ΚΟΣΜΟΣ

Πρωτομαγιά Γαλλία: Στις «φλόγες» το Παρίσι – Έπιασαν την αστυνομία στον «ύπνο» (Pics+Vids)

Πρωτομαγιά Γαλλία: Στις «φλόγες» το Παρίσι – Έπιασαν την αστυνομία στον «ύπνο» (Pics+Vids)

Βίαιες ταραχές ξέσπασαν στο Παρίσι κατά τη διάρκεια της πορείας για την εργατική Πρωτομαγιά.

Με επεισόδια πρωτοφανούς έντασης τερμάτισε στο Παρίσι η πορεία για την εργατική Πρωτομαγιά με επίκεντρο τη γέφυρα του Austerlitz που ενώνει την δεξιά όχθη του Σηκουάνα με την αριστερά.

Τη γέφυρα είχαν μπλοκάρει περισσότεροι 1.200 αναρχικοί γνωστοί και ως «Black block» αποφασισμένοι να «προσφέρουν» μια μέρα «κόλασης» στον Ε. Μακρόν και «στον κόσμο του», όπως είχαν δηλώσει στο Facebook μέσω του αντικαπιταλιστικού - αντιφασιστικού κινήματος Mili (Mouvement inter luttes indépendant- Ανεξάρτητο κίνημα εσωτερικών αγώνων) λόγω της επετείου των 50 χρόνων από τον Μάη του 1968.

19451317

Παρ' ότι η Εισαγγελία Παρισίων είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο επεισοδίων, και παρά τις ενισχυμένες αστυνομικές δυνάμεις με 22 έκτακτες μονάδες των γαλλικών ΜΑΤ (CRS), οι αντιεξουσιαστές τα κατάφεραν και το μπουλεβάρτο «de l'Hopital» -κατά μήκος του σταθμού του Austerlitz- έζησε κοντά 4 ώρες πραγματικής «κόλασης».

19451362

Οι διαδηλωτές έσπασαν και έκαψαν οτιδήποτε συμβόλιζε τον καπιταλισμό ή το κράτος. Έσπασαν βιτρίνες, κατέστρεψαν ένα κατάστημα McDonalds και μία αντιπροσωπεία πολυτελών αυτοκινήτων. Έφτιαξαν οδοφράγματα, έριξαν βόμβες μολότοφ και έβαλαν φωτιές στα δοχεία απορριμμάτων ή στα σκέπαστρα στις στάσεις λεωφορείων. Με λοστούς ξεσήκωσαν το λιθόστρωτο του μπουλεβάρτου εκσφενδονίζοντας τις πέτρες στα γαλλικά ΜΑΤ που απάντησαν με ασφυξιογόνα, κρότου-λάμψης και νερό υπό πίεση.

5ae881f3fc7e93e25f8b4577

Αυτές τις ώρες το ερώτημα πολλών είναι γιατί η αστυνομία δεν κατάφερε να προβλέψει τη στρατηγική κίνηση του Black Block πάνω στη γέφυρα Austerlitz, αφού η Εισαγγελία είχε ήδη προειδοποιήσει για τον κίνδυνο.

DcHftkWW0AAbwqM

Αναγνωρίζεται ότι υπήρξε πράγματι αποτελεσματικός έλεγχος για τα άτομα που πήραν μέρος στην πορεία. Αυτή τη φορά όμως οι αναρχικοί άλλαξαν μέθοδο και αντί να δράσουν στο τέλος της πορείας, βγήκαν μπροστά, δίνοντας ραντεβού στη γέφυρα. Εκεί πέρασαν χωρίς να γίνει έλεγχος για το τι μετέφεραν στα σακίδιά τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου εσωτερικών 140.000 άτομα διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων 50.000 στο Παρίσι. Κατά την άποψη του συνδικάτου CGT που οργάνωσε τις διαδηλώσεις, ο συνολικός αριθμός των διαδηλωτών έφτασε τις 210.000.

19449438

Στην Αυστραλία όπου βρίσκεται ο Γάλλος πρόεδρος ήταν νύχτα κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Έτσι όλοι περιμένουν την πρωινή αντίδραση του Ε. Μακρόν για την πρώτη αυτή ταραχώδη «κοινωνική άνοιξη» της προεδρίας του.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην παρακάτω gallery του Newsbomb.gr

(Με πληροφορίες από RT, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Leparisien, Express)

Σχετικές ειδήσεις