ΚΟΣΜΟΣ

Δεν τον θέλουν! Αγανακτισμένοι οι Βρετανοί με την επίσκεψη Ερντογάν στο Λονδίνο

Δεν τον θέλουν! Αγανακτισμένοι οι Βρετανοί με την επίσκεψη Ερντογάν στο Λονδίνο

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένας «πολύτιμος και αξιόπιστος» σύμμαχος καθώς έφθασε στο Λονδίνο για την πρώτη από τις δύο μόνο επισκέψεις που θα κάνει στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας…

Παρόλο που ο Eρντογάν έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις στη χώρα του για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Βρετανία έχει διατηρήσει στενούς δεσμούς με την κυβέρνησή του, υπογράφοντας αμυντικές συμφωνίες αξίας περίπου 750 εκατομμυρίων λιρών μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Χθες στο Λονδίνο, ο Eρντογάν δήλωσε στο τουρκικό-βρετανικό φόρουμ Tatlidil. «Θεωρώ τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου ως αναγκαιότητα και όχι απλή επιλογή για τα συμφέροντα των δύο χωρών. Η συνεργασία που έχουμε με το Ηνωμένο Βασίλειο ξεπερνά κάθε μηχανισμό που δημιουργήσαμε με άλλους εταίρους. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένας στρατηγικός σύμμαχος που θεωρούμε πολύτιμο και αξιόπιστο».

Η τριήμερη επίσκεψη θα επικεντρωθεί κυρίως στους εμπορικούς δεσμούς, αλλά ο Eρντογάν θα συναντηθεί και με τη βασίλισσα, γεγονός που οι αντίπαλοι φοβούνται ότι θα χρησιμοποιήσει για να βελτιώσει την εικόνα του και να διεκδικήσει νομιμοποίηση στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Κατά την ομιλία του στο Chatham House επρόκειτο να συναντήσει επιχειρηματίες για να τους ενθαρρύνει να επενδύσουν στην Τουρκία.

Ο Vince Cable, ο αρχηγός των Φιλελεύθερων Δημοκρατών κάλεσε τους υπουργούς να μιλήσουν εναντίον του κ. Eρντογάν.

34800

«Η κυβέρνηση Μέι φαίνεται να αντικατέστησε τη διπλωματία με την ψευδοκολακεία στην προσπάθειά της για το Brexit», δήλωσε. «Επιτρέποντας μια κρατική επίσκεψη και μία συνάντηση με τη βασίλισσα, οι Μέι και Τζόνσον στρώνουν ουσιαστικά το κόκκινο χαλί για έναν άνδρα που αγνοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο οποίος είναι υπεύθυνος για ανησυχητική καταπίεση.

Οι εκλογές, που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στις 24 Ιουνίου αποσκοπούν στον εκ νέου εκλογή του Eρντογαν για πέντε ακόμη χρόνια με αυξημένες εξουσίες, επιτρέποντάς του να μετατοπίσει την Τουρκία προς την κατεύθυνση μιας δικτατορίας, αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Independent.

Στην πραγματικότητα, με τον Ερντογάν στην εξουσία, η Τουρκία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό φυλακισμένων δημοσιογράφων στον κόσμο. Δεν είναι περίεργο ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, όταν κάποιος που θα είχε ψηφίσει ή ακόμα και απλά θα είχε εκφράσει κάποια γνώμη εναντίον του, είτε είναι στη φυλακή είτε εγκατέλειψε τη χώρα. Αυτό που προκαλεί μια ενδιαφέρουσα ερώτηση είναι το εξής: πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να τον υποδεχθεί με ανοιχτές αγκάλες, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται να αυξήσει κι άλλο την επιρροή του στην Τουρκία; Ο κόσμος στη Βρετανία πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να αντιδράσει στην επίσκεψη Ερντογάν –δεν πρέπει να βασιζόμαστε στην κυβέρνηση σε τέτοια θέμα

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις