ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Νέα «παράνοια» Ερντογάν – Απολύει ακόμη τρεις χιλιάδες στρατιωτικούς ως Γκιουλενιστές

Τουρκία: Νέα «παράνοια» Ερντογάν – Απολύει ακόμη τρεις χιλιάδες στρατιωτικούς ως Γκιουλενιστές

Οι τουρκικές αρχές αναγνώρισαν 3.000 ανθρώπους που υπηρετούν στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων και που πιστεύεται ότι έχουν διασυνδέσεις με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Νουρετίν Τσανικλί, προσθέτοντας ότι τα πρόσωπα αυτά θα αποταχθούν εντός των επόμενων ημερών.

Ο Τσανικλί, όπως μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό NTV, ανέφερε ότι τα πρόσωπα αυτά, τα οποία βαρύνονται με υποψίες ότι σχετίζονται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, θα απολυθούν από τις θέσεις τους με την έκδοση ενός έκτακτου διατάγματος που θα υποβληθεί προς έγκριση στον πρωθυπουργό.

«Αποκαλύψαμε μια δομή 3000 προσώπων στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων. Εντός των επόμενων ημερών, θα απολυθούν βάσει ενός νομοθετικού διατάγματος» είπε ο Τούρκος υπουργός, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Οι τουρκικές αρχές έχουν προβεί σε μαζικές εκκαθαρίσεις εντός των κρατικών θεσμών μετά την απόπειρα πραξικοπήματος που διαπράχθηκε τη νύχτα της 15ης- 16ης Ιουλίου 2016.

erdogan assasination

Η Άγκυρα κατηγορεί τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ότι ήταν ο εγκέφαλος του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Ωστόσο, ο Γκιουλέν, που διαμένει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ εδώ και περίπου 20 χρόνια, αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη.

Έκτοτε περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι συνελήφθησαν και περισσότεροι από 140.000 απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που τέθηκε σε ισχύ την 20η Ιουλίου του 2016 και έκτοτε παρατείνεται.

Η αντιπολίτευση και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποδοκιμάζουν το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, κατηγορώντας την τουρκική κυβέρνηση ότι το χρησιμοποιεί για να φιμώσει κάθε επικριτική φωνή.
Η έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, η οποία δημοσιεύθηκε χθες Τρίτη, ζητά την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης «χωρίς καθυστέρηση».

Διαβάστε επίσης:

Πρόωρες εκλογές στην Τουρκία: Απρόβλεπτες συνέπειες για την Ελλάδα

Οι πρώτες αντιδράσεις για τις πρόωρες εκλογές στην Τουρκία: «Όχι υπό καθεστώς εκτάκτου ανάγκης»

Ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία: Πρόωρες εκλογές στις 24 Ιουνίου

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις