ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Δεν απάντησαν σε τίποτα για Σκριπάλ – Έχουμε στοιχεία για σκηνοθετημένη επίθεση στην Ντούμα

Ρωσία: Δεν απάντησαν σε τίποτα για Σκριπάλ – Έχουμε στοιχεία για σκηνοθετημένη επίθεση στην Ντούμα

Η βρετανική πλευρά δεν έδωσε απαντήσεις στα πιο σημαντικά ερωτήματα σε σχέση με την υπόθεση Σκριπάλ, δήλωσε στο πρακτορείο TASS η μόνιμη ρωσική αντιπροσωπεία στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ).

«Τα στοιχεία που πήραμε από τη βρετανική πλευρά δεν μας καλύπτουν. Ασφαλώς θα χρειασθεί χρόνος για μια πιο λεπτομερή ανάλυση. Η πρώτη εντύπωση είναι ότι οι Βρετανοί δεν απάντησαν στα πιο σημαντικά ερωτήματα που τους θέσαμε». Τη δήλωση αυτή έκανε η μόνιμη ρωσική αντιπροσωπεία στον ΟΑΧΟ, η οποία επεσήμανε ότι «μελετάει τα περαιτέρω βήματα στα οποία ενδέχεται να προχωρήσει», όπως και ότι «σε κάθε περίπτωση θα επιδιώξουμε να λάβουμε απαντήσεις επί της ουσίας όσον αφορά τις πιο σημαντικές για εμάς πλευρές»

Στις 13 Απριλίου η Ρωσία είχε παραδώσει στη Βρετανία, βάσει του άρθρου 9 της Συνθήκης για τη Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, ένα κατάλογο με ερωτήματα που αφορούσαν τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, στο Σάλσμπερι. Οι απαντήσεις από τη βρετανική πλευρά έπρεπε να δοθούν έως τις 23 Απριλίου και όντως δόθηκαν εμπρόθεσμα το βράδυ της Δευτέρας, όπως επιβεβαίωσε η ρωσική αντιπροσωπεία στον ΟΑΧΟ.

Όπως είχε δηλώσει μάλιστα ο εκπρόσωπος της Βρετανίας στον ΟΑΧΟ Πήτερ Ουίλσον, οι απαντήσεις θα σταλούν όχι μόνο στη ρωσική πλευρά, αλλά και σε όλες τις χώρες μέλη του Οργανισμού.

Η Ρωσία προτίθεται να παρουσιάσει στοιχεία για το σκηνοθετημένο βίντεο περί χρήσης χημικών στη Συρία

Η Ρωσία προτίθεται επίσης να παρουσιάσει στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) μάρτυρες από τη Συρία που συμμετείχαν στο σκηνοθετημένο βίντεο της οργάνωσης «Λευκά κράνη» περί της δήθεν επίθεσης με χημικά όπλα στην πόλη Ντούμα. Αυτό ανακοίνωσε με ανάρτηση της στην σελίδα της στο twitter η μόνιμη αντιπροσωπεία της Ρωσίας στον ΟΑΧΟ.

Όπως διευκρίνισε, δε, η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.

Αρχικά θα ενημερωθούν τα μέλη του ΟΑΧΟ, ενώ στη συνέχεια θα επακολουθήσει συνέντευξη Τύπου με τη συμμετοχή μαρτύρων από την Συρία.

Στην ύπαρξη μαρτύρων είχε αναφερθεί κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη σύνοδο της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού στις 16 Απριλίου ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο ΟΑΧΟ Αλεξάντρ Σούλγκιν.

Σύμφωνα με τον Σούλγκιν οι Ρώσοι εμπειρογνώμονες που πραγματοποίησαν έρευνα στην πόλη Ντούμα δεν εντόπισαν καμία ένδειξη ότι έγινε χρήση χημικών όπλων. Ωστόσο κατάφεραν να βρουν άτομα που συμμετείχαν στο σκηνοθετημένο βίντεο, το οποίο είχε παρουσιασθεί ως αποδεικτικό στοιχείο της επίθεσης με χημικά όπλα που είχε γίνει στην Ντούμα στις 7 Απριλίου.

Σχετικές ειδήσεις