ΚΟΣΜΟΣ

«Μετράνε» νεκρούς στη Γάζα και η Μέι ζητά «αυτοσυγκράτηση» από όλες τις πλευρές (Vid)

«Μετράνε» νεκρούς στη Γάζα και η Μέι ζητά «αυτοσυγκράτηση» από όλες τις πλευρές (Vid)

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας απεύθυνε σήμερα 15 Μαΐου έκκληση για αυτοσυγκράτηση προς «όλες τις πλευρές», ωσάν να εξισώνει τους θύτες με τα θύματα σε σχέση με τις αιματηρές συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας, όπου 62 Παλαιστίνιοι δολοφονήθηκαν χθες εν ψυχρώ από τον ισραηλινό στρατό κατά τη διάρκεια διαδήλωσης.

«Απευθύνουμε έκκληση για αυτοσυγκράτηση προς όλες τι πλευρές» δήλωσε η Τερέζα Μέι κατά τα διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο, αφού κάλεσε αρχικά το «Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση».

«Πρέπει επειγόντως να αποσαφηνίσουμε τα γεγονότα έπειτα απ’ ό,τι συνέβη χθες» τόνισε η ίδια.

Δείτε τις κοινές δηλώσεις Μέι – Ερντογάν στο Λονδίνο σήμερα:

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διατύπωσε σήμερα την ελπίδα ότι η Σύνοδος του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη θα στείλει «ένα πολύ ηχηρό μήνυμα στον κόσμο» αφού δεκάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τις σφαίρες Ισραηλινών στρατιωτών στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

«Η έκτακτη συνεδρίαση της Παρασκευής θα στείλει ένα πολύ ηχηρό μήνυμα στον κόσμο από την Κωνσταντινούπολη» δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, προσθέτοντας ότι έχουν κληθεί να παραστούν και οι 57 χώρες του Οργανισμού.

«Μια τέτοια (έξαρση) της βίας είναι καταστροφική για τις προσπάθειες με στόχο την επίτευξη της ειρήνης και απευθύνουμε έκκληση προς όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση» είπε λίγο πριν η Τερέζα Μέι.

Για την πρωθυπουργό της Βρετανίας, αυτές οι απώλειες ζωής είναι «τραγικές και εξαιρετικά ανησυχητικές».

Για μία ακόμη φορά το Λονδίνο επισήμανε ότι τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής μιας ανεξάρτητης έρευνας, την ώρα που οι ΗΠΑ εμπόδισαν χθες την υιοθέτηση ενός ανακοινωθέντος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ υπέρ της διενέργειας μιας τέτοιας έρευνας.

«Πρέπει επειγόντως να καθορίσουμε τα γεγονότα έπειτα απ’ ότι συνέβη χθες, μέσω μιας ανεξάρτητης και διαφανούς έρευνας, που να επικεντρώνεται ιδίως στον λόγο που έγινε χρήση από τους Ισραηλινούς τέτοιου αριθμού αληθινών σφαιρών και στον ρόλο που έπαιξε η Χαμάς στα γεγονότα» τόνισε η Μέι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις