ΚΟΣΜΟΣ

Η ώρα της κρίσης στη Συρία: Έφτασαν στην Ντούμα οι εμπειρογνώμονες για τα χημικά όπλα

Η ώρα της κρίσης στη Συρία: Έφτασαν στην Ντούμα οι εμπειρογνώμονες για τα χημικά όπλα

Εμπειρογνώμονες του διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) εισήλθαν την Τρίτη (17/04) στη συριακή πόλη Ντούμα, σύμφωνα με τα συριακά κρατικά Μέσα ενημέρωσης.

Οι διεθνείς επιθεωρητές έφθασαν το Σαββατοκύριακο στη Συρία για να επισκεφθούν τον τόπο της επίθεσης που φέρεται ότι πραγματοποιήθηκε με χημικά όπλα στην Ντούμα, κοντά στη Δαμασκό.

«Οι εμπειρογνώμονες της επιτροπής για τα χημικά όπλα μπήκαν στην Ντούμα», μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA την ώρα που οι δυτικές δυνάμεις, με πρώτες τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, κατηγορούν το συριακό καθεστώς και τους ρώσους συμμάχους του ότι εμποδίζουν την έρευνα του ΟΑΧΟ.

Η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι οι επιθεωρητές του ΟΑΧΟ δεν έχουν εισέλθει στην Ντούμα

Οι ΗΠΑ από την άλλη πιστεύουν ωστόσο ότι οι επιθεωρητές του διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) δεν έχουν κατορθώσει ακόμα να επισκεφτούν τον τόπο της επίθεσης που φέρεται ότι πραγματοποιήθηκε με χημικά όπλα στη συριακή πόλη Ντούμα στις 7 Απριλίου, δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ.

Η Νάουερτ τόνισε ότι έχει γνώση των αναφορών αυτών από τη Συρία, αλλά «η κατανόησή μας είναι ότι η ομάδα δεν εισήλθε στην Ντούμα».

Πρόσθεσε, δε, ότι οι ΗΠΑ έχουν πληροφορίες ότι χρησιμοποιήθηκε αέριο σαρίν και χλώριο στην επίθεση, εκφράζοντας ανησυχία ότι τα αποδεικτικά στοιχεία αλλοιώνονται όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα οι επιθεωρητές δεν μπορούν να φτάσουν στο σημείο.

Σχετικές ειδήσεις