ΚΟΣΜΟΣ

Δραματικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν την έναρξη της «εποχής του τρόμου»

Δραματικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν την έναρξη της «εποχής του τρόμου»

Οι Ταλιμπάν ξεκίνησαν επισήμως σήμερα 25 Απριλίου την εαρινή τους επιχείρηση απορρίπτοντας με αυτό τον τρόπο εμμέσως τις πρόσφατες εκκλήσεις της κυβέρνησης του Αφγανιστάν για ειρηνευτικές συνομιλίες.

Η επιχείρηση αλ Χάντακ – που πήρε το όνομά της από τη μάχη που έδωσε ο προφήτης Μωάμεθ τον 7ο αιώνα για να υπερασπιστεί τη Μεδίνα από τους «άπιστους» εισβολείς—θα έχει στόχο τις αμερικανικές δυνάμεις και «τους πράκτορες των υπηρεσιών Πληροφοριών τους», καθώς και τους «εσωτερικούς εταίρους τους», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι Ταλιμπάν.

Πρόκειται εν μέρει για μια απάντηση στη νέα στρατηγική για το Αφγανιστάν την οποία παρουσίασε πέρυσι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και η οποία προσφέρει μεγαλύτερη ευχέρεια στις αμερικανικές δυνάμεις να μάχονται εναντίον των ανταρτών, εξηγούν.

Η εαρινή επιχείρηση σηματοδοτεί την έναρξη «της εποχής των συγκρούσεων», αν και φέτος αυτές συνεχίστηκαν όλο τον χειμώνα, ενώ οι αντάρτες ανέλαβαν την ευθύνη και για μια σειρά αιματηρών επιθέσεων στην Καμπούλ.

taliban captures key helmand district after afghan forces decide to pull out 1455979879

Η Αλ Χάνταν έχει στόχο να «συντρίψει, να σκοτώσει και να αιχμαλωτίσει τους Αμερικάνους εισβολείς και τους υποστηρικτές τους», προειδοποίησαν οι Ταλιμπάν. Σύμφωνα με τους ίδιους, η παρουσία αμερικανικών βάσεων στο Αφγανιστάν «υπονομεύει κάθε πιθανότητα ειρήνης» και συμβάλλει σημαντικά «στην παράταση του πολέμου».

Εδώ και πολλές εβδομάδες οι Ταλιμπάν δέχονται πιέσεις να δεχθούν την πρόταση του Αφγανού προέδρου Άσραφ Γάνι για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών. Ωστόσο στην ανακοίνωσή τους δεν γίνεται καμία αναφορά σχετικά.

«Ξεκινάει ένα τεταμένο και θερμό καλοκαίρι», σχολίασε Δυτικός διπλωμάτης.

Σύμφωνα με τον Αφγανό πολιτικό αναλυτή Άχμαντ Σαΐντι, οι Ταλιμπάν φαίνεται ότι πιστεύουν πως η απόρριψη από την Ουάσινγκτον τον Φεβρουάριο της δικής τους πρότασης για άμεσες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ δεν τους αφήνει «άλλη επιλογή από το να πολεμήσουν».

e689c9b1 0add 4afa 8f4b a7e9ee02cf20

«Φέτος θα προσπαθήσουν να αποδυναμώσουν ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση. Θα προσπαθήσουν να εκτροχιάσουν την εκλογική διαδικασία», προσθέτει αυτός ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Καμπούλ.
Ο εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Άμυνας Μοχάμαντ Ράντμανις χαρακτήρισε την ανακοίνωση των Ταλιμπάν «προπαγάνδα».

Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν έχει πολλά να κάνει ενόψει των βουλευτικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες για τον Οκτώβριο, ενώ ο στρατός δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τους αντάρτες στο πεδίο της μάχης και να προστατεύσει τους αμάχους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις