ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Τουρκία: Επίθεση στον Ερντογάν μέσω Ελλάδας για τον «Θεσσαλονικιό» Μουχαρέμ Ιντζέ

Εκλογές Τουρκία: Επίθεση στον Ερντογάν μέσω Ελλάδας για τον «Θεσσαλονικιό» Μουχαρέμ Ιντζέ

Κάτι λιγότερο από μήνα πριν τις εκλογές στην Τουρκία, ο Μοχαρέμ Ιντζέ πραγματοποίησε την Κυριακή (27/5) προεκλογική συγκέντρωση σε πόλη κοντά στη Σμύρνη. Η ιδιαιτερότητα της ομιλίας ήταν ότι είχε αρκετές αναφορές στην Ελλάδα.

Ο Ιντζέ, παρουσία 20.000 πολιτών, ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως όπως ο Κεμάλ Ατατούρκ, έτσι και αυτός έχει καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη.

Ο υποψηφίος στις προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα είπε αρχικά: «Είμαστε στη Σμύρνη όπου ξεκινήσαμε για να ιδρύσουμε τη Δημοκρατία μας. Αυτοί οι άνθρωποι, είναι άνθρωποι που πάλεψαν εναντίον των Ελλήνων, που θεωρητικά θα έπρεπε να είναι πιο εχθρικοί απέναντι στην Ελλάδα, αλλά την ίδια στιγμή αυτοί οι άνθρωποι έχουν τις πιο φιλικές διαθέσεις για τους Έλληνες. Θέλουν ειρήνη. Γι’ αυτό είμαι περήφανος που βρίσκομαι εδώ», είπε αρχικά.

Αμέσως μετά άρχισε την… επίθεση στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Ξέρετε ότι πλέον δεν έχουμε καλές σχέσεις με καμία χώρα. Αλλά πρέπει να πούμε ότι ο Ερντογάν δεν είναι ο μόνος που φταίει για αυτό. Δυστυχώς, κι άλλες χώρες έχουν ηγέτες ή πολιτικούς όπως ο Ερντογάν. Είτε η δική τους πολιτική έχει ως γνώμονα την εχθρότητα είτε η δική μας πολιτική έχει γνώμονα την εχθρότητα. Έχω κι εγώ καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη. Όπως κι εκείνος που ίδρυσε αυτή τη χώρα (Κεμάλ Ατατούρκ)», είπε. Και καταχειροκροτήθηκε.

Ο Ιντζέ υποσχέθηκε ότι θα βελτιώσει τις σχέσεις με τους γείτονες, αλλά ποτέ δεν θα κάνει καμία υποχώρηση. «Θα κινηθούμε ειρηνικά, αλλά πάντοτε θα έχουμε προτεραιότητα την Τουρκία. Ο Ερντογάν διοικεί αυτή τη χώρα τα τελευταία 16 χρόνια. Αλλά πλέον έκανε την χώρα μας χειρότερη και από την Ελλάδα, στην οικονομία».

Με την τούρκικη λίρα να «βυθίζεται», ο Ιντζέ εξαπέλυσε επίθεση στον Ερντογάν και για την οικονομία. «Έχουμε πολλά χρέη στο εξωτερικό σε δολάρια», ενώ εξαπέλυσε νέα πυρά κατά του Τούρκου προέδρου με αφορμή τις τελευταίες επιθέσεις του κατά των αγορών.

«Εσύ (ο Ερντογάν) λες ότι αυτό είναι μια παγίδα των χωρών που δεν θέλουν την ανάπτυξή μας, που θέλουν να βλάψουν την Τουρκία. Ας πούμε ότι χρωστάω σε κάποιον 340.000 δολάρια. Αυτός θα θέλει να χρεοκοπήσω; Αν χρεοκοπήσω πώς θα μπορέσω να εξοφλήσω το χρέος μου; Γιατί οι διεθνείς δυνάμεις να θέλουν να μην μπορώ να ξεχρεώσω;», είπε.

Τέλος, κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο να παραδεχτεί τα λάθη του. «Παραδέξου ότι πούλησες τις βιομηχανίες, παραδέξου ότι έδωσες προνόμια σε δικούς σου ανθρώπους, τους έκανες πλούσιους, και άφησες φτωχό τον λαό της χώρας».

Ποιος είναι ο Ιντζέ

Ο Ιντζέ ήταν δύο φορές υποψήφιος, το 2014 και το 2018, ως αντίπαλος του Κιλιτσντάρογλου για να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος.

Γεννήθηκε ίδια μέρα με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του (4 Μαΐου) το 1964, στο χωριό Elmalık της Γιάλοβας, είναι καθηγητής φυσικής, ενώ εξακολουθεί να είναι βουλευτής στο κόμμα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Οι παππούδες του από την πλευρά του πατέρα του κατάγονταν από τη Θεσσαλονίκη, ενώ από την πλευρά της μητέρας του η καταγωγή των γωνιών κρατάει από τον Πόντο.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι η Τουρκία οδεύει προς διπλές πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στις 24 Ιουνίου. Οι εκλογές αυτές επρόκειτο κανονικά να διεξαχθούν τον Νοέμβριο 2019.

Σχετικές ειδήσεις