ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Κάρλο Κοταρέλι

Ιταλία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Κάρλο Κοταρέλι

Ιταλία | Πολιτική κρίση:Την εντολή για να συγκροτήσει άμεσα κυβέρνηση τεχνοκρατών έλαβε το μεσημέρι της Δευτέρας (28/05/2018) ο Ιταλός οικονομολόγος και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, Κάρλο Κοταρέλι, από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ο ΠΡΩΗΝ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΗΣ ΤΟΥ ΔΝΤ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΕ ΝΕΕΣ ΚΑΛΠΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2019

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Κοταρέλι τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα είναι ουδέτερη και ότι θα δράσει για το καλό της χώρας.

Παράλληλα έκανε γνωστό ότι, αν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, θα εγκριθεί ο νέος προϋπολογισμός και μετά η χώρα θα πάει σε εκλογές το αργότερο στις αρχές του 2019 ενώ, αν η κυβέρνηση καταψηφισθεί από το κοινοβούλιο, οι εκλογές θα γίνουν μετά το καλοκαίρι.

Ο Κοταρέλι δήλωσε ρητά πως ούτε ο ίδιος ούτε οι υπουργοί του θα θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές. «Η κυβέρνησή μου θα διαχειριστεί με σωφροσύνη τη δημόσια οικονομία», πρόσθεσε ο Ιταλός τεχνοκράτης και νέος πρωθυπουργός.

«Με την Ευρώπη χρειάζεται εποικοδομητικός διάλογος, γνωρίζοντας ότι ο ρόλος μας, ως ιδρυτικής χώρας είναι βασικός, όπως και η παραμονή μας στην ζώνη του ευρώ», κατέληξε ο Κάρλο Κοταρέλι.

Πάντως θεωρείται πλέον απίθανο η κυβέρνησή του να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, δεδομένης της αρνητικής θέσης της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων.

«Ο πρόεδρος Ματαρέλα δέχθηκε το δόκτορα Κοταρέλι, από τον οποίο ζήτησε να σχηματίσει κυβέρνηση», ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο γενικός γραμματέας της προεδρίας Ούγκο Ζαμπέτι μετά τη συνομιλία που είχαν οι δύο άνδρες.

Δείτε το βίντεο

Το νέο επεισόδιο στη σοβούσα εδώ και 12 εβδομάδες πολιτική κρίση στην Ιταλία ξεκίνησε χθες, Κυριακή (27/05) όταν ο Ματαρέλα αρνήθηκε να διορίσει τον ευρωσκεπτικιστή Πάολο Σαβόνα επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών, μολονότι αυτός προτάθηκε από τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε και υποστηριζόταν από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Το προνόμιο αυτό του Προέδρου, το οποίο προβλέπεται από το άρθρο 92 του ιταλικού Συντάγματος, προκάλεσε την οργή του Ματέο Σαλβίνι της ακροδεξιάς Λέγκα και του Λουίτζι Ντι Μάιο, του λαϊκιστικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων.

Μάλιστα, ο Ντι Μάιο έφτασε στο σημείο να απειλήσει τον Πρόεδρο της Ιταλίας με παραπομπή στη Βουλή για «εσχάτη προδοσία», μια κίνηση που ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια εντυπωσιασμού και η οποία δεν θεωρείται εφικτή.

Και τούτο, γιατί αν και ο επικεφαλής των «Πέντε Αστέρων» πόνταρε σε στήριξη από τη Λέγκα του Βορρά, φαίνεται τελικά πως την… πάτησε.

Ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος, Ματέο Σαλβίνι, απέρριψε τη Δευτέρα (28/05/2018) τη συζήτηση περί παραπομπής του προέδρου Ματταρέλλα, για εσχάτη προδοσία και επισημαίνει ότι θέλει αλλαγή του εκλογικού νόμου.

«Πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας. Κάποια πράγματα δεν γίνονται εν θερμώ… Δεν θέλω να συζητήσω για παραπομπή», είπε χαρακτηριστικά ο Σαλβίνι, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio Capital.

Σημείωσε ότι από τη στιγμή που η Λέγκα και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή «πρέπει να δούμε εάν μπορεί να αρχίσει στη Βουλή η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο».

Ο ίδιος ο πρόεδρος επισήμανε πάντως ότι δεν ήταν εκείνος, που μπλόκαρε τη διαδικασία για σχηματισμό κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι για «το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να επιλεγεί ένα πρόσωπο, που δεν θα στέλνει το μήνυμα ότι η Ιταλία οδεύει προς έξοδο από το ευρώ».

Ποιος είναι ο νέος εντολοδόχος πρωθυπουργός

cottarelli 3

Ο 64χρονος Κοταρέλι, οικονομολόγος στο επάγγελμα και απόφοιτος της Σχολής Οικονομικών της Σιένα αλλά και της αντίστοιχης του Λονδίνου, είχε εργαστεί για λογαριασμό του ΔΝΤ από το 2008 έως το 2013 και έχει το παρατσούκλι «Mr. Scissors» (στα ελληνικά «ο κύριος Ψαλίδι»).

Το διόλου τιμητικό προσωνύμιο οφείλεται στις ενέργειες που είχε κάνει ο ίδιος κατά την περίοδο της θητείας του στο Ταμείο, προβαίνοντας σε δραστικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες της Ιταλίας.

Δεν είναι λίγοι, άλλωστε, οι πολιτικοί αναλυτές στη γειτονική χώρα που θεωρούν ότι ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας άνοιξε την «Κερκόπορτα» στο ΔΝΤ.

Άλλοι, πάλι, επιχειρούν ακόμη και συγκρίσεις της τωρινής πολιτικής κατάστασης στην Ιταλία με την ελληνική κρίση του 2015, αλλά και τα όσα είχαν συμβεί νωρίτερα, το 2010, όταν ο τότε πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, προσέφευγε στο ΔΝΤ, ώστε να μπει η Ελλάδα στο πρώτο Μνημόνιο.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε ΕΔΩ όλο το χρονικό της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία

Σχετικές ειδήσεις