ΚΟΣΜΟΣ

Ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας νεκρός από έκρηξη στην Υεμένη

Ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας νεκρός από έκρηξη στην Υεμένη

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της αστυνομίας και άλλα δύο άτομα, σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας στη νότια πόλη Άντεν, στην Υεμένη.

Την ευθύνη για την τοποθέτηση βόμβας, οι αστυνομικές αρχές επέρριψαν στην Αλ Κάιντα.

Ο αλ Χάτζι ήταν επικεφαλής μιας μονάδας αντιμετώπισης ταραχών στο Άντεν και από την έκρηξη σκοτώθηκε ο ίδιος και άλλα δύο άτομα, ενώ τραυματίστηκαν τα δύο παιδιά του, το ένα σοβαρά.

Στο μεταξύ δεκάδες χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν και χθες σε διάφορες επαρχίες της Υεμένης, για να απαιτήσουν τον τερματισμό της εξουσίας του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, ο οποίος κυβερνά επί 33 χρόνια. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε εφόδους δυνάμεων πιστών στο Σάλεχ ,σε περιοχές της πρωτεύουσας Σαναά και σε χωριά στην Αρχάμπ, ενώ δεκάδες τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Saba.

Στην επαρχία Ιμπ, νότια της Σαναά, τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν, όταν ένοπλοι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης άνοιξαν πυρ εναντίον του οχήματός τους και άλλοι τέσσερις διαδηλωτές τραυματίστηκαν σοβαρά στην πόλη Τάιζ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Από τα κυβερνητικά στοιχεία, τουλάχιστον 1.480 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε επεισόδια στη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου, από το Φεβρουάριο ως το Σεπτέμβριο.

Η κρίση στην χώρα επιδεινώθηκε λόγω της επανειλημμένης υπαναχώρησης του Σάλεχ από ένα σχέδιο των μοναρχιών του Κόλπου στο οποίο είχε συμφωνήσει και προβλέπει την μεταβίβαση της εξουσίας με αντάλλαγμα το να του παραχωρηθεί αμνηστία, ωθώντας την στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου.