ΚΟΣΜΟΣ

Οι έξι βουλευτές που «καίνε» τον Σίλβιο

Οι έξι βουλευτές που «καίνε» τον Σίλβιο

Οξύνεται η κυβερνητική κρίση στην Ιταλία με την αντιπολίτευση συνεχίζει να ζητεί την άμεση παραίτηση του Μπερλουσκόνι και έξι κυβερνητικούς βουλευτές να ζητούν σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα οι βουλευτές Ρομπέρτο Αντονιόνε, Ισαμπέλα Μπαρτολίνι, Τζουστίνα Ντέστρο, Τζανκάρλο Πιτέλι, Φάμπιο Γκάβα και Τζόρτζιο Στρακουαντάνιο ζητούν από τον ιταλό πρωθυπουργό να αναλάβει «πρωτοβουλία ανάλογη με τις περιστάσεις», με την προαγωγή μιας νέας πολιτικής φάσης και μιας νέας κυβέρνησης, που να μπορέσει, από τώρα μέχρι και το τέλος της νομοθετικής περιόδου, να εφαρμόσει την ατζέντα των δεσμεύσεων που υπεγράφησαν με τους ευρωπαίους εταίρους.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν οι συγκεκριμένοι βουλευτές θα συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να διεξαχθούν οι πρώτες κρίσιμες ψηφοφορίες για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, για τον νόμο οικονομικής σταθερότητας και τη νέα προσπάθεια έγκρισης του δημόσιου ισολογισμού του 2010, που είχε καταψηφισθεί από την βουλή.

Παράλληλα, ο Μπερλουσκόνι αναμένεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για τα νέα οικονομικά μέτρα που ενέκρινε χθες το υπουργικό συμβούλιο, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος από τις Κάννες, στην διάρκεια της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20).

Συνεργάτες του ιταλού πρωθυπουργού αναφέρουν ότι η κυβερνητική πλειοψηφία μπορεί να διευρυνθεί, αλλά με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι πάντα επικεφαλής της κυβέρνησης.

Η αντιπολίτευση συνεχίζει να ζητεί την άμεση παραίτηση του Μπερλουσκόνι και τη σύσταση κυβέρνησης ευρείας αποδοχής που θα εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και θα οδηγήσει στη συνέχεια την χώρα σε εκλογές.

Ιταλοί αναλυτές αναφέρουν ότι ο επικρατέστερος υποψήφιος τεχνοκράτης-πρωθυπουργός, είναι ο Μάριο Μόντι, οικονομολόγος, πρώην επίτροπος της Ιταλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ίδιος δεν έχει κάνει έως τώρα κανένα σχετικό σχόλιο.

Την ίδια ώρα, το Δημοκρατικό Κόμμα καλεί σε συγκέντρωση το μεσημέρι του Σαββάτου στη Ρώμη, θέλοντας να «ενώσει όλους όσοι έχουν στην καρδιά τους το μέλλον της χώρας και να προωθήσουν μαζί μία δημοκρατική, κοινωνική και οικονομική ανασύσταση».

Το Δημοκρατικό Κόμμα απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους Ιταλούς, τις διαφορετικές ενώσεις, τα κοινωνικά κινήματα, να δώσουν το «παρών» στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη στην ιταλική πρωτεύουσα στις 15:30 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος).

Μαζί με τον γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι θα βρίσκεται ο υποψήφιος των Γάλλων Σοσιαλιστών για την προεδρία Φρανουσά Ολάντ και ο πρόεδρος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ.