ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορική μέρα για τη Σ. Αραβία: Οι γυναίκες έπιασαν επιτέλους τομόνι και οδήγησαν μέχρι και… Formula

Ιστορική μέρα για τη Σ. Αραβία: Οι γυναίκες έπιασαν επιτέλους τομόνι και οδήγησαν μέχρι και… Formula

Η απαγόρευση της οδήγησης για τις γυναίκες, η οποία ισχύει εδώ και δεκαετίες στη Σαουδική Αραβία, ήρθη σήμερα (24/06), με αποτέλεσμα συγκινημένες και υπερήφανες δεκάδες γυναίκες οδηγοί να «ξεχυθούν» αμέσως στους δρόμους του Ριάντ με τα αυτοκίνητά τους.

«Είναι ένα ιστορικό γεγονός για κάθε γυναίκα στη Σαουδική Αραβία», δήλωσε η Σαμπίκα αλ Ντοσάρι, μια παρουσιάστρια της σαουδαραβικής τηλεόρασης αναφερόμενη στην ιστορική αυτή απόφαση στη Σαουδική Αραβία, την μόνη χώρα στον κόσμο όπου απαγορευόταν στις γυναίκες να οδηγούν.

«Αισθάνομαι ελεύθερη σαν πουλί», δήλωσε παράλληλα στο AFP η επίσης παρουσιάστρια της τηλεόρασης Σαμάρ Αλμογκρέν, οδηγώντας το αυτοκίνητό της κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Ριάντ.

Το μέτρο αυτό, αίτημα εδώ και καιρό ακτιβιστριών που έχουν καταλήξει ακόμα και στη φυλακή επειδή τόλμησαν να αψηφήσουν την απαγόρευση, τέθηκε σε ισχύ σήμερα στις 00:00 τοπική ώρα, ωθώντας δεκάδες γυναίκες να βγουν στους δρόμους με τα αυτοκίνητά τους.

Πολλές γυναίκες της σαουδαραβικής ελίτ που μπορούσαν να οδηγούν στο Λονδίνο ή το Ντουμπάι, αλλά όχι στο Ριάντ, είχαν αψηφήσει την απαγόρευση στη Σαουδική Αραβία, όμως συλλαμβάνονταν.

«Είναι μια μεγάλη επιτυχία», σχολίασε σήμερα ο δισεκατομμυριούχος Αλ Ουάλιντ Μπεν Ταλάλ.

«Τώρα οι γυναίκες έχουν την ελευθερία τους», πρόσθεσε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας σε βίντεό του που αναρτήθηκε στο Twitter.

Η ιστορική αυτή αλλαγή στη Σαουδική Αραβία, η οποία είχε ανακοινωθεί το Σεπτέμβριο του 2017, ήταν ιδέα του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπεν Σαλμάν και ανήκει σε ένα ευρύ σχέδιο εκσυγχρονισμού της πλούσιας σε κοιτάσματα πετρελαίου χώρας.

Η οδηγός αγώνων, Asseell Al-Hamad, δεν δίστασε μάλιστα να βρεθεί πίσω από το τιμόνι μιας Formula σηματοδοτώντας με τον εντυπωσιακό τρόπο το.. πέσιμο της καρό σημαίας για μία νέα εποχή στη χώρα!

Στο πλαίσιο αυτού του φιλόδοξου σχεδίου οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων με ορίζοντα το 2030 και στόχο να περιοριστεί η εξάρτηση του Ριάντ από το πετρέλαιο, έχει αποφασιστεί να χαλαρώσουν κάποιοι περιορισμοί που επιβάλλονται στις γυναίκες στη χώρα αυτή, όπου βρίσκονται υπό την κηδεμονία ενός άνδρα της οικογένειάς τους, συνήθως του πατέρα, του αδελφού ή του συζύγου τους, προκειμένου να μπορέσουν να ταξιδέψουν ή να σπουδάσουν.