία και την ισχύ των ενόπλων δυνάμεών τους. Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Η Αποστολή Εξετελέσθη!».

Σε δεύτερο tweet, ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι είναι «περήφανος» για το σπουδαίο στρατό των ΗΠΑ που «πολύ σύντομα, μετά από δαπάνη δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα είναι ο σπουδαιότερος που είχε ποτέ η χώρα».

Όπως συμπλήρωσε δε, κανένας και τίποτα δεν θα μπορεί να τον πιάσει.

Αμερικανικό Πεντάγωνο: Οι βομβαρδισμοί ήταν επιτυχείς

Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί κατά συριακών στόχων, ήταν επιτυχείς και κατέστρεψαν κάθε στόχο που είχε εγκλωβιστεί, σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Οι βομβαρδισμοί είχαν ως αντικειμενικό σκοπό να μεταφέρουν ένα συνολικό και ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση της Συρίας, αλλά και να δράσουν αποτρεπτικά για το ενδεχόμενο μιας νέας χρήσης χημικών όπλων.

Οπως ανέφερε το αμερικανικό Πεντάγωνο, τα πλήγματα ήταν ακριβή, καταιγιστικά και αποτελεσματικά, ενώ οι ιομβαρδισμοί πήγαν πίσω για χρόνια, το πρόγραμμα χημικών όπλων της Συρίας.

Παράλληλα, το Πεντάγωνο τονίζει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για αμυντική εμπλοκή ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων, υπογραμμίζοντας ότι τα συριακά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας ήταν αναποτελεσματικά, σε μεγάλο βαθμό.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο δήλωσε επίσης, ότι δεν εντόπισε κάποια στρατιωτική αντίδραση στη Συρία, μετά την πραγματοποίηση των βομβαρδισμών, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν επιδιώκει την κλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων.

Πούτιν: Eπιθετική πράξη ενάντια σε ένα κυρίαρχο κράτος

Από την πλευρά του, ο Πούτιν καταδικάζει αποφασιστικά την επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά της Συρίας, κάνοντας λόγο για στημένο σκηνικό, αλλά και για επιθετική πράξη ενάντια σε κυρίαρχο κράτος χωρίς την άδεια του ΣΑ του ΟΗΕ.

Σε γραπτή ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «χωρίς την άδεια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καταπατώντας τον καταστατικό χάρτη και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου προέβησαν σε επιθετική πράξη ενάντια σε ένα κυρίαρχο κράτος που βρίσκεται στις επάλξεις του αγώνα κατά της τρομοκρατίας...».

«Οι ΗΠΑ, όπως και πριν από ένα χρόνο όταν σκηνοθέτησαν τη χρήση χημικών όπλων κατά του πληθυσμού, έτσι και τώρα χρησιμοποιούν το ίδιο πρόσχημα», συνεχίζει η ανακοίνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος τονίζει ότι στην Ντούμα βρέθηκαν Ρώσοι ειδικοί του στρατού και δεν διαπίστωσαν κανένα ίχνος χημικών.

Η ιστορία θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους και ήδη η Ουάσιγκτον έχει επιφορτιστεί την ευθύνη για τις αιματοχυσίες στη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, τη Λιβύη, καταλήγει η δήλωση του Ρώσου Προέδρου.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δηλώσει «οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους οι οποίες έπληξαν αστικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Συρία, παραβίασαν τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο».

«Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους απέφυγαν επιμελώς κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να τους φέρει σε εμπλοκή με τη Ρωσία»

Στο μεταξύ, στο θέμα της πιθανής εμπλοκής σε σύγκρουση με τη Μόσχα, ο έμπειρος διεθνολόγος Γκεόργκι Μπόφτ, διευκρινίζει πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους απέφυγαν επιμελώς κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να τους φέρει σε εμπλοκή με τη Ρωσία. Έκαναν ό,τι ήταν δυνατό για να μην περάσουν οι πύραυλοι από τον εναέριο χώρο των ρωσικών βάσεων στο λιμάνι της Ταρσούς και την αεροπορική βάση Χμειμίμ, κοντά στη Λαττάκια, και δεν έθιξαν καθόλου το κέντρο της Δαμασκού και το τετράγωνο που βρίσκεται το προεδρικό Μέγαρο, όπως επίσης και τα ξενοδοχεία που διαμένουν Ρώσοι και οι εμπειρογνώμονες του Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) που έφθασαν εκεί την περασμένη νύχτα.

Σε ό,τι αφορά, δε, το ρόλο της Βρετανίας και της Γαλλίας σε στρατιωτικό επίπεδο, υποστηρίζει ότι δεν είναι σαφής.

Διαβάστε επίσης:

Η απίστευτη αντίδραση του Μπασάρ αλ Άσαντ μετά τους βομβαρδισμούς

O διπρόσωπος κ. Ερντογάν: Από τη μία «γλύφει» τον Πούτιν και από την άλλη συγχαίρει τον Τραμπ

Ηχηρή απάντηση Πούτιν για το βομβαρδισμό

«Φωτιά και μέταλλο»: Ανηλεής βομβαρδισμός της Συρίας από 100 πυραύλους - Δείτε συγκλονιστικά βίντεο

Πηγή: RT, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις