ΚΟΣΜΟΣ

Δύο ακόμη Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινά πυρά - Στους 40 ο συνολικός αριθμός των θυματών

Δύο ακόμη Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινά πυρά - Στους 40 ο συνολικός αριθμός των θυματών

Στα τραύματά τους υπέκυψαν δύο ακόμη Παλαιστίνιοι που είχαν τραυματιστεί από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στο πλαίσιο του κινήματος διαμαρτυρίας κατά μήκος της μεθορίου μεταξύ του Ισραήλ και της Λωρίδας της Γάζας, ανεβάζοντας έτσι σε 40 το συνολικό αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί από τα τέλη του Μαρτίου.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, ο ένας Παλαιστίνιος που υπέκυψε στα τραύματά του ήταν ο 20χρονος Αμπντουλάχ Σαμάλι, ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά στην κοιλιακή χώρα κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ των διαδηλωτών και των Ισραηλινών στρατιωτών την περασμένη Παρασκευή, σημειώνοντας ότι με το θάνατό του ανέρχονται σε 5 οι Παλαιστίνιοι που έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στις διαδηλώσεις της περασμένης Παρασκευής, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ένας 15χρονος.

Ο έτερος Παλαιστίνιος που υπέκυψε στα τραύματά του είναι ο 18χρονος Ταχρίρ Ουαχάντα, ο οποίος είχε τραυματιστεί από σφαίρα στο κεφάλι στις 6 Απριλίου στην Χάν Γιουνές, στο νότιο τμήμα της περιοχής, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Λωρίδας της Γάζας.

Ο θάνατος των δύο Παλαιστινίων ανεβάζει σε 40 το συνολικό αριθμό των Παλαιστίνιων διαδηλωτών που έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 30 Μαρτίου που άρχισε το κίνημα που ονομάστηκε «Πορεία της Επιστροφής».

Η πλειοψηφία από αυτούς έχει σκοτωθεί από τα πυρά στρατιωτών που φρουρούν στον φράκτη ασφαλείας που βρίσκεται μεταξύ του Ισραήλ και της Λωρίδας της Γάζας. Ορισμένοι έχουν επίσης χάσει τη ζωή τους από τα πυρά του πυροβολικού ή της ισραηλινής αεροπορίας.

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί εξάλλου από σφαίρες ή από την εισπνοή δακρυγόνων, σύμφωνα με τα σωστικά συνεργεία.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδηλώνουν εδώ και τέσσερις συνεχόμενες Παρασκευές. Ορισμένοι πετούν πέτρες ή ελαστικά που καίγονται στους Ισραηλινούς στρατιώτες, οι οποίοι απαντούν με πραγματικές σφαίρες.

Η χρήση πραγματικών σφαιρών από τους Ισραηλινούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων αποτέλεσε αντικείμενο επικρίσεων από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προκάλεσε αιτήματα για τη διεξαγωγή ανεξάρτητων ερευνών από την πλευρά του ΟΗΕ και της ΕΕ.

Ο ισραηλινός στρατός έχει απαντήσει ότι ανοίγει πυρ μόνον όταν είναι απαραίτητο για να προστατεύσει τους στρατιώτες του ή το φράκτη ασφαλείας που έχει εγείρει, ενώ κανένας τραυματισμός δεν έχει προκληθεί στους κόλπους του.

Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι της Λωρίδας της Γάζας συγκεντρώνονται από τις 30 Μαρτίου κοντά στα σύνορα, διεκδικώντας το δικαίωμα των Παλαιστινίων να επιστρέψουν στα εδάφη από τα οποία εκδιώχθηκαν ή έφυγαν μετά τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948.

Οι διαμαρτυρίες αυτές γίνονται επίσης για την καταδίκη του αποκλεισμού που έχει επιβάλλει το Ισραήλ εδώ και περισσότερο από 10 χρόνια για να περιορίσει τη Χαμάς, η οποία βρίσκεται στην κυβέρνηση στη Λωρίδα της Γάζας.

Σχετικές ειδήσεις